Zdravé hranolky? K dokonalosti už chybějí jen tři procenta tuku

  1:00aktualizováno  1:00
Chceš udělat dítěti radost? Dej mu hranolky. Jde o zaručený recept na vymetený talíř a šťastný úsměv. Lékaři se už usmívají méně. Z jejich pohledu je všechno špatně. Vyvracejí i teorii, že hranolky připravené doma na pekáči v troubě nejsou až takovým prohřeškem. Z pohledu dietologů rozdíl mezi troubou a fritézou není až tak velký.

Dětem lze hranolky zakázat jen těžko. | foto: Profimedia.cz

Samozřejmě nejhůře dopadají hranolky z fast foodu – ty obsahují 15,8 % tuků, ve fritéze 14,4 % tuku, zatímco hranolky z trouby 9,8 % tuku. Při novém způsobu přípravy mají hranolky pouze 3 % tuků. Hledání nového způsobu přípravy hranolek trvalo deset let!

Výsledkem je přístroj, který využívá tepelné pulzy a minimum tuku. Co si pod tím představit? Cirkulací horkého vzduchu - 10 tepelných impulzů za sekundu - a jemným mícháním otáčivé lopatky se dostane ke každému hranolku dostatečné množství tuku. Na jeden kilogram postačí jedna lžíce oleje.

Proč se bát tuků a teploty

"Tepelné zpracování se podílí na změnách ve složení potravin. Čím vyšší teplota bude, tím je to horší, protože se zvyšuje glykemický index potravin. Proto se také nedoporučuje smažení a fritování. U brambor jde o typickou záležitost," vysvětluje dietolog doc. MUDr. Lubomír Kužela.

Proto by se brambory měly nejlépe vařit ve slupce, pak následují brambory vařené, nejvyšší. Tento pojem určuje, do jaké míry je sacharidová potravina schopna zvýšit hladinu cukru v krvi.

"Čím je glykemický index nižší, tím méně zatěžujeme slinivku břišní," říká docent Kužela. V opačném případě slinivka vyplavuje inzulin. Střídají se tak vysoké a nízké hladiny cukru v krvi. Vysoké výkyvy vedou k dalšímu nežádoucímu efektu: "Máme hlad," vysvětluje stručně docent Kužela. A kdo má hlad, dá si opět něco k jídlu. Dlouhodobá konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem proto zvyšuje pravděpodobnost vzniku řady onemocnění i obezity.


Jenže hranolky jsou hranolky. Zabránit jejich oblibě u dětí je nereálné. Řešení? Pokusit se alespoň snížit některé negativní dopady. Například nepoužívat nevhodné tuky. Zdraví dítěte rozhodně neprospěje fritování hranolků ve "zdravém"  extra panenském olivovém oleji  určeném pro studenou kuchyni.

"Výsledný pokrm při tepelném zpracování není zdravější, ale právě naopak," vysvětluje Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková z Dietologického centra. Vznikají zde totiž trans mastné kyseliny (TFA), které zvyšují hladinu LDL cholesterolu a zároveň snižují hladinu HDL cholesterolu více než nasycené mastné kyseliny. Tedy úplně to nejhorší.
 
Další rada? Nepoužívat na smažení klasickou pánev, protože u ní nelze regulovat teplotu oleje, u fritézy ano. Dát přednost větším hranolkům z čerstvých brambor a osušit je před přípravou nejdříve v utěrce.

Přístroj Actifry připraví nejen hranolky, ale i maso a zeleninu

Přístroj Actifry připraví nejen hranolky, ale i maso a zeleninu

To, že problém hranolek a podobně připravovaných potravin skutečně existuje, dokazuje nejlépe právě fakt, že se výrobci snažili deset let o vytvoření přístroje, který by omezil množství tuků. A tak vznikl Actifry, kde lze s jedinou lžící oleje (1,4 cl), která se vkládá pod víko, připravit kilogram hranolků. Podobně lze připravovat i drobné kousky masa, zeleninu i omáčky, které se nepřichytnou - lopatka je neustále míchá za hospodyni.


 

Autor:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Další z rubriky

Test volně stojících myček. Většina myje dobře, zápolí jen s eko módem

Bez myčky se dnes neobejde téměř žádná domácnost, důležitá je úspora vody,...

U nové kuchyně většina lidí preferuje vestavné provedení myček, kdo si však pořizuje myčku pouze do stávající kuchyně,...

Proč indukční varné desky trumfly plyn a spojily se i s digestořemi

Na displeji si nastavíte typ pokrmu, který připravujete, a varná deska si sama...

Ačkoliv indukční desky jsou na trhu už více než čtvrt století, kdy s nimi přišla značka AEG, výrazně se prosazují až v...

Mobilní klimatizace je řešením, odvod horkého vzduchu je však nutný

Mobilní klimatizace využívá k odvodu horkého vzduchu okenní sadu, kterou lze...

Je to stejné každý rok. Přijdou horka a obchody s mobilními klimatizacemi se vyprázdní během pár dní. Jenže pokud...

Najdete na iDNES.cz