Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

  1:00aktualizováno  1:00
Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme pak jen přirozeně respektovali místní tradici dřeva jako lokálního stavebního materiálu," říká majitel moderní chalupy v Beskydech.

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a blízkosti dává domovu jinou kvalitu. | foto: Jiří Ernest

Pozemek se rozkládá na jižním dosti příkrém svahu s výhledem na oblast Hostýnsko-Vsetínské hornatiny. Na místě se nacházela malá podsklepená rekreační chata, na jejímž základě měl být postaven nový dům.

Umístění stavby bylo tedy dáno. Požadavkem investorů byl návrh horské chalupy, která bude využívána převážně nejstaršími členy rodiny, ale zároveň bude schopna pojmout celou rodinu a přátele.

Architekti se museli popasovat se striktními podmínkami chráněné krajinné oblasti Beskydy a také s požadavky majitelů. Chtěli postavit skromný dům se současným architektonickým vyzněním. Byl pro ně důležitý co největší společný obytný prostor (kuchyně, jídelna a obývací část), aby se v něm mohla sejít celá rodina a přátelé.

Fotogalerie

Přáli si také otevřený prostor obytné místnosti přes patro do střechy a vizuální propojení s horním pokojem. Požadavkem byl současně maximální výhled do nádherné okolní krajiny, dobré přirozené osvětlení a nízkoenergetický standard.

„Navrhli jsme dům, jehož koncepci značně ovlivnilo umístění v CHKO Beskydy a čerpání inspirace původní lidové architektury, nicméně princip domu odpovídá současnému pojetí architektury horské chalupy řešené jako dřevostavba,“ říká architektka Darja Kafková z ateliéru MOAD.

Dům má jednoduchý obdélníkový tvar - vnitřní prostor přízemí je rozdělen velkou vstupní předsíní na část s ložnicí, koupelnou s technickým zázemím a toaletou a na velkou obytnou část, která je otevřená přes dvě patra.

Důležitým prvkem v této části jsou sytě červená kachlová kamna, kolem kterých se točí dřevěné schodiště do otevřené galerie, kde je otevřená pracovna, toaleta a velká ložnice. Toto propojení je důležitým komunikačním prvkem v domě.

V interiéru jsou na stěnách použité světlé hliněné omítky s příměsí sušené kopretiny, která dodává omítce jemnou strukturu a drobné žíhání. Přiznaná dřevěná nosná konstrukce sedlové střechy a podbití umocňuje atmosféru dřevostavby.

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a blízkosti dává domovu jinou kvalitu.

Obytná část domu s velikánským oknem na východ a s proskleným výklenkem orientovaným na jihozápad dává možnost majitelům sledovat krásné výhledy z interiéru a sledovat krajinu v závislosti na denním osvětlení. Důležitý je velký přesah střechy kryjící vstupní prostor a část terasy přístupné z obytného prostoru, který poskytuje potřebné závětří a prostor pro ukrytí v případě deště nebo slunce.

„Největší výzvou návrhu bylo dispozičně připravit obytný prostor na různé příležitosti, tak aby se v něm dobře cítil třeba samotný člen rodiny a naopak aby se tam vešla celá rodina. Vymysleli jsme mobilní kuchyňský ostrůvek, který se v případě potřeby může po místnosti různě přemisťovat,“ vysvětluje architekt Ondřej Kafka z ateliéru MOAD.

„Realizace nás utvrdila v používání přírodních materiálů, jako jsou hliněné omítky, v maximální možné míře. Těší nás, že se podařilo navrhnout stavbu respektující požadavky CHKO Beskydy a přitom najít soudobou podobu chalupy, která vyhovuje jejím obyvatelům.“

Stavba trvala přibližně dva roky. Dům stavěla firma na klíč podle dokumentace pro provedení stavby připravené od architektů. Manželé si sami zajistili v součinnosti s architekty dodavatele dřevěných podlah, dveří, schodiště, krbových kamen a realizaci vnitřních hliněných omítek. V posledním roce postupně dokončují venkovní úpravy a zahradu, což také řeší subdodavatelsky. Příště by ale určitě uvažovali o kvalitním dozoru stavby.    

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny. Podle učení feng-šuej...

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny. Podle učení feng-šuej ukázkové místo pro dům. Zahrada stále zraje v čase a rozrůstá se.

Když se bydlí hezky

„Je to dům, ve kterém se cítíme dobře a jsme v něm nesmírně rádi. Měřítko a zvolená dispozice funguje s užíváním domu jak pro nás dva, tak pro setkání s celou rodinou. Každý si zde najde místo pro sebe - v přízemí se může setkat se všemi u velkého jídelního stolu a u vyhřátých kamen, případně si může jen vychutnávat výhled na terase, či si jít zalenošit a pozorovat hvězdy do horního podkrovního pokoje,“ popisuje interiér majitel.

Otevřený prostor obytného prostoru do patra a velké prosklení směrované do přírody dává manželům pocit velké volnosti a vzdušnosti. Mohou také maximálně vnímat dění venku, což se jim zdá úžasné.

Technické parametry:

  • Zastavěná plocha: 90 m2
  • Užitná plocha: 130 m2
  • Konstrukční systém: two by four
  • Teplo a větrání: elektrokotel a doplňkový zdroj kachlová kamna, vzduchotechnika s rekuperací
    Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,13 v W/m2K
  • Projekt: Ing. arch. Darja Kafková a Ing. arch. Ondřej Kafka - MOAD architekti
  • Skladba stěny: hliněná omítka, stavební lepidlo s perlinkou, ekopanel, sloupková konstrukce s minerální vatou, dřevěný rošt s minerální vatou, pojistná hydroizolační folie, dřevěné laťování, modřínový obklad 
  • Typ domu: nízkoenergetický
Autor:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Další z rubriky

Když při stavbě domu poškodíte v Kalifornii dub, jdete do vězení

Pohled k nezaplacení – dům Rickyho Martina. Tady naštěstí duby nerostly...

Jiří Barteček už řadu let staví a opravuje domy pro hollywoodské celebrity. A ne ledajaké, mezi jeho klienty patřili...

I mezi hrady byly šunty. Stavbyvedoucí ručil za práci vlastním životem

Hrad Zbořený Kostelec u Týnce nad Sázavou se na konci husitských válek dostal...

Jak se stavěly hrady ve středověku? Když o tom vypráví historik František Záruba, máte skoro pocit, že musel být u...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Najdete na iDNES.cz