Nechte si chutnat – nejlépe s dobrými přáteli a sklenkou bílého vína.
Autor: Anna Kryglová
Francouzský venkovský - rustikální - chléb.
Autor: Lenka Mastešová
Podáváme s opečenou bagetkou nebo čerstvým, na másle opečeným toustovým chlebem.
Autor: Květoslava Válková
Výsledný pokrm je směsicí vůní a chutí. Ať už na jazyku ucítíte jemnou majoránku nebo štiplavou chuť chilli.
Autor: Nela Maťašeje
Použít můžeme pstruhy, ale také jiné menší ryby.
Autor: Michal Šafařík
Pstruhy naplníme bylinkami, nesolíme.
Autor: Michal Šafařík
Nastrouháme kůru z celého pomeranče a citronu a smícháme vše se solí.
Autor: Michal Šafařík
Na pekáč rovnoměrně naneseme polovinu slané směsi a položíme na ni pstruhy naplněné bylinkami, na ryby naneseme zbylou část ovoněné soli.
Autor: Michal Šafařík
Pořádně "uplácáme" slanou hmotu na ryby a kolem nich.
Autor: Michal Šafařík
V troubě necháme ryby asi 25 minut při 180°C , dokud sůl neztvrdne a nevytvoří kolem ryb tvrdou slanou krustu.
Autor: Michal Šafařík
Natrháme si několik druhů salátů, čekankovým pukům odkrojíme hořkou spodní část a oddělíme jednotlivé lístky, které podélně rozpůlíme, avokádo nakrájíme podélně na tenčí měsíčky.
Autor: Michal Šafařík
Vyndáme ryby z trouby, vezmeme paličku na maso a rozbijeme slanou krustu.
Autor: Michal Šafařík
Ryby odkostíme a připravíme z nich filátka, která položíme na salát z čekankových puků a avokáda.
Autor: Michal Šafařík
500 g lososa postačí na 4 porce.
Autor: Anna Kryglová
V misce smícháme nastrouhaný ementál, mandlové lupínky a nakrájenou petrželku.
Autor: Anna Kryglová
Směs mandlí, ementálu a petrželky dáme na každý kousek lososa.
Autor: Anna Kryglová
Dáme péct do trouby na 20 minut na 190°C.
Autor: Anna Kryglová
Vhodnou přílohou k lososovým kouskům je svěží bramborový salát po sasku.
Autor: Anna Kryglová
Brambory si uvaříme, zchladíme a nakrájíme na kolečka. Přilijeme směs (do vroucího vývaru dáme cibulku nakrájenou nadrobno, olej, ocet a worchestrovou omáčku), necháme zchladit a přidáme polníček.
Autor: Anna Kryglová
Základ paštiky tvoří vepřová krkovice a libové hovězí.
Autor: Květoslava Válková
Maso a sádlo nakrájíme na kostky a umeleme společně se šalotkou, česnekem a rohlíkem.
Autor: Květoslava Válková
Do směsi přidáme alkohol, vejce, sůl, pepř a vše důkladně rukama promícháme.
Autor: Květoslava Válková
Masovou směsí naplníme formičky a lžící lehce upěchujeme přibližně centimetr pod okraj.
Autor: Květoslava Válková
Na povrch položíme větvičku tymiánu a menší bobkový list.
Autor: Květoslava Válková
Misky uzavřeme pokličkami a vložíme do pekáče, do kterého nalijeme tolik vařící vody, aby dosahovala tak do poloviny misek.
Autor: Květoslava Válková
Pekáč s miskami vložíme do trouby a pečeme asi hodinu
Autor: Květoslava Válková
Po vyjmutí z trouby necháme paštiky zchladnout a poté vložíme do lednice, kde necháme nejméně 24 hodin odpočinout.
Autor: Květoslava Válková
Kachna se peče v troubě nahřáté na 150 °C pět hodin.
Autor: Lenka Mastešová
Ve šťávě vypečené z kachny se skvěle namáčí chléb.
Autor: Lenka Mastešová
Francouzský venkovský - rustikální - chléb.
Autor: Lenka Mastešová
Francouzský venkovský - rustikální - chléb.
Autor: Lenka Mastešová
Hovězí maso před přípravou pořádně omyjeme a osušíme.
Autor: Nela Maťašeje
Maso nakrájené na drobné kostičky nejprve orestujeme na cibulce a másle, aby se hezky zatáhlo.
Autor: Nela Maťašeje
Směs orestované cibule, petržele a masa vlijeme do připraveného pekáčku. V troubě se bude maso dusit další dvě hodiny.
Autor: Nela Maťašeje
Než se maso dopeče, nachystáme si omáčku z vína, chilli a medu.
Autor: Nela Maťašeje
Ideální přílohou je opečená bagetka, kterou jednoduše připravíme v troubě, když se maso dopéká.
Autor: Nela Maťašeje