Roubenku starou 300 let rekonstruovali svépomocí 10 let. Na jedničku!

  1:00aktualizováno  1:00
Alice a Slávek si zelenobílou roubenku dali v roce 1996 ke dvacátému výročí svatby. O žádný parádní dárek nešlo, protože chalupa se nacházela ve stavu "zbořit".

V chalupě najdete světnici, kuchyň, ložnici a koupelnu se záchodem. V podkroví je jedna velká místnost. Úplně vzadu za obytnou částí je garáž. | foto: Jaroslav Hejzlar

Manželé bydlí v Jičíně a tři sta let starou chalupu koupili v nedaleké vsi. "O chalupě jsem snila celý život. Se Slávkem a dcerami jsme bydleli v domku u manželových rodičů a vlastně neměli nic svého," vysvětluje Alice.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení

Když se dozvěděla od kamarádky o této roubence, neváhali, přestože stavení bylo na spadnutí. Čekala je špína, odpadky, hnojiště, myši, shnilé stěny pod slátanou střechou.

Rady, že by měli dům srovnat se zemí, nevyslyšeli. Rozhodli se pro postupnou rekonstrukci, která trvala následujících deset let.

Dlouhá rekonstrukce

První novou stavbou byl suchý záchod na zahradě. Pak se začalo z toho nejhoršího konce, ve chlévě. Působením močoviny se tady roubené stěny rozpadaly. Když se z chléva vyloupla ložnice, bylo nutné opravit střechu.

Další na řadě byla kuchyň a černá kuchyň s komínem, potom pokoj, koupelna a záchod. Jako poslední došlo i na garáž, kterou chalupáři postavili z kůlny na dřevo, a na "zobytnění" podkroví.

"Stavěli jsme tak, že jsme zhruba čtvrtinu chalupy podepřeli, staré zdivo zbourali, vykopali základy a postavili nové zdi," rekapituluje Slávek. Díky tomu, že rekonstrukce trvala tak dlouho, měli čas důkladně všechno promyslet.

Chalupářský interiér je zařízen nábytkem z masivu. V jednom koutě stojí stůl se

Chalupářský interiér je zařízen nábytkem z masivu. V jednom koutě stojí stůl se židlemi, v dalším postel. A u stěn skříně a truhly.

Jejich cílem bylo zachovat vnější podobu stavby a původní půdorys. Jakmile pevně stanovili vnitřní dispozici, mohli přemýšlet, jak místnosti vytápět. Velkému obytnému prostoru, který tvoří předsíň, světnice a kuchyň, dominuje pec s otevřeným ohništěm, která vznikla v místě bývalé černé kuchyně.

Fotogalerie

Alternativním zdrojem tepla je elektrické topení pod podlahou. To zapínají, když vědí, že budou na chalupě delší dobu. Během krátkých pobytů stačí zatopit v kamínkách v podkrovním pokojíku.

Šikovnost má v sobě každý

Dnes se lze těšit pohledem na stavení v dobré kondici. Původní tady zůstal jen komín, část stropních trámů a většina střešní vazby. Zbytek chalupy prošel Slávkovi rukama. A to doslova. "Na řemeslníky a vlastně ani na nový materiál jsme neměli peníze," přiznává.

"Kupovali jsme pouze palubky, prkna na podlahu a dlažbu. Trámy jsem měl z bouraček, cihly od známých, tašky jsou z jednoho bouraného domu v Jičíně. Sám jsem je sundával a zase pokládal na střechu. I elektriku jsem dělal sám."

Velkou část podkrovní místnosti zabírá ležení, kde se vyspí šest lidí. Při

Velkou část podkrovní místnosti zabírá ležení, kde se vyspí šest lidí. Při příjemném povalování se tady dají hrát společenské hry.

Kde se všemu naučil? "Dvacet čtyři roků jsem učil počty a tělocvik na základce. Vztah k technice jsem získal na elektroprůmyslovce. Zručnost jsem měl, protože jsme v sedmdesátých letech s otcem stavěli barák. Pomáhal jsem mu nahazovat. A tehdy jsem si řekl: když dokážu nahazovat, tak zvládnu i zdít. Šikovnost má v sobě každej, jen ji musí objevit."

Také o šikovnosti Alice nemusíme ani chvilku pochybovat. Ve všech koutech je vidět, že chalupou žije. Vyšperkovala ji k dokonalosti. I to je důležité. Všechen ten krásný nábytek, který nakoupila v bazarech a pak repasovala, a spousta malých milých drobností přispívají k pohodě, kterou lze tady vnímat na každém kroku.

Autor:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Z nového domu je nadšený. Z terasy pozoruje srnky a má svatý klid

Když dům vypadá hezky, je to skvělé, ale nejpodstatnější je, jak se v něm cítí...

Elegantní a jednoduchou dřevostavbu se světlým a vzdušným interiérem si majitel pečlivě promyslel. „Bydlel jsem ve...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Bílá vila má výhled do údolí, který bere dech. Okna jsou jako obrazy

Zvrásněnou pohovku Togo vytvořil pro značku Ligne Roset francouzský designér...

Villa Tranquille (Tichý dům) stojí mezi vinicemi ve městě Saint-André-de-Sangonis na jihu Francie. Na první pohled...

I byt 3+1 lze proměnit za dostupné peníze. Přesto bude mít styl

Z původních tmavých prostor se designérce podařilo vytvořit svěží a vzdušný...

Byt s rozlohou 90 metrů čtverečních a dispozicí 3+kk měl projít částečnou obnovou. Majitelé si na to sami netroufali, a...

Další z rubriky

Provence v paneláku. Z tmavého bytu je pohodové bydlení plné světla

Stačilo několik stavebních zásahů a tmavý byt v pražských Vysočanech se...

Stačilo několik stavebních zásahů a tmavý byt v pražských Vysočanech se proměnil ve světlý prostor. Originální šmrnc...

Poradna architekta: byt s atypickou dispozicí je vždycky problém

V atypickém prostoru není pro rodinu s dětmi dostatek místa ani úložného...

Bytové domy, které hýří atypickými dispozicemi interiérů, bývají černou můrou pro bytové architekty. Varují před jejich...

Ze staré textilní továrny mají úžasnou galerii s domácí atmosférou

Bývalá tovární hala se proměnila na zajímavou galerii a kavárnu.

Staré průmyslové objekty lákají k novému využití. To platí i o bývalé továrně na vlněné látky Karla Trnky, následně o...

Najdete na iDNES.cz