Diskuse k článku

Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a peče vánoční cukroví jako o život. Všechno jde ale zvládnout rychleji. A bez problémů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I91v86a 17K52o82m77á86r77k90o34v37á 5743276974742

O ergonomi v kuchyni mi říkali celkemdost věcí a jsem ráda, že jsem je v tomhle ohledu poslechla, protožepřesně jak píšete, člověk když má celý život troubu dole pod sporákem, tak muani nepřijde, jak je to nepohodlný. Já jsem si to taky uvědomila až po tom, cojsme předělali kuchyň a kuchyň mi dali právě do výšky, tak je to opravdu o hodnělepší a tím spíš jak člověk stárne, ráda peču, takže u nás je troubatéměř obden v provozu a kdybych se k tomu měla pořád hýbat, takby mi brzo asi odešli záda. Já určitě souhlasím s článkem. S výběrem troubysi rady nevím, protože to mi doporučovali u oresi při koupi celé kuchyně a s tímjsem taky spokojená.

+1/0
7.12.2016 13:54

M38i54c11h22a36l 13M41i35l86l28e58r 9386592609332

presne tak u nas. Manzelka i ja jsme byli odmala zvykli na tradicni sporak a troubu dole. Rok po svatbe jsme se stehovali do naseho prvniho vlastniho domku, kde byla tzv. "trouba ve zdi" (wall oven) zabudovana v kuchynske jednotce. Od te doby jsme nechteli jinak a kdyz jsme po 10 letech navrhovali dum c.2 a delali vykresy kuchyne pro stavitele a jeho truhlare, samozrejme jsme v tom pokracovali.

Kdyz jsem napsal, ze dno trouby je ve stejne vysce jako pracovni deska kuchyne, nekdo odvetil, ze do pekacu polozenych na vrchni "polici" v troube neni videt a jejich sejimani z "takove vysky" je obtizne a nebezpecne.

Vedel jsem, ze to neni pravda. ale byl jsem v te dobe na navstve u pribuznych asi 1000km odtud a nemohl jsem odpovedet s konkretnimi rozmery. Tady to je. Vyska kuchynske pracovni plochy a soucasne vyska dolni vnejsi hrany trouby 92cm. (jsme oba dost vysoci)

Vyska vnitrniho dna trouby je 109 cm, nejnizsi police 115 a nejvyssi 136cm. Dvirka trouby se sice otviraji dolu, ale je mozne je zasunout pod dno trouby pro blizsi pristup- to umozni pristup az 20cm k otevrene troube. Police se daji bezpecne vytahnout 25 cm ven z trouby, aniz by cokoliv na nich sjizdelo ven nebo dovnitr.

Jeden by musel byt trpajzlik, aby nevidel do pekace na nejvrchnejsi polici 136 cm od zeme a vytazene ven z trouby 25cm! Nebo aby nemohl ten pekac bezpecne sejmout.

0/0
14.12.2016 4:18

A34l83e72n90a 98V92e33s80e73l26á 3733861925388

Ovšem 136 cm nad zemí znamená, že to má průměrná žena (žádná trpaslice) zhruba kousek pod bradou. Tj. do toho pekáče jakž takž vidí, ale stylem "husa do flašky". Nějak s tím jídlem v pekáči v této výšce manipulovat by dělalo potíže i mně - a to jsem hodně vysoká.

0/0
14.12.2016 7:21

M33i71c32h30a52l 44M55i80l51l16e65r 9886542819652

Manzelka ma 171 cm a vubec zadne potizes tim nema, sousedka ma asi 161cm a podobnou instalaci trouby a take zadne potize.

Takze hodnoceni "hodne vysoka" asi bude subjektivni, jak se dotycni citi.

0/0
14.12.2016 13:46

A64l29e57n27a 39V11e13s90e54l16á 3753441305308

Spíš si myslím, že se prostě naučila s tím pracovat "jinak". Třeba ten pekáč pro každou manipulaci s obsahem přendat někam jinam a pak zas vrátit do trouby. Vždyť se podívejte na ilustrační snímek tady u tohoto článku. Ten odpovídá zhruba vámi udávaným rozměrům. A zkuste si představit tu ženu na snímku, kam by musela zvednout ruce, když by chtěla na tom pekáči podlít či obrátit kus masa. Tomu, že sousedka 161 cm vysoká (vy fakt víte na centimetr přesně, kolik měří vaše sousedka? :-), která má tedy ten rošt opravdu těsně pod bradou a maso v pekáči tím pádem někde na úrovni nosu, nemá při manipulaci žádné potíže, se moc uvěřit nedá.

0/0
14.12.2016 14:49

M47a19r39t54i42n 57R94ů86ž15i38č18k88a 9774121318849

komerční sdělení ... to je ta podstatná informace a je na konci

cokoliv zvedat s ohnutými zády je problém...

ale pokud to prostor a peníze dovolí, tak proč ne

0/0
7.12.2016 10:54

M42a14r78t97i18n 61N53e38r74m98u31t 9677417758459

Ohýbání sice nezdravé je, ale když se přitom jednou rukou opřete o linku, je to v pohodě. Ale podle titulku jsem napřed myslel, že nebezpečí je někde jinde, když se žena často ohýbá dolů, tak ... no prostě dochází ke zdržením

+3/0
7.12.2016 9:57

P67a20v60e31l 67S56o58u10č49e17k 7684412517875

Trouba musí být přece ve výšce očí! To ví přece každý trouba! Stejně tak jako dřez, varná deska a lednice!;-O

+2/0
6.12.2016 19:50

M31a21r34t87i33n 31P43o40s50p31í39š56i84l 8255661586737

dřez, varná deska ve výšce očí???

0/0
7.12.2016 8:09

D28a73d62a71k 30P67e51t98r 7261840544788

I lednice, pokud bude na ležato.

+1/0
7.12.2016 9:37

L58u11d92v22í86k 86G76a19j43d52o52š23í34k 2795193984382

Přísně z pohledu ergonomie by v kuchyni nemělo být NIC níže než 70 cm nad podlahou. To je samozřejmě v naprosté většině případů nesmysl a nelze to zařídit.

Trouba pod sporákem jedině s výsuvem. Používám to takto už 10 let. Troubu výš dát nemohu. Není kam.

Kdybych se měl teď rozohodovat a mohl dát troubu nahoru, asi bych to neudělal. Výsuv mi vyhovuje víc. Dokonce bych řekl, že je daleko praktičtější. I manipulace s horkými plechy a pekáči mi přijde bezpečnější.

+1/0
6.12.2016 17:24

D10a72n83a 82T57e93n23z77l35e58r 5900662465333

Troubu vem čert, co jsem ale v nové kuchyni prosadila, je myčka ve vyšší poloze. Je to skvělé! Už se neohýbám - a že to bylo při naplnění a vyskládání myčky nějakého hrbení... R^

+2/0
6.12.2016 14:27

I15v57a84n71a 72N38e62j72e38d78l80í63k84o30v19á 6578944873413

R^ To je ale opravdu super postřeh - ten horní výsuv v myčce budiž, ale ten spodní je opravdu naprd

+3/0
6.12.2016 14:37

J10i86ř84í 81Š93v75a52g97r 3988180605286

Diky za tip. Právě planejeme kuchyň. :)

0/0
6.12.2016 20:20

M28a76r16t29i18n 76F93a47b35i10á46n98e55k 2133758406377

Jestli by na to neměl Láďa Hruška nějakou vychytávku..... Třeba y PET lahví :D

+1/0
6.12.2016 13:47

P56e25t10r 94K77o15l32o27m72a13z76n96í84k 8644733290286

Takže troubu, ve které se peče jednou za týden, umístíme nahoru a pod ní dáme např nádobí, které se potřebuje skoro každej každej den ...

+12/0
6.12.2016 11:21

J62i45ř17í 24Š89v49a28g92r 3928730865486

U nás se peče cca. 2x denně. Každý to máme jinak.

0/0
6.12.2016 20:24

Z81u48z71a76n67a 70B60e44n27d32o97v10á 2956892133898

2x denně? Co tam furt pečete?

+5/0
6.12.2016 22:12

M70a38r24t80i35n 36R84ů22ž93i30č42k35a 9604751848219

náhradní vytápění :D

0/0
7.12.2016 10:53

L58i39b34o30r 37D34a18n95ě13k 4677821453

Jakožto návrhář kuchyní i muž v kuchyni doporučuji kompromis. Trouba tak napůl. Pod pracovní deskou, je moc nízko - horší kontrola, ohýbání se, .... a dno ve výšce pracovní desky je zase moc vysoko - protože pečete výš než je dno a když je i víc plechů, tak na horní plech už pomale není ani vidět, natož s tím manipulovat ve výšce ramen.

Obzvláště proto, že se nad takhle umístěnou troubu dá rozumě dát i mikrovlnka, který se pořád dobře obsluhuje.

+3/0
6.12.2016 10:46

P19e23t92r 58K24o12v31a44ř71í66k 1551213869637

1. Ono ohýbání se je nezdravé a škodí (i starému) tělu?

2. Trouba se (u nás) používá minimálně, max. tak 1x o víkendu, takže řešit umístění trouby v kuchyni je nepodstatné.

+4/0
6.12.2016 10:31

I72v50a28n19a 65N55e23j87e47d60l78í68k42o14v16á 6838324673123

Ten bod 2 se dá pochopit i tak, že tu troubu snad ani umístovat nemusíte, jen ji jednou za týden vytáhnete ze špajzu....;-)

+1/0
6.12.2016 14:29

J76a81n20a 28K41u12b61o81v89á 6239662678740

Raději budu riskovat "pouhé" opaření nohou, než aby mi vylítl pekáč s rozpáleným vepřovým na hrudník a na hlavu.

Děti se motaly kolem trouby odmala, byla bych hrůzou bez sebe.

+6/0
6.12.2016 10:26
Foto

I25v47a53n 33K62o48p72t78a 5657952341557

Co s tim delate ze se Vám vyletavaji pekáče?

+1/0
6.12.2016 14:47

P97e45t42r87a 40N65o81v33á53k84o85v90á 7398986764638

To se tak občas stane, že se vám to vysmekne z ruky. A smeká se to spíš ve chvíli, kdy to táhnete směrem k sobě, než když zvedáte přímo nahoru.

(Asi nepečete, jenom se snažíte dělat chytrýho.)

0/0
7.12.2016 16:23
Foto

I93v41a97n 34K92o21p93t27a 5667622601697

Vařím i troubu používám ale pekáč když ho táhnete směrem k sobě, stává na roštu. Opravdu si ani jako technik nedovedu představit mechanismus jak by na mne z toruby vyskočil. A když ho chci odnést tak přeci vysunu rošt a nesu ho nejdříve kousek směrem vzhůru, navíc je horkej takže pro sichr se s ním netulím ale nesu ho co nejvíc před sebou. Aby když mi náhodou vypadne mi nepotřísnil třeba kalhoty.

0/0
8.12.2016 17:27

K29a38r97e25l 24T92r85o14n26n48e11r 2816114840504

Mně jeden důvod napadá, ale ten sem nemohu napsat, hned by ho smazali.

+2/0
6.12.2016 9:33

J71a62n 67H41r32u48z95a 8254708649357

Ohýbaní je zdravé a ve Vámi myšleném dopadu i společensky prospěšné.

+1/0
6.12.2016 12:12

J30o15s33e48f 70Š73e13m30e63l33í55k 7869741240167

No vy se v žádným případě neohýbejte. U trouby ani pro mýdlo. Jako já.

+1/0
6.12.2016 12:13

M89a59r77t91i96n51a 90T35r53o54j14a93n28o46v79á 5423828535

"...teleskopickými výsusy. Ty lze dokoupit i samostatně, ale z finančního hlediska bývá lepší investovat to rouby,..."

Je takový problém si to po sobě přečíst?

Jinak stokrát se asi člověk ohýbat nebude, že jo, sto plechů s cukrovím...? A z hlediska manipulace je výrazně bezpečnější a pohodlnější vytahovat třeba těžký pekáč s husou odspoda a hned položit na varnou desku, než to tahat ve výši očí a polejt se s tím a pak to nosit někam na bok.

Ale chápu, Siemens si zaplatil reklamu, tak je potřeba to napsat stůj co stůj.

+20/0
6.12.2016 8:49

I59v66a64n97a 91N10e39j18e97d64l86í47k16o79v66á 6178424153653

Já mám pořád podobný názor, jako vy, čeká mě ted nová kuchyně a všichni mě přesvědčují, že trouba patří výš....

Mám těžké dilema. Už jsem byla docela smířená s úrovní dna ve výšce pracovní desky a vy tu ted zas napíšete o polívání se ve výši očí - díky... ;-)

+1/0
6.12.2016 9:20

M92i71c38h78a23l 96M93i26l69l18e11r 9266532239142

se znalostmi ziskanymi 25 letou zkusenosti v nasi kuchyni: rozhodne dno ve vysi pracovni desky.

+2/−2
6.12.2016 9:33

M30a64r48t35i60n85a 91T67r42o91j70a65n16o96v24á 5613388465

Po 40 letech v kuchyni a zkušeností s obojím rozhodně trouba dole (a to jsem celkem nadprůměrně vysoká)...:-)

+5/0
6.12.2016 9:49

M37i27c60h87a38l 85M84i93l15l22e48r 9896622699932

zajimave, ze manzelcina babicka po 60 lete zkusenosti s tradicni troubou dole vnucce radila "usetri si zada, holka, troubu zvedni od podlahy."

0/−1
6.12.2016 9:58

V92á74c45l52a93v 79P15o16u78s69t46k31a 3360371202

O zádech to opravdu není, jak často tu troubu používáte? Stokrát za den?

+1/0
6.12.2016 10:01

M71i92c49h86a16l 84M86i68l75l19e49r 9746902869542

o zadech to je a take o vseobecnem pohodli.

Cim je clovek starsi, tim snadneji pochopi. A nejde vubec o to, zda se trouba pouziva 5x za den nebo 10x za tyden.

0/−2
6.12.2016 10:25

V92á11c18l95a22v 14P48o25u85s52t57k22a 3540191682

Na ohýbání se není nic nepohodlného ani špatného. Mohou to řešit starší a nemocní lidé, ale průměrný člověk si s něčím takovým vůbec nemusí lámat hlavu, je to ten poslední argument proti troubě dole. Skutečnost je taková, že trouba pod varnou deskou je ergonomicky značně výhodná a dost šetří místo, navíc je to prakticky nejlevnější varianta.

+8/−2
6.12.2016 10:39

M48a62r67t76i12n76a 95T22r82o86j17a87n76o75v83á 5393398255

OK, tak já se ozvu, až to bude 80 let.;-)

Každému zjevně vyhovuje něco jiného, tak se podle toho musí zařídit.:-)Je dobré nad tím přemýšlet z hlediska svých zvyklostí a svých potřeb, a ne si nechat lít do hlavy moudra od těch, co to potřebují prodat.

+2/0
6.12.2016 10:10

M90i24c52h29a27l 41M96i67l54l33e10r 9636372739242

jisteze, vsak my jsme take nedali jen na manzelcinu babicku!

Ta pouze potvrdila to, co jsme uz vedeli z naseho prvniho domu, odkud jsme se stehovali po 10 letech a kde jsme meli troubu umistenou asi 10 cm pod vysi pracovni desky.

Nas prvni dum byl postaveny podle dlouho predem stanoveneho planu stavitele pro nas pozemek a zadne zmeny nebyly mozne, zatimco ten pozdejsi jsme si navrhovali sami.

0/0
6.12.2016 10:20

M66i50c10h22a32l 20M52i26l15l94e23r 9346952599482

a na nejake prodavce kuchynskych spotrebicu uz vubec ne.!!

Proc si myslis, ze jsme kupovali co nekdo potreboval prodat, kdyz jsme po desetilete zkusenosti v jine kuchyni/jinem dome stravili tydny nad navrhy nasi idealni kuchyne v nasem novem dome, ktery jsme sami navrhovali?

0/0
6.12.2016 10:29

M20a67r27t82i39n27a 53T95r43o50j44a14n19o51v87á 5813338785

Tak já reaguju taky na článek, že jo, a na paní Nejedlíkovou. Vy jste si to udělali, jak vám vyhovovalo, já taky, ona nad tím přemýšlí, jak to má udělat. Nikde netvrdím, že zrovna vy se řídíte prodejcem, nemusíte hned brát všechno osobně, bylo to míněno obecně.

Skoro bych se vsadila, že architekt-designer z článku toho v životě moc nenapekl...:-)

+3/0
6.12.2016 10:44

I23v61a18n43a 39N26e91j80e71d35l24í31k28o72v70á 6938844893943

První kuchyně v bytě - trouba ve sporáku byla jasná, v druhém bytě taky. Se sporákem jsme se pak přestěhovali do starého opravovaného domku a tam si pak před deseti lety udělali novou KL s vestavnými spotřebiči - málo místa - tedy trouba pod varnou deskou. A ted po 25 letech mého postu na pozici hospodyňky se máme stěhovat do prostornějšího a budem dělat novou kuchyni a pořád nevidím nic špatného na té obsluze trouby pod varnou deskou....

+4/0
6.12.2016 14:36
Foto

P20e90t84r 48A96c13h77i81l74l47e17s 6626162400100

bezte za znamou co ma troubu vys a zkuste si to... ja zil s troubou vys 7 let a ted v novem jsem si koupil klasicky kombi sporak, ptze mit ji vys je proste zbytecne

0/0
15.12.2016 13:33

J26a45r85o11m34í86r 65K46r46á80l 4690299284269

Truba o něco výš je fajn, ale neměla by být výš, než pracovní deska. A to lze udělat jen tehdy, když máte kuchyň na míru.

+2/0
6.12.2016 10:03

M41i47c56h13a90l 38M68i32l76l68e46r 9356482199162

ano

0/0
6.12.2016 10:29

L34u28d60v25í86k 71G53a58j97d87o69š33í35k 2475123254432

Ano. To je snad předpoklad u každé kuchyně, kde to majitel myslí aspoň trochu vážně. :-)

0/0
6.12.2016 17:29

J58a63n 57H16r68u16z13a 8484718579237

Do větší výšky patří mikrovlnka, kterou používáte denně. I tak její spodní hrana by měla být níže než je úroveň očí nejmenšího dospělého v rodině. Naopak při pečení s poklopem je dobré mít při kontrole pečínky unikající páru pod kontrolou a při podlévání masa zrovna tak. Ideální by bylo mít horní hranu trouby o něco výš než je hrana pracovní desky (cca 20-30 cm), ale to je z prostorových důvodů často nemožné realizovat. Já se neohýbám ale dřepnu si.

+1/0
6.12.2016 12:21

A19l41e87n60a 26V37e39s56e50l67á 3133381685928

No - už jsem to psala níž. Dávala jsem novou kuchyň letos po třiceti letech používání klasických sporáků. Nechala jsem to na typickém rozmístění, jak se dnes kuchyně nejčastěji dělají. Musím to doma přeměřit, ale odhadem má trouba dno snad o dvacet centimetrů níž než je pracovní deska a mikrovlnka je nad ní. Po půl roce bych si to odsouhlasila jako ideální uspořádání.

+3/0
6.12.2016 14:40

I97l14o13n67a 45S95c38h66e30j91b88a54l57o27v58á 8532215472987

Teleskopický výsun už nikdy! Otevíráte troubu a rovnou na Vás vyjíždí horký pekáč s mastným, tuhle vychytávku v příští troubě s radostí vynechám a nedoporučuju nikomu. Mrzí mě, že se už prakticky nedělají trouby, kde se dvířka nevyklápí, ale vysouvají rovnou s konstrukcí na držení plechů...

+1/−3
6.12.2016 8:41

A95l44e88n55a 81V71e18s20e72l67á 3913891605298

Neměli jste tu troubu špatně vyrovnanou? Vyjíždět by nic nemělo, pokud není nakloněná dopředu (gravitace je mrcha, stačí nějaký milimetřík...)

+4/0
6.12.2016 14:36

Najdete na iDNES.cz