Vymyslel kávovar a slovo espresso. Ital na veletrhu v Miláně zazářil

  1:00aktualizováno  1:00
Espresso je pojem, bez něhož by se v současnosti neobešel snad žádný nápojový lístek. Dnes už pro něj nemusíme chodit do kavárny, stačí zmáčknout pár čudlíků na domácím přístroji. Přitom ještě před 70 lety bychom si ho stěží objednali i v některé z vyhlášených italských kaváren.

Italsko-americká kavárna v New Yorku na MacDougal Street, kde se prodávala káva a nealkoholické nápoje. Kávovar stál tisíc dolarů. Snímek je ze srpna 1942. | foto: Profimedia.cz

Počátky rychlé přípravy kávy pomocí páry najdeme na konci 19. století, kdy zrychlený životní styl, příliv obyvatel do měst a více volného času zapříčinily stále se zvyšující oblibu kaváren. Zdlouhavá příprava lahodného šálku ale neuspokojovala zákazníky.

První parní přístroj na kávu vznikl překvapivě v Německu, ale další stopy už jsou ryze italské. V 80. letech vynalézá Angelo Moriondo přístroj, vzhledově podobným,vynálezům zkázy‘ z knih Julese Verna se spoustou trubiček, pístů a budíků, který dokáže připravit naráz padesát porcí kávy, přičemž využívá tlaku páry 1,5 baru.

Fotogalerie

Oproti dnešním přístrojům je to málo, nicméně první předchůdce espressa byl na světě. Jedná se ale spíše o takového,chudého sirotka‘, kterého Moriondo nedokázal zpopularizovat.

Všeobecně uznávaným vynálezcem espressa se tak stal Luigi Bezzera, který tento nápad převzal a upravil - přidal k němu dávkovací páku, díky které byl stroj schopen připravit jeden šálek kávy během 45 sekund. Kávovar byl ale poněkud nebezpečný pro obsluhu - neustále hrozil únik horké páry a opaření.

Tomu zabránil až přepouštěcí filtr, který Bezzera vytvořil se svým kolegou a na světové výstavě v Miláně pak poprvé použili i výraz espresso. Zajímavostí je, že nemá nic společného se slovem expresní, jak by se mohlo zdát. Základem je italské slovo esprimere, které znamená vyjádřit přání. Výraz caffe espresso, tedy v doslovném překladu znamená kávu na požádání.

Na kuchyňskou linku

Káva tedy již mohla být připravena na počkání, ještě se ale stále nejednalo o espresso v dnešním smyslu slova. Byla to filtrovaná káva, která byla ovšem protlačena filtrem vyšší rychlostí než překapávaná.

Opravdový převrat nastal krátce po druhé světové válce, kdy spatřilo světlo světa první opravdové espresso. Jeho otcem byl Achille Gaggia, který přístroj obohatil o závitový píst a silnou pružinu, což umožnilo připravovat kávu pod tlakem 8 až 9 barů, což je dodnes posvátné číslo mezi kávovými fajnšmekry.

Další vylepšení přicházela postupem doby - v 60. letech se třeba objevily první kávovary, které byly schopny vytvořit stejnoměrný tlak, což zaručovalo dokonalejší extrakci.

Opravdový převrat nastal krátce po druhé světové válce, kdy spatřilo světlo...

Opravdový převrat nastal krátce po druhé světové válce, kdy spatřilo světlo světa první opravdové espresso.

V 70. letech se objevují první plně automatické stroje, což je už krůček k jejich rozšíření do domácností. Pionýrem je v tomto směru společnost Krups, která přichází s prvními domácími kávovary na espresso. Skutečný espressový boom ale pozorujeme v 90. letech, jejichž koncem domácí vlastnictví presovače už přestává být nedostižným luxusem.

Kávovary zlevňují, zmenšují se a zároveň se zlepšuje jejich schopnost připravit kávu jako z kavárny. V polovině 90. let se objevuje první kávovar na kapsle, který přípravu domácího espressa také zjednodušuje.

Znalci espressa, kteří svému oblíbenému nápoji nikdy neřeknou piccolo, by ovšem stejně namítali, že není nad klasickou páku, dávku doma namleté kávy a pořádný tlak páry, které společně vytvoří tu pravou a nefalšovanou cremu. I takové ale dnes můžeme mít doma.

Století espressa

  • 1878 - Němec Gustav Kessel získává patent na první parní přístroj na přípravu kávy.
  • 1884 - Ital Angelo Moriondo popisuje přístroj na přípravu dávkované kávy.
  • 1901 - Luigi Bezzera upravuje Moriondův přístroj tak, aby expresně připravil jeden šálek.
  • 1906 - Na veletrhu Fiera di Milano představují Bezzera s Pavonim kávovar s názvem Ideale a také samotný pojem caffe espresso.
  • 1947 - Achille Gaggia představuje kávovar na první opravdové espresso.
  • 1961 - Na trh přichází přístroj firmy Faema s konstantním tlakem a výhřevem během přípravy kávy.
  • 1970 - Italská firma Faema představuje první plně automatický přístroj na espresso.
  • 1983 - Německá firma Krups přichází s prvními stroji pro domácí použití.
  • 1996 - Švýcarská firma Nestlé získává patent na přípravu kapslového espressa pod značkou Nespresso.
Autoři:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Další z rubriky

Podle čeho vybrat digestoř: důležitý je výkon, pozor však na instalaci

Pára transportuje po bytě molekuly tuku. A odkládá je na zdi, nábytek, knihy i...

Digestoře s odtahem vzduchu do komína představují efektivní způsob, jak se zbavit pachů a mastnoty z vaření. Mohou...

Pračky, které si samy řídí dávkování, chrání prádlo i pokožku

Pokud se používá větší množství pracího prostředku, než je nutné, barvy začnou...

Výběr pračky ovlivňuje řada faktorů: od počtu členů domácnosti, nároků na hlučnost, finančních možností až po prostor,...

Nové myčky si samy dávkují prášek, pro každý koš mají nastavení zvlášť

Jako první přišla na trh společnost Miele s automatickým dávkováním mycího...

Mytí nádobí zůstává v žebříčku neoblíbenosti domácích prací stále na špici. I proto se výrobci snaží uživatelům tuto...

Najdete na iDNES.cz