Ze staré fary vznikl hostinec s terasou i skvostnými dveřmi na WC

aktualizováno 
V odsvěceném kostele se běžně pořádají koncerty nebo podnikové večírky. Majitel historické fary z přelomu 19. a 20. století v Loučné nad Desnou měl proto jasno: získanou stavbu nechal předělat na moderní hostinec.

Architekti pamatovali i na venkovní kryté posezení. | foto: Petr Soukup

Revitalizace původní fary do podoby horského hostince se ujalo studio Fandament architects. Představa majitele o dispozičním řešení byla poměrně jasná, konkrétní řešení však přenechal architektům. Ti tak dostali volnou ruku po celou dobu práce na interiéru.

Bar nechali autoři projektu obložit nahrubo opracovanou místní žulou.

Bar nechali autoři projektu obložit nahrubo opracovanou místní žulou.

Výsledek jejich snažení ocenila mezinárodní porota soutěže Interiér roku 2018, která projekt zařadila mezi finalisty Ceny generálního partnera Velux.

Hold starým řemeslům

Proměnu stavby pojali jako průnik starého s novým. Původní vstupní dveře nechali architekti zrenovovat a použít jako dveře na toalety. Prostor v hlavní části nad barem je otevřený až do krovu, takže návštěvníci mohou obdivovat přiznané konstrukční prvky. Volný průhled domem v podélném směru otevírá celý prostor hostince.

Krov je nový, svým provedením však odkazuje na původní tesařské řemeslo. Nové vyřezávané prvky respektují podobu původního krovu. Celý interiér pak doplňují zajímavé detaily v podobě použitých prvků nebo materiálů.

Moderní černé drátěné lustry s industriálním charakterem přejímají podobu starých lamp, tmavě modrá barva indigo na vlnitém štuku zase připomíná stylově převzatou hrubou omítku z vesnických domů.

Fotogalerie

Bar nechali autoři projektu obložit nahrubo opracovanou místní žulou, která reflektuje hrubost a surovost horského prostředí. Nově umístěný krb v centrální části dispozice respektuje původní osovou souměrnost domu. Paroží nad krbem je zavěšené jako šperk.

Kolem nově probouraných okenních ploch v bočních fasádách vznikly sedací boxy dostatečně široké na to, aby si v nich mohl člověk i lehnout a odpočinout si po namáhavém výšlapu.

Hlavní konstrukce je dřevěná. Jako pohledový materiál zvolili architekti černé lamino s výraznou texturou dřeva. Čalouněné sedáky jsou z koženky v neutrální šedé barvě, klasické černé židle TON ladí s dubovými deskami stolů.

Požadavek na odolnost podlahy byl jasný, proto je z velkoformátové keramické dlažby se vzhledem betonu, aby působila co nejjednotnějším dojmem. Veškeré provedené zásahy se snaží reflektovat místo i dobu svého vzniku použitým materiálem a designem.

Interiér pojali architekti jako průnik starého s novým.

Interiér pojali architekti jako průnik starého s novým.

O projektu

Autor: Fandament architects - Ing. arch. Pavel Lazarov, Ing. arch. Helena Flodrová a Ing. arch. Zuzana Vaňková

Místo: Loučná nad Desnou

Realizace: 2018

Zastavěná plocha: 220 m2

Plocha hostince s barem: 116,3m2

Autor:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Nejlepší amatérští designéři a kutilové letos dorazí na Designblok

Veronika Novotná a Michaela Tkáčová – Stůl Gradient

Řada designérů i firem usiluje o možnost vystavit své návrhy a produkty na pražské výstavě Designblok, největší...

Ze staré fary vznikl hostinec s terasou i skvostnými dveřmi na WC

Architekti pamatovali i na venkovní kryté posezení.

V odsvěceném kostele se běžně pořádají koncerty nebo podnikové večírky. Majitel historické fary z přelomu 19. a 20....

Hasiči z Chrástu mají nevšední zbrojnici. I s věží pro sušení hadic

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně prošla kompletní rekonstrukcí...

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně sloužila nejen hasičům, ale i dalším spolkům, které zde měly klubovnu,...

Najdete na iDNES.cz