Pondělí 23. listopadu 2020, svátek má Klement
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 23. listopadu 2020 Klement

Vymyslel kávovar a slovo espresso. Ital na veletrhu v Miláně zazářil

  1:00
Espresso je pojem, bez něhož by se v současnosti neobešel snad žádný nápojový lístek. Dnes už pro něj nemusíme chodit do kavárny, stačí zmáčknout pár čudlíků na domácím přístroji. Přitom ještě před 70 lety bychom si ho stěží objednali i v některé z vyhlášených italských kaváren.

Italsko-americká kavárna v New Yorku na MacDougal Street, kde se prodávala káva a nealkoholické nápoje. Kávovar stál tisíc dolarů. Snímek je ze srpna 1942. | foto: Profimedia.cz

Počátky rychlé přípravy kávy pomocí páry najdeme na konci 19. století, kdy zrychlený životní styl, příliv obyvatel do měst a více volného času zapříčinily stále se zvyšující oblibu kaváren. Zdlouhavá příprava lahodného šálku ale neuspokojovala zákazníky.

První parní přístroj na kávu vznikl překvapivě v Německu, ale další stopy už jsou ryze italské. V 80. letech vynalézá Angelo Moriondo přístroj, vzhledově podobným,vynálezům zkázy‘ z knih Julese Verna se spoustou trubiček, pístů a budíků, který dokáže připravit naráz padesát porcí kávy, přičemž využívá tlaku páry 1,5 baru.

Fotogalerie

Oproti dnešním přístrojům je to málo, nicméně první předchůdce espressa byl na světě. Jedná se ale spíše o takového,chudého sirotka‘, kterého Moriondo nedokázal zpopularizovat.

Všeobecně uznávaným vynálezcem espressa se tak stal Luigi Bezzera, který tento nápad převzal a upravil - přidal k němu dávkovací páku, díky které byl stroj schopen připravit jeden šálek kávy během 45 sekund. Kávovar byl ale poněkud nebezpečný pro obsluhu - neustále hrozil únik horké páry a opaření.

Tomu zabránil až přepouštěcí filtr, který Bezzera vytvořil se svým kolegou a na světové výstavě v Miláně pak poprvé použili i výraz espresso. Zajímavostí je, že nemá nic společného se slovem expresní, jak by se mohlo zdát. Základem je italské slovo esprimere, které znamená vyjádřit přání. Výraz caffe espresso, tedy v doslovném překladu znamená kávu na požádání.

Na kuchyňskou linku

Káva tedy již mohla být připravena na počkání, ještě se ale stále nejednalo o espresso v dnešním smyslu slova. Byla to filtrovaná káva, která byla ovšem protlačena filtrem vyšší rychlostí než překapávaná.

Opravdový převrat nastal krátce po druhé světové válce, kdy spatřilo světlo světa první opravdové espresso. Jeho otcem byl Achille Gaggia, který přístroj obohatil o závitový píst a silnou pružinu, což umožnilo připravovat kávu pod tlakem 8 až 9 barů, což je dodnes posvátné číslo mezi kávovými fajnšmekry.

Další vylepšení přicházela postupem doby - v 60. letech se třeba objevily první kávovary, které byly schopny vytvořit stejnoměrný tlak, což zaručovalo dokonalejší extrakci.

Opravdový převrat nastal krátce po druhé světové válce, kdy spatřilo světlo...

Opravdový převrat nastal krátce po druhé světové válce, kdy spatřilo světlo světa první opravdové espresso.

V 70. letech se objevují první plně automatické stroje, což je už krůček k jejich rozšíření do domácností. Pionýrem je v tomto směru společnost Krups, která přichází s prvními domácími kávovary na espresso. Skutečný espressový boom ale pozorujeme v 90. letech, jejichž koncem domácí vlastnictví presovače už přestává být nedostižným luxusem.

Kávovary zlevňují, zmenšují se a zároveň se zlepšuje jejich schopnost připravit kávu jako z kavárny. V polovině 90. let se objevuje první kávovar na kapsle, který přípravu domácího espressa také zjednodušuje.

Znalci espressa, kteří svému oblíbenému nápoji nikdy neřeknou piccolo, by ovšem stejně namítali, že není nad klasickou páku, dávku doma namleté kávy a pořádný tlak páry, které společně vytvoří tu pravou a nefalšovanou cremu. I takové ale dnes můžeme mít doma.

Století espressa

  • 1878 - Němec Gustav Kessel získává patent na první parní přístroj na přípravu kávy.
  • 1884 - Ital Angelo Moriondo popisuje přístroj na přípravu dávkované kávy.
  • 1901 - Luigi Bezzera upravuje Moriondův přístroj tak, aby expresně připravil jeden šálek.
  • 1906 - Na veletrhu Fiera di Milano představují Bezzera s Pavonim kávovar s názvem Ideale a také samotný pojem caffe espresso.
  • 1947 - Achille Gaggia představuje kávovar na první opravdové espresso.
  • 1961 - Na trh přichází přístroj firmy Faema s konstantním tlakem a výhřevem během přípravy kávy.
  • 1970 - Italská firma Faema představuje první plně automatický přístroj na espresso.
  • 1983 - Německá firma Krups přichází s prvními stroji pro domácí použití.
  • 1996 - Švýcarská firma Nestlé získává patent na přípravu kapslového espressa pod značkou Nespresso.
Autoři:
  • Nejčtenější

Dům stavět nechtěli, nakonec měli hrubou stavbu hotovou za deset dnů

Stavět dům Michaelu a Jaroslava nikdy příliš nelákalo. Obávali se, že je to hodně náročný proces a navíc je bydlení na...

Ze staré stodoly dokázali mladí architekti vytvořit obytnou chalupu

Pro architekty Filipa Havliše a Davida Zámečníka je hračkou jakýkoli interiér. Bravurně si poradí s novostavbou i s...

Úžasný prostor. Kartářka Kočková žije v domě, který si jako malá namalovala

Premium Kartářka a věštkyně Barbara Kočková žila dlouho v podmínkách, které by slabší povahy jen těžko snášely. Život v...

Byt v centru Chebu byl k pláči. Dnes je to sympaťák plný světla

Památkově chráněná zóna v srdci historického Chebu je jedinečné místo pro bydlení, bohužel se totéž nedalo říci o bytu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stará chata přešla k luxusu. Má zlatou chladničku i mramorové obklady

Když si nedávno mladý norský pár Lenne a Lars koupili chatu z 90. let minulého století, nadchla je hlavně její poloha...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Perte perem: ultrazvuková technologie zvládne i skvrny od vína

Léto kromě dovolené a relaxace znamená také spoustu praní (zejména dětského oblečení plného skvrn po ovoci či trávě),...

Spotřebiče ovládané přes mobil jsou realitou. Jen to s nimi málokdo umí

Premium Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem. Tradiční pořekadlo se v době chytré domácnosti rychle mění. Dnes spíše platí,...

Sto let se spotřebiči Electrolux: parní trouba je královnou kuchyně

Advertorial Pokud si chcete opravdu pochutnat na rybě, zelenině, ale třeba i na vepřové panence, těžko najdete lepší variantu než...

Kdo vyhrál ve třetím kole soutěže Sto let se spotřebiči Electroluxu

Výhra před Vánocemi potěší dvojnásob, zejména když je hlavní cenou multifunkční parní trouba Electrolux. Třetího a...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...

Kdo nemá košík, nenakoupí. Obchody vymýšlejí, jak spočítat zákazníky

Obchodníci si lámou hlavu nad tím, jak budou dodržovat pravidlo „jeden zákazník na 15 metrů“, které většinou považují...

Nejprestižnější svaz someliérů se hroutí kvůli obřímu sexuálnímu skandálu

Organizaci Court of Master Sommeliers, která je považována za nejprestižnějšího poskytovatele someliérského vzdělání,...