Sobota 25. ledna 2020, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 25. ledna 2020 Miloš

Tmavý byt v domě z roku 1924 se proměnil ve vzdušný a světlý prostor

aktualizováno 
Mladá rodina z Kanady se rozhodla pro proměnu bytu o rozloze 83 metrů čtverečních v městské části Montcalm v Québecu. Byt 867 De Bougainville v přízemí budovy z roku 1924 tak prošel kompletní rekonstrukcí.

Kuchyň je zařízena v minimalistickém designu s důrazem na bílou barvu odrážející světlo. Nově upravená terasa zvětšuje prostor k obývání zejména v létě. | foto: Adrien Williams

Projektu se ujalo architektonické studio Bourgeois / Lechasseur architects. Cílem byla přestavba původních místností tak, aby se proměnily na vzdušné, prosvětlené a víceúčelové.

Použití obnaženého cihelného zdiva je jedním z rysů industriálního stylu..

Použití obnaženého cihelného zdiva je jedním z rysů industriálního stylu..

Společenská část vede po lineární lince a rozprostírá se z východu na západ, čímž světlo proniká do interiéru mnohem lépe. Zájmu architektů neunikla cihlová zeď se sousední nemovitostí a ponechali ji v „obnaženém“ stavu.

Dalším prvkem dodávajícím interiéru originální vzhled je původní dřevěná stěna v ložnici, která do místnosti vnáší dotek tepla. Toto dřevo, tentokrát v černém odstínu, bylo rovněž použito na stěně v koupelně, kde vytváří zajímavý kontrast s betonovou podlahou a velkými keramickými obklady v bílé barvě. Díky zvolené kombinaci materiálů je místnost velmi elegantní a nadčasová a navozuje příjemnou atmosféru.

Návrat k původnímu

Některé části (například římsy u dveří) architekti zachovali jako připomínku koloniálního charakteru sousedství. O výběru podlahy měli majitelé jasnou představu. Do zbývajících místností zvolili podlahu z březového dřeva podobající se té původní, kterou nebylo možné zachovat. Už na první pohled je patrné, že březové podlahy v interiéru působí jemným a čistým dojmem.

Fotogalerie

Do stropu obývacího pokoje architekti instalovali promítací plátno. K optickému vymezení prostoru a otevření zadní části bytu pak použili ocelové prvky.

O barevné i celkové oživení prostor se postarala ocel, cihla a dřevo ve svém přirozeném stavu. Kuchyň je zařízena v minimalistickém designu s důrazem na bílou barvu odrážející světlo. Nově vzniklá venkovní terasa je zčásti zastřešená a plynule navazuje na kuchyňskou část, soukromí zajišťuje lamelový plot.

Precizní návrh každé místnosti včetně konstrukčních detailů a nová venkovní část vytvářejí pro majitele pohodlné městské bydlení.

Autoři projektu

Studio Bourgeois / Lechasseur Architects

V čele stojí dva kanadští architekti - Olivier Bourgeois a Régis Lechasseur. Studio se zaměřuje na rezidenční a komerční projekty po celém městě Québec a v regionu Îles-de-la-Madeleine.

Dřevěná stěna dodává ložnici hřejivý element.

Dřevěná stěna dodává ložnici hřejivý element.

Autoři:
  • Nejčtenější

Těšili jsme se na pohodové mladé sousedy. Jak hluboce jsme se mýlili

Byli jsme šťastní, když se nám podařilo koupit nový byt. Naše štěstí ale trvalo jen krátce. Bláhově jsme si mysleli, že...

Jak po roce vypadají proměněné interiéry z pořadu Jak se staví sen

Televizní show Jak se staví sen – extra se vrací už v devatenácté sérii. Na začátek si tvůrci připomněli nejzajímavější...

Splněný sen. Krásná roubenka i pozemek byly skvělou volbou

Honza s Irenou se potkali v době, kdy ona bydlela v rodinném domě a on v bytě v paneláku. Po čase začali plánovat...

Vydra proměnil prasečák na penzion a statek v Malčanech na koňský ráj

Pouhých sedm kilometrů od milované farmy v Malčanech žije herec Václav Vydra s manželkou Janou Bouškovou. Žijí na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům, který zajistí šťastné manželství. Základem je hodně vína a křesla

Kuchyně je společně s jídelnou prostorem, kde se jako v kavárně nebo ve vinárně mohou partneři po těžkém a dlouhém dni...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky

Lhota se 168 obyvateli zachránila krásnou dominantu i díky dotacím

Obec Zábeštní Lhota v Olomouckém kraji je domovem pouhých 168 obyvatel, ale dominantu má úctyhodnou:...

Pět nejlepších rekonstrukcí 2019, kde se pokocháte interiérem i jídlem

Rekonstrukce, to je opravdu silná parketa českých architektů. Je to vidět i ve všech architektonických soutěžích, ať...

Přiznaný drát nemusí znamenat industriální styl, upozorňují architekti

Znají se patnáct let, studovali spolu, založili vlastní ateliér, pořádají soutěž pro studenty. Architekti David...

Úžasný altán s kuchyní ji stál 60 tisíc. Mám husí kůži, říká ohromeně

Paní Ivana žije v domě se zahradou, kde její tatínek postavil v 70. letech velký altán. Od jara do podzimu v něm...

Najdete na iDNES.cz