V bytě vybourali všechny příčky. Ze sloupu uprostřed je „dubové srdce“

  1:00aktualizováno  1:00
Pražské Holešovice se z nepříliš lákavého místa začaly po povodních v roce 2002 měnit na atraktivní a přitažlivou čtvrť pro mladé. Těm se tu totiž naskytla možnost zrekonstruovat si zajímavé byty ve starých činžovních domech. Pro tuto možnost se rozhodla i rodina s dvěma malými dětmi.

Sloup uprostřed bytu slouží jako „dispoziční i funkční srdce“ interiéru. | foto: Archiv soutěže Interiér roku

Mladý pár nechtěl bydlet v některém z nových projektů s předraženými cenami, kde by si stejně ještě musel připlatit za dřevěné podlahy nebo obklady podle svého výběru.

Z kuchyně je skvělý přehled o celé místnosti.

Z kuchyně je skvělý přehled o celé místnosti.

Byt s plochou 85 m2 v činžovním domě je lákal možností úprav podle vlastních představ, zejména s ohledem na dva neposedné potomky. Ty chtěla mít maminka stále na dohled, a to při vaření i při všech domácích pracích. Tento požadavek mohl splnit jen otevřený prostor, to však znamenalo radikální zásah do dispozice.

Proto se manželé obrátili o pomoc na trojici architektů z ateliéru Master Design, Martina Náhlovského, Michala Janáče a Jana Jadrníčka. Výsledek autoři přihlásili do soutěže Interiér roku 2018 v kategorii Soukromý interiér – rekonstrukce.

Soutěž, kam se mohou hlásit architekti a designéři z České a Slovenské republiky, měla uzávěrku 20. února 2019. Vítězové budou oficiálně vyhlášeni 2. dubna na závěr kongresu o bydlení, designu a architektuře Living forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“.

Díky za skeletový systém

Většina rekonstrukcí bytů, kde je třeba bourat příčky, bojuje se statikou. V domech postavených pomocí skeletového systému tento problém odpadá. A to byl i tento případ. Žádná z vnitřních stěn nebyla nosná, takže jejich odstranění umožnilo vytvořit z původního 3+1 nové 4+1, jak si přáli majitelé.

Fotogalerie

Kromě obvodového zdiva zde představoval jediný nosný prvek „sloup“ uprostřed bytu. Architekti se z něj rozhodli vytvořit „dispoziční i funkční srdce“ interiéru.

Obestavěli jej tolik důležitým úložným nábytkem, povrch nechali upravit dubovou dýhu. „V rytmu jakéhosi kruhového pohybu po půdorysu bytu se od ´dubového´ srdce dostanete nejkratší cestou do kterékoliv místnosti bytu. Za každým rohem se díky tomu ukrývá nový pohled, a jak se ukázalo, toto řešení děti nesmírně baví,“ popisují autoři projektu.

Funkční i vtipná řešení

V hale se střídají bílé a dřevěné stěny. Díky vestavěným skříním zde vznikla spousta úložných prostor. Bezúchytkové řešení dveří všech skříní v bytě a dveře se skrytými zárubněmi vytvářejí „čisté“ velké plochy, které opticky zvětšují prostor a zvyšují bezpečnost pro neustále pobíhající dvojici sourozenců.

Kuchyň má dispozici ve tvaru písmene U

Kuchyň má dispozici ve tvaru písmene U

Kuchyňská linka ve tvaru „U“ není přehnaně velká, je však přehledná a její autoři pamatovali také na ergonomii provozu. Na vaření navazuje jídelní stůl a maminka má i výhled do obývacího pokoje. Díky tomu je rodina stále pohromadě a v očním kontaktu.

Nika v obývacím pokoji posloužila pro knihovnu integrovanou do zdi. Umístěním pohovky pod okno se uvolnila dispozice, pohodlně se na ni může posadit i pět osob.

Úložné prostory nechybějí ani v ložnici

Vestavěné šatní skříně jsou umístěny podél celé jedné stěny ložnice. Pravidelný rastr dvířek ponechává opět prostor v maximální čistotě. Po stranách postele navrhli architekti úložné skříňky, které plní funkci nočních stolků se skrytými lampičkami pro noční svícení.

„Jediná volná zeď zůstala ponechána pro fotografie z dovolených. Postupně se počítá s jejich rozšířením po celé ploše stěny,“ upozorňují architekti ze studia Master Design.

Pracovna slouží také pro ubytování návštěv, proto je zde kromě pracovního stolu i rozkládací pohovka. „Klientovou velkou vášní je hra na kytaru, a tak jsme zde umístili dřevěnou stěnu vytvořenou z podlahových prken, kde jsou jeho ´klenoty´ důstojně umístěny,“ upozorňují autoři návrhu.

Odkladní nika nechybí ani ve sprchovém koutě.

Odkladní nika nechybí ani ve sprchovém koutě.

Požadavek na velký sprchový kout a vanu se podařilo vměstnat do prostoru s necelými pěti metry čtverečními. Obklady a dlažby zvolili tvůrci po domluvě s investory v klidných pískovcových odstínech. Baterie, háčky a ostatní doplňky vycházejí z tvaru krychle.

„Při návrhu jsme na toaletě vytvořili niku, kde bylo nejdříve na plánováno umístit nějaký dekorativní předmět. Během jednání klient sám navrhl, že vlastní malého krokodýla jako staré rodinné dědictví ležící dlouhá léta ´bokem´. Na architektuře je krásné, že akce vyvolává reakci. Nápad jednoho člověka vede k nápadu druhého. Společně pak vytvoří to, na co by jedinec sám nikdy nepřišel,“ vzpomínají na příjemnou spolupráci s rodinou architekti.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Nejkrásnější domy roku 2019: čtenáři se s odborníky výrazně shodli

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se...

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se uskutečnila už po čtyřiadvacáté, stal rodinný dům...

Další z rubriky

Skvělá proměna. V panelákovém bytě prohodili kuchyni s koupelnou a WC

Majitel starého panelákového bytu po rodičích se rozhodl pro jeho rekonstrukci....

Majitel starého panelákového bytu po rodičích se rozhodl pro jeho rekonstrukci. Architekti ze studia DesignPro...

V bytě vybourali všechny příčky. Ze sloupu uprostřed je „dubové srdce“

Sloup uprostřed bytu slouží jako „dispoziční i funkční srdce“ interiéru.

Pražské Holešovice se z nepříliš lákavého místa začaly po povodních v roce 2002 měnit na atraktivní a přitažlivou čtvrť...

Digitální planetárium v Hradci nemá chybu i díky úsilí zkušených vědců

Projekt Digitálního planetária vznikl díky úsilí pracovníků hvězdárny v Hradci...

Pracovníci hvězdárny v Hradci Králové už od počátku nového tisíciletí cítili, že jejich působiště, které se stavělo...

Najdete na iDNES.cz