Neděle 17. ledna 2021, svátek má Drahoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 17. ledna 2021 Drahoslav

Jak si pochutnat na pečínce a vyhovět i náročným jedlíkům

  1:00
Dovolená je prý zkouškou partnerského vztahu, Vánoce zase kulinářské zdatnosti. Ale také nervů, hlavně pro toho, kdo si pozval na návštěvu příbuzné či dokonce tchyni a chce nabídnout to nejlepší jídlo. Bez kvalitní trouby to nepůjde.

Teplotní sondy dovolují připravit pečínku právě tak, jak potřebujete. | foto: BSH domácí spotřebiče

Staré plynové trouby, u nichž se občas musela pro dobrý výsledek pečení použít do spodní části jedna pálená taška, už patří do historie. Dnes se i profesionální kuchaři spoléhají spíš na různé typy senzorů a teplotních sond.

Záleží samozřejmě na tom, jak a co připravujete v troubě. Většina trub nabízí tři základní způsoby ohřevu: konvenční (horní a spodní topné těleso), gril a horký vzduch, který ventilátor rovnoměrně rozhání po celém vnitřku trouby.

Kombinace mikrovln a klasického ohřevu urychluje přípravu jídel.

Kombinace mikrovln a klasického ohřevu urychluje přípravu jídel.

Vyplatí se však i kombinace, teplovzdušná trouba s integrovanými mikrovlnami, nebo s párou. Volbou kombinovaného spotřebiče ušetříte prostor v kuchyni a získáte i řadu dalších funkcí.

Například pečicí trouba s mikrovlnami z řady iQ 700 od značky Siemens nabízí hned 17 druhů ohřevů: 4D horký vzduch, horký vzduch eco, horní/spodní ohřev, horní/spodní ohřev eco, cirkulační infragril, velkoplošný gril, maloplošný gril, stupeň pro pizzu, hluboce zmrazené jídlo, spodní ohřev, intenzivní ohřev, pomalé vaření, předehřívání, sušení, udržování tepla, mikrovlnný ohřev, kombinovaný mikrovlnný ohřev...

Speciální typy ohřevů se dnes prosazují u pečících trub stále víc. Třeba pizza tak může křupat stejně jako ta z italské restaurace a hovězí líčka připravená s pomocí pomalého vaření by mohla konkurovat i těm od Zdeňka Pohlreicha.

Chytré senzory

Vedle řady způsobů ohřevu, které moderní přístroje nabízejí, představují chytré senzory další možnost, jak dosáhnout skvělého výsledku jako v profesionální kuchyni.

Třeba PerfectBake senzor je skvělý pomocník pro dokonale upečený koláč. „Základem úspěchu pečení je správně navážit množství surovin na daný recept. Dnes se už ale trouba sama postará o správně zvolený druh ohřevu a dobu pečení. A když zapomenu na koláč v troubě, spotřebič se sám vypne, nikdy už nic nespálím. Takže i začínající kuchař může oslnit návštěvu skvělým výsledkem, léta praxe již tak důležité nejsou,“ tvrdí Jakub Meyer, manažer předváděcího centra Siemens domácí spotřebiče.

Fotogalerie

Podobně chválí teplotní sondu PerfectRoast: „Díky teplotní sondě si dneska každý připraví maso propečené tak, jak opravu chce a má rád, nikoli jak se mu to zrovna ten den povedlo...“

Teplotní sonda hlídá teplotu v jádře masa, takže ve chvíli, kdy dosáhne vámi nastavené teploty, trouba se vypne. Takže rostbíf propečený médium na 48 °C už nebude problém pro nikoho, a to ani pro začínající domácího kuchaře.

O tom totiž senzory jsou. Vždycky, když budete vařit s jejich pomocí, tak víte, že výsledek bude takový, jaký si přejete.

Po dobrotách nemusí zůstat stopy

A ještě jedna dobrá rada pro výběr trouby. Nepodceňujte při výběru i způsob čištění.

Takzvané samočistící funkce vám mohou hodně usnadnit život. Na výběr nabízejí výrobci tři základní typy: první je AquaClean, ale ten funguje tak „napůl“. Do hlubokého plechu dáte vodu a spustíte na půl hodiny příslušný program na teplotu 50 °C. Jenže je to spíš jako předprání u velkého prádla, část nečistot se uvolní, ale na vás ještě stále zbude dost dřiny.

Další možnost představuje katalytické čištění, které při určité teplotě (zpravidla 85 °C) spálí zbytky tuku a mastnoty, které zde během pečení ulpěly. Jenže nevydrží věčně, časem je nutné panely vyměnit.

U trub vybavených touto technologií se na tyto panely používá speciální katalytický smalt. Je mikroporézní, na dotyk až nepříjemně drsný. Při teplotách 200 až 300 °C dochází k oxidaci, kdy se mastné nečistoty mění na vysušený plyn, který je vypuzený ven, zůstává pouze jemný prach. To ovšem moc nefunguje u cukru, který občas „přepadává“ z plechů hlavně na dno. A právě na dna trub se katalytické plechy nepoužívají.

Před a po: čištění pomocí funkce ActiveClean (pyrolýzy) dokáže při teplotě 485...

Před a po: čištění pomocí funkce ActiveClean (pyrolýzy) dokáže při teplotě 485 °C zlikvidovat nečistoty na stěnách trouby.

Naopak pyrolýza díky teplotě kolem 500 °C spálí živočišné i rostlinné zbytky, promění je na páru a oxid uhličitý, pevné částice na prach. Stačí tyto zbytky pouze vymést nebo vytřít ze dna trouby.

Vyhrajte troubu za 38 tisíc. Stačí 3 správné odpovědi

Společně se společností BSH domácí spotřebiče jsme připravili soutěž, v níž můžete vyhrát kombinovanou troubu Siemens s typovým označením HM676G0S1.

Jak postupovat? Stačí pozorně sledovat v dalších dvou týdnech články věnované tematice pečení a pak správně odpovědět na tři otázky v testu, který bude součástí třetího článku a bude publikovaný 14. prosince.

Na tři vylosované soutěžící, kteří zodpoví správně všechny tři otázky, čekají tři kombinované trouby značky Siemens s doporučenou maloobchodní cenou 38 490 Kč.

Bližší informace k soutěži zde.

Kombinovaná trouba HM676G0S1s mikrovlnami nabízí (kromě jiného) tyto benefity:

  • funkci varioSpeed, která zkracuje dobu vaření až o 50 procent
  • TFT dotykový displej, uživatelsky příjemné ovládání a pohyb v menu s dalšími displejovými funkcemi
  • activeClean ‚(pyrolýza) samočistící funkce pro čištění bez námahy.
  • cookControl Plus: zaručuje úspěch při přípravě velkého množství pokrmů.
  • softMove: jemné otevírání a zavírání dvířek trouby.
Kombinovaná trouba Siemens s mikrovlnami HM676G0S1 v nerezovém provedení je...

Kombinovaná trouba Siemens s mikrovlnami HM676G0S1 v nerezovém provedení je určená pro vestavbu.

Kombinace mikrovln a klasického ohřevu urychluje přípravu jídel.

Kombinace mikrovln a klasického ohřevu urychluje přípravu jídel.

Autor:
  • Nejčtenější

Radomyšl vydala tajemství. Barokní stavba je po záchraně k nepoznání

Asi šest kilometrů severně od Strakonic leží Radomyšl, která se stala jihočeskou vesnicí roku 2005 a o rok později jí...

Místo vejminku mají přímo pod skálou rodinný dům s výhledem na hrad

Zemědělská usedlost v Českém ráji, kterou tvořily vejminek, stodola a špejchar, se postupně měnila. První změnou prošla...

Panelák opustili a postavili si dům, který je zhmotněním jejich snů

Dvanáct předchozích let jsme bydleli v panelákovém bytě s velkým balkonem a krásným okolím. Nebylo to špatné, ale...

Chatka, kterou oceníte nejen v době covidové. Má 12 metrů čtverečních

Kvůli zavřeným hotelům by si asi mnohý z nás přál mít dnes alespoň malou chatu na horách, odkud by mohl vyrážet třeba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z trosek vydupali pohádkové chaloupky. Valašskou Karolinku si zamilovali

Když nad údolím zakrouží káně, vyskočí Petra od stolu a běží pro kočku Fendi z obavy, že by ji dravec mohl odnést....

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

Život s Ester. Není úplně málo komplikovaná, přiznává trenér Bank

Premium Je to už pět let, co od svého bratra Ondřeje přesedlal jako trenér k Ester Ledecké. Dovedl ji k olympijskému zlatu v...

Expremiér Sobotka se vrátil do pražských Stodůlek. Pořídil si byt v paneláku

Premium Expremiér Bohuslav Sobotka se v tichosti vrátil z Moravy, kam se uchýlil po odchodu z politiky, do Prahy. Jak zjistila...

  • Další z rubriky

Sto let se spotřebiči Electrolux: parní trouba je královnou kuchyně

Advertorial Pokud si chcete opravdu pochutnat na rybě, zelenině, ale třeba i na vepřové panence, těžko najdete lepší variantu než...

Kdo vyhrál v druhém kole soutěže Sto let se spotřebiči Electrolux?

Soutěž Už druhý kvíz z naší soutěže Sto let se spotřebiči Electrolux má své vítěze. Podmínky soutěže, tedy správně odpovědět...

Perte perem: ultrazvuková technologie zvládne i skvrny od vína

Léto kromě dovolené a relaxace znamená také spoustu praní (zejména dětského oblečení plného skvrn po ovoci či trávě),...

Robotické vysavače s mopem umí hodně, kbelík s hadrem však nenahradí

Záplava reklam na robotické vysavače s mopem byla před Vánocemi nepřehlédnutelná. Rozhodli jsme se proto některé z nich...

WhatsApp si znepřátelil uživatele. Hromadně přecházejí na jiné platformy

Začátkem února vstoupí v platnost nové podmínky oblíbené chatovací aplikace WhatsApp, které umožní sdílet řadu nových...

Vágner ulovil Nechranického krokodýla. Bájná štika vzdorovala několik dní

Jakub Vágner procestoval svět v honbě za gigantickými a vzácnými rybami. V minisérii České televize pátrá po legendách...

Vytetovaná sexuální instrukce zaráží i mého gynekologa, líčila dívka

Nesedí k ní, ale onen vulgární sexuální povel má na podbřišku opravdu vytetovaný. Vznikl jako rozpustilá, hrdá,...

Evropě hrozil masivní blackout. Rakušané narychlo zapojili jádro i uhlí

Kvůli silnému poklesu frekvence v elektrické přenosové soustavě hrozil v pátek Evropě masivní výpadek dodávek...

Dopisy od Němcové jeho žena spálila, říká potomkyně spisovatelčina milence

Irena Maňáková promluvila o vztahu svého předka Václava Bolemíra Nebeského s Boženou Němcovou. Básník byl jedním z...