Mají bungalov nedaleko hřbitova. Parcelu kvůli němu nikdo nechtěl

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé se dvěma malými dětmi stavět dům původně neplánovali. Na poměrně problematickém pozemku nedaleko Prahy se jim nakonec pro jejich rodinu podařilo vybudovat harmonický domov s osobitým duchem.

Terasu kryje velká železobetonová moniéra s nápaditě integrovanou roletou. Ta se rozvine jen za prudkého slunce, jinak zůstává rám moniéry volný, aby světlo mohlo volně procházet až do obývacího pokoje. | foto: David Křivánek a Jaroslav Mareš

Parcela byla sice na klidném, téměř ztraceném kraji obce, ale zarostlý severní svah v sousedství hřbitova však na první pohled mnoho optimismu nevzbuzoval. Zřejmě proto se dlouho čekalo, až se najde kupec.

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

„Nejdříve jsme chtěli koupit hotový rodinný dům, nic vhodného jsme ale dlouho nemohli najít,“ uvádí majitelka.

„Toto místo jsme objevili náhodou. Milujeme klid a stín. Zákoutí vedle hřbitova, pod mohutnými starými duby a javory, nás oslovilo a dodnes nás okouzluje hlubokou, téměř meditativní atmosférou.“

Představovali si přízemní moderní dům, s bezbariérovým přístupem a obytnými místnostmi orientovanými do zahrady. Návrh jeho konkrétní podoby svěřili architektům Martinu Karešovi a Robertu Raisovi z ateliéru Europrojekta.

Svah jako výhoda

Polohu v severním svahu architekti využili jako určitou výhodu. Převýšení umožnilo vybudovat pod severní částí domu suterén v úrovni ulice. Je zde technické zázemí, herna, garáž a kryté garážové stání, odlehčující hmotu stavby. Automobily sem vjíždějí branou přímo z veřejné komunikace.

Suterén s otevřeným automobilovým stáním je napojen na úroveň ulice, zatímco...

Suterén s otevřeným automobilovým stáním je napojen na úroveň ulice, zatímco společný obývací prostor a terasa navazují na vyšší část zahrady.

K hlavnímu vstupu, který je o podlaží výše v severovýchodním nároží domu, vede rampa ze strany od hřbitova. Za vstupní halou se cesty rozdělují. Dispozice je koncipována do tvaru písmene L tak, aby všechny obytné místnosti byly orientovány na terasu na jihozápadní straně. Ta je chráněna ze dvou stran domem, příjemně zastíněna.

TIP: Hledáte rodinný dům?

Vybírejte v jedné z největších databází rodinných domů v ČR na Reality.iDNES.cz.

Severní část domu tvoří společný obývací prostor, kolem kuchyně a vestavěného bloku zázemí se prochází do jídelny a relaxační zóny s krbem a sezením. Východní „křídlo“ tvoří tři ložnice se šatnami, malý pokoj pro hosty a hygienické příslušenství.

„Koncept blížící se bungalovu byl samozřejmě vzdálen zdejší regulaci, která v malé obci ‚káže‘ tradiční ráz a sedlové střechy. V okolí ale již vyrůstá moderní výstavba a zdejšímu starostovi se náš návrh líbil, takže se nakonec podařilo jej prosadit,“ vysvětluje architekt Martin Kareš, spoluautor návrhu domu.

Příroda uvnitř i venku

Svěřit návrh stavby i vybavení interiéru témuž autorovi se osvědčilo. Jednota vnějšího a vnitřního prostředí a vztah k přírodě vyzařují jak z exteriéru, tak i z interiéru domu. Přispívá k tomu také volba kvalitních přírodních materiálů a důraz na praktické detaily a perfektní řemeslné zpracování.

Rohový pohled naznačuje zakomponování do svažitého terénu.

Rohový pohled naznačuje zakomponování do svažitého terénu.

V celém domě vládne jedna základní barevná linie, kombinace kaštanově hnědého a smetanově bílého odstínu. Na míru vyrobené dveře a nábytek krášlí pečlivě vybraná dýha mango, podlahy jsou z ušlechtilého tropického merbau. Materiál na mramorové dlažby a obklady si majitelé sami vybírali v italském lomu. Zemitou atmosféru dolaďuje nepřímé osvětlení, rafinovaně integrované do sádrokartonových stropních podhledů.

Nábytek ale není v interiéru dominantní. „Výhled do zahrady ‚naplňuje‘ dům natolik, že zařízení jsme si přáli čistě účelné,“ říká paní domu. „Již při návrhu se ale počítalo s našimi oblíbenými obrazy, protože člověk má svému domovu vdechnout sebe sama.“

Rodinná vila byla postavena s odkazem na funkcionalistické tradice, a to včetně dispozičního řešení. „Snažili jsme se rozdělit objekt na část společenskou a část soukromou, a to tak, aby se svým životem navzájem nerušily a přitom oba světy spolu žily v blízkém vztahu. Tvar vily je pojat jako jednoduchý průnik kubických hmot, a to s ohledem na principy energeticky pasivních staveb,“ říká Martin Kareš.

Kuchyň s jídelnou jsou v severní části společného obývacího prostoru. Na...

Kuchyň s jídelnou jsou v severní části společného obývacího prostoru. Na podlaze z červeného dřeva merbau vyniká bílá kožená sedačka. Nábytek vyrobený podle návrhu architektů krášlí dýha mango, stejně jako obklad stěny vedle krbu (jsou v něm integrovány dveře do spíže).

Technické údaje

Zastavěná plocha: 225 m2
Užitná plocha: 320 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém z broušených keramických tvárnic Porotherm, obvodové zdivo s vnějším zateplením 200 mm, část fasády hladce omítnuta, část obložena dřevěným obkladem z cedru, stropy železobetonové monolitické
Výplně otvorů: posuvné prosklené plochy a okna dřevohliníková s izolačními trojskly, exteriérové žaluzie, v obývacím pokoji bezrámové rohové zasklení, dveře atypické dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní a atypické posuvné, v suterénu z lakovaných MDF desek
Vytápění: zdroj energie tepelné čerpadlo vzduch/voda, v celém domě podlahové vytápění, krb s krbovou vložkou

Koupelna je obložena deskami z leštěného italského mramoru. Stejný materiál si...

Koupelna je obložena deskami z leštěného italského mramoru. Stejný materiál si majitelé vybrali na dlažbu a pracovní desku v kuchyni.

Autoři

Ing. arch. Robert Rais, MBA (1977),
Ing. arch. Martin Kareš, MBA (1977)

Robert Rais a Martin Kareš jsou absolventi Fakulty architektury VUT v Brně, ateliéru prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu. V r. 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývající se navrhováním občanských a bytových staveb, urbanistickou i vzdělávací činností.

Realizovali více než stovku rodinných domů, získali řadu renomovaných ocenění za architekturu, např. Cenu Bohuslava Fuchse, Zvláštní cenu Státního fondu rozvoje bydlení, cenu Fasáda roku a další.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Vodu musíme dovážet. Z bazénu je nádrž na dešťovku, které pomůže terasa

Dům z 90. let stojí ve středních Čechách.

Richard jezdí s rodinou na chalupu ve středních Čechách. Dům z 90. let vyrostl na místě původní chaty. Z doby minulé...

Nábytek se vrací ke stylu a kvalitě, zapomeňte na módní trendy

Expozice značky Zanotta vsadila na „světová města“, každému přiřkla jinou...

Největší světová akce zaměřená na design, milánský veletrh Salone del mobile, skončila. Přinesl už 58. ročník převratné...

Další z rubriky

Utekli z vlhkého bydlení v Anglii a postavili si dřevěný dům ve Finsku

Dům majitelé ladili do přírodních, tlumených a klidných barev, které souzní s...

Prostorný rodinný dům pro šestičlennou rodinu na finském venkově je dobrým příkladem toho, jak lze snoubit moderní...

U golfového hřiště si postavil dřevostavbu ve stylu slovenské drevenice

Terasa s výhledem na nádherné okolí je vybavena i venkovním krbem.

Mladý podnikatel Štefan je nadšený golfista, jezdí nejraději do Tatranské Lomnice, kde se golf hraje už od roku 1906....

Horkému létu se nevyhneme, na předokenní žaluzie je třeba myslet včas

Pomocí hlavního centrálního ovladače lze jednoduše ovládat několik žaluzií...

Zima pomalu končí a je třeba myslet na léto či vůbec na další roky: dlouhodobé předpovědi varují, že se horkým létům...

Najdete na iDNES.cz