Z bývalých kanceláří vzniklo bydlení pro studenty. Mají tu i fitness

  1:00aktualizováno  1:00
Nepořádek, absence soukromí, ohavné hygienické zázemí. Seriál o bydlení na kolejích ve světě i u nás ukázal ledacos. Moderních budov pro bydlení studentů není nikde dost. Jedna zajímavá však vznikla díky rekonverzi kancelářské budovy v Praze.

Budova „kolejí“ v ulici K Botiči stojí na pomezí blokové zástavby a rozlehlé parkové plochy. Nárožní polohu budovy akcentuje nový dvoupodlažní arkýř v posledních patrech, který patří studovnám. | foto: Ondřej Polák

V ulici K Botiči postavili v 70. letech minulého století kancelářskou budovu s centrální chodbou. Podél chodby byly umístěny jednotlivé kanceláře, výška pater velmi nízká, žádná parkovací místa, která by k budově patřila, prostě nic moc.

V 90. letech sice objekt prošel rekonstrukcí pro využití Komerční banky, ale pro dnešní požadavky kancelářských budov už nedostačoval, a tak jej banka prodala. Nový majitel se rozhodl k poměrně odvážnému kroku, rekonverzi budovy na studentské bydlení.

Fasáda budovy je minimalisticky černá, s bílými okenními rámy.

Fasáda budovy je minimalisticky černá, s bílými okenními rámy.

Projekt svěřil pražskému architektonickému studiu Schindler Seko Architects.

„Inspirací pro nás byly nejnovější projekty studentského bydlení v evropských městech, jako je Paříž či Londýn. Pokud víme, v České republice žádný projekt podobného typu není. Zbylé studentské ubytovny jsou buď vzdálené od centra města, nebo nebyly navrženy pro tyto specifické účely. Proto postrádají tolik potřebnou vybavenost pro studenty,“ vysvětluje François Banfi, ředitel developerské společnosti Hamilton & Co Holdings, která dům vlastní.

Studentské bydlení

Budova v pražských Vršovicích na pomezí blokové zástavby a rozlehlé parkové plochy směřuje svou východní fasádou přímo do parku. Blízká Vršovická třída, která je páteřní komunikací do centra Prahy, zaručuje snadnou dopravu.

Fotogalerie

„Základní koncept budovy jsme rozdělili na dvě části. Fasáda a napojené pokoje vytváří ‚kůži‘ budovy. Je to neutrální, černobílý obal. Naopak chodby a schodiště jsou ‚tepnami‘ budovy. Je to živé komunikační jádro se sytými barvami,“ popisuje architekt Jan Schindler.

Nárožní polohu budovy akcentuje nový dvoupodlažní arkýř v posledních patrech, který v sobě ukrývá „vědomostní“ centrum stavby se studovnami. Fasáda budovy je minimalisticky černá, s bílými okenními rámy, naopak společné prostory studentského domu doslova hýří barvami. Každé poschodí má svou výraznou barvu.

K dispozici jsou i studovny, a to v posledních nejvyšších patrech. Jejich velká okna nechávají do místností proudit příjemné denní světlo.

Dvoulůžkový pokoj

Dvoulůžkový pokoj

Jak lze bydlet jako student

Může se hodit

Club Ocean

Club Ocean - bydlení pro mladé a studenty s vysokými nároky.

Více malých bytů na Reality.iDNES.cz.

Do stávajícího rozponu železobetonových sloupů umístili architekti dvojlůžkové pokoje s vlastním příslušenstvím (koupelnou a samostatným záchodem), v koncových polohách a v nároží jsou jednolůžkové i čtyřlůžkové pokoje, včetně pokojů pro imobilní studenty.

Na každém patře je společná plně vybavená kuchyň pro přípravu jídla včetně pečící a mikrovlnné trouby, v každém pokoji pak lednice. V přízemí je recepce a restaurace. Do suterénu umístili autoři projektu studentský klub, fitness, prádelnu s pračkami i sušičkami, ale také technické zařízení budovy.

Wi-fi systém v celém domě a internetové přípojky v každém pokoji umožňují studentům vysokorychlostní připojení kdekoli v budově.

Rekonverze kancelářské budovy

Studentské bydlení K Botiči, Praha 10

Architekt: Jan Schindler, Ludvík Seko

Spolupráce: Petra Matuszková, Hana Polidarová, Ondřej Dušek, Jan Holub

Investor: Hamilton & Co Holdings

Pozemek: 493 m2

Hrubé podlažní plochy: 4 146 m2

Čisté podlažní plochy: 3 766 m2

Obestavěný prostor: 11 438 m3

Rok dokončení: 2013

Lokace: Praha 10

Chodby mají výrazné barvy, sladěné jsou stěny i podlahy.
Chodby mají výrazné barvy, sladěné jsou stěny i podlahy.
Každé podlaží má svou výraznou barvu.

Chodby mají výrazné barvy, sladěné jsou stěny i podlahy.

Autoři:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Další z rubriky

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Horko to nevzdá. Zkusit lze žaluzie nebo protisluneční zasklení

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Horké dny se ještě v létě vrátí, tak zní předpověď. Kdo otálel s ochranou před vedrem, má však kromě klimatizace ještě...

Nový rohový dům na Václavském náměstí změnil název, emoce zůstaly

Výběrové řízení na stavbu domu vyhrála pražská pobočka architektonické...

Dům, který se od loňského roku staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The...

Najdete na iDNES.cz