I kancelář můžete mít rádi. Pokud se v ní bere ohled na vaše pohodlí

  1:00aktualizováno  1:00
Příjemné pracovní prostředí zvyšuje i pracovní výkon a kvalitu odvedené práce. I proto vzniká stále více zajímavých kancelářských interiérů, patří mezi ně i prostor navržený studiem Kvartýr.

Prostor po dokončení slouží jako jednací místnost a sdílená kancelář pro potřeby celé společnosti. | foto: Archiv studia

Kancelář v administrativní budově ve Václavské ulici v Praze byla původně koncipovaná jako osobní kancelář pro mladou manažerku.

Černá křesílka slouží pro neformální jednání.

Černá křesílka slouží pro neformální jednání.

Klientka měla požadavek rozdělit stávající obchodní plochu na dvě samostatně fungující jednotky s vlastním vchodem a sociálním zázemím.

„Větší prostor se vstupem z ulice si ponechal svou funkci specializované prodejny s papírenským zbožím. Z menšího prostoru orientovaného do vnitrobloku vznikla navrhovaná kancelář,“ popisuje architekt Jiří Nosek ze studia Kvartýr, jeden z autorů projektu.

Prostory architekti oddělili akustickou sádrokartonovou příčkou pro zajištění maximálního „zvukového“ komfortu v prostoru navrhované kanceláře.

„Nový vstup vznikl ubouráním stávajícího okenního parapetu a osazením dřevěných vstupních dveří, které stylově a barevně korespondují s výplněmi otvorů celé budovy. Výškový rozdíl mezi úrovní dvora a úrovní podlahy kanceláře překlenuje exteriérové ocelové schodiště s rozšířeným prvním stupněm tvořícím místo pro květináč,“ doplňuje architektka Alena Valová ze studia Kvartýr.

Proti vstupním dveřím tak vzniklo zázemí nové kanceláře, pohledově oddělitelné mohutnými posuvnými dveřmi osazenými do vestavné pojezdové lišty v podhledu. Za posuvnými dveřmi najdete toaletu a kuchyňku. Ta je zařízená minimalisticky, ale s ohledem na potřeby uživatelky. Bílý nábytek doplňuje pouze korkové obložení a černé detaily. „Tyto materiály a motivy se prolínají celým interiérem,“ upozorňují architekti.

Fotogalerie

Toaletu charakterizuje kontrast bílé a černé. Běžný bílý obklad kladený na vazbu díky černému spárování vytváří zajímavou geometrickou strukturu stěny. S minimálními náklady tak vznikl zajímavý efekt.

Kancelář plná světla

Hlavní prostor kanceláře nevyžadoval zásadní stavební zásahy. Velká okna do dvora poskytují dostatečný přísun světla, betonový trámový strop dodává interiéru osobitý charakter.

Velká okna nechali architekti zakrýt lehkým průsvitným závěsem, který propouští dostatečné množství světla na práci a zároveň zabezpečuje požadovanou intimitu pracovního prostoru situovaného na úrovni rušného dvora.

Původní teracová podlaha byla ponechána na chodbě a v zázemí kanceláře, ostatní prostory pokrývá béžový celoplošný koberec, který eliminuje kročejový hluk a zároveň celý prostor zútulňuje.

Dominantní prvek místnosti představuje graficky pojatá stěna. Inspirací pro ústřední motiv se stala náplň práce, investorská firma se zabývá pronájmem a správou nemovitostí. Grafik Matyáš do ní vnesl stylizované ruce mladé manažerky pokládající budovy firmy SVÚM reality do centra stověžaté Prahy.

Původní teracová podlaha byla ponechána na chodbě a v zázemí kanceláře.

Původní teracová podlaha byla ponechána na chodbě a v zázemí kanceláře.

V horizontu linie města je zakomponována kruhová nástěnka, která je jedním z použitých korkových doplňků návrhu.

Inspirace městem se odráží i ve zvoleném způsobu osvětlení, které může evokovat pouliční lampy zavěšené mezi městské činžáky.

„Celkový koncept měl být podpořený i vestavnou skříní s relaxační nikou ve tvaru domu. Na realizaci této položky bohužel nedošlo, a tak je původní myšlenka hůře čitelná. V místě plánované skříně si klientka umístila kožená křesílka a betonový konferenční stolek,“ dodává architekt Nosek.

Během realizace projektu se rozsah působnosti zadavatelky rozšířil, odpadla tak potřeba stabilní kanceláře. Navrhovaný prostor po dokončení proto slouží jako jednací místnost a sdílená kancelář pro potřeby celé společnosti.

Původní pracovní stůl nahradil velký jednací stůl z laminované desky s černě lakovanými ocelovými podnožemi. Pohodlné sezení zajišťují černé skořepinové židle. 

Toaletu charakterizuje kontrast bílé a černé.

Toaletu charakterizuje kontrast bílé a černé.

Kvartýr

Studio v roce 2018 založili Ing. arch. Alena Valová a Ing. arch. Jiří Nosek.

Ing. arch. Alena Valová, absolventka Fakulty architektury v Brně. V průběhu studia strávila rok na studiiní stáži Universidades Lusiada v portugalském Lisabonu pod vedením profesora Jorge Mealhy a tři měsíce v Jihoafrické republice.

Během školních i pracovních let se zúčastnila řady zajímavých soutěží, kdy se umístila například na 2. místě s návrhem kolektivního domu pro seniory v soutěži Enviros.

Ing. arch. Jiří Nosek je absolventem Fakulty umění a architektury TUL v Liberci. V roce 2009 absolvoval studijní stáž v Belgii na Sint Lucas School of Architecture, během studia se zúčastnil několika architektonických soutěží. Mimo jiné získal 2. místo v soutěži vypsané společností Sitewell na podobu ekologického vzdělávacího centra „Dvůr Loukov“ nebo 4. místo v národním kole soutěže vypsané společností Saint-Gobain ISOVER na podobu výškové budovy ve čtvrti Greenwich v New Yorku.

Pracovní stáž absolvoval v architektonické kanceláři Znamení čtyř – architekti. V letech 2012 až 2015 se věnoval produktovému designu a ve spolupráci s českými skláři a společností Clartés navrhoval rozměrné světelné instalace pro lukrativní destinace v Asii, v Rusku a v Evropě.

„Jsme malý pražský ateliér s osobitým přístupem ke klientovi. Máme rádi chytrá a nadčasová řešení, která ctí daný kontext. Zakládáme si na funkčnosti a designovém provedení jednotlivých detailů.

Naše návrhy zahrnují nejen architektonické a projekční služby, ale také spolupráci s umělci, designéry, grafiky a dalšími profesemi. Navrhujeme domy malé i velké, interiéry skromné i odvážné. Umíme naše myšlenky dotáhnout do konce a dohlédnout na jejich realizaci,“ říkají o sobě.

Autor:

Nejčtenější

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Další z rubriky

Z počmárané ostudy je parádní kulturní dům s důstojnou přístavbou

Zchátralá devadesát let stará budova v Hazlově potřebovala nutně rekonstrukci.

Devadesátiletá zchátralá tělocvična v Hazlově v Karlovarském kraji slouží po opravě jako kulturní dům. Místní...

Jak se staví sen pro malou tanečnici v bytě plném andělů

Po proměně se spojil kuchyňský kout s dětským pokojem, vznikl jeden obytný...

Aničce se objevil zhoubný nádor na mandlích v šesti letech. Nemoc zvládla a dnes, po více než pěti letech, má spoustu...

Unikátní rekonstrukce: nad restaurací je patro pro motorkáře i vězně

Během dvouleté rekonstrukce se odkryly a zrestaurovaly historické cihlové...

Vila Tugendhat, ale i Velká cena motocyklů či vězení na Špilberku, to vše inspirovalo architekty při proměně slavného...

Najdete na iDNES.cz