Kuchyň mají v ložnici, rodina je z totální změny domu nadšená

  1:00aktualizováno  1:00
Třicet let starý domek nedaleko Prahy potřeboval rekonstrukci. Klasická venkovská stavba, která vznikla svépomocí, nevyhovovala vzhledem a vnitřním vybavením, ale pro nové majitele, rodinu s dvěma malými dětmi, ani svou dispozicí.

Směrem do obývacího pokoje byla na konci barového pultu použita prosklená skříňka s LED osvětlením. | foto: Jaroslav Kvíz

Původní majitelé využívali pouze přízemí, podkroví zůstalo nedokončené, sklep sloužil jako garáž a sklad, navíc nebyl spojený s obytným přízemím, takže se dům obcházel venkem. Koupelna, podlahy i elektroinstalace byly poplatné době, kdy se dům stavěl.

V přízemí byla úzká kuchyň, propojená s obývacím pokojem jen vydávacím okénkem. Do ložnice rodičů se vcházelo z obývacího pokoje. Koupelna měla panelákové rozměry.

Takže bylo jasno. "Jako první jsme se věnovali právě dispozici domu tak, aby byla funkční a z daného prostoru se vytěžilo maximum," vysvětluje Alena Koubová z firmy Kouba interier, na niž se rodina obrátila o pomoc.

Přízemí - původní stav

Přízemí - původní stav

Návrh přízemí - jedna z variant

Návrh přízemí - jedna z variant

První fáze: přízemí

Manželé chtěli využit celý dům, ale kvůli finančním i provozním možnostem se v první fázi rekonstruovalo pouze přízemí. Jednoznačné bylo také propojení sklepa s přízemím. Nakonec se ukázalo, že domek je celkem variabilní, a tak finálnímu výběru řešení předcházelo několik variant a debaty nad nimi.

Může se hodit

Hledáte zajímavé bydlení nedaleko Prahy? Vybírejte z nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Ve zvoleném řešení došlo k přesunu kuchyně do bývalé ložnice a jejímu propojení s obývacím pokojem. Domek má menší zahrádku směrem do ulice a hlavní zahradu na druhé straně.

"Z francouzského okna v kuchyni jsme proto přidali schůdky ven na předzahrádku, která by měla sloužit pro pěstování zeleniny," popisuje Alena Koubová.

Uspořádání do tvaru písmene U nabídlo velkou pracovní plochu.

Uspořádání do tvaru písmene U nabídlo velkou pracovní plochu.

V obývacím pokoji se v obvodové zdi vybouralo velké okno s výhledem do zahrady. Celý prostor je tak krásně prosvětlený.

Firma připravila i projekt podkroví, kde bude ložnice rodičů, dětí i velká koupelna. V přízemí jsou tedy dva pokoje, malá koupelna se sprchovým koutem a samostatné WC. Rodině to v tuto chvíli dostačuje, v budoucnu bude v přízemí pracovna a pokoj pro hosty.

Fotogalerie

V podkroví jsou navrženy dva stejně velké dětské pokoje směrem do štítu, aby děti měly nejen střešní okna, ale také klasická. Ložnice rodičů sousedí s šatnou a vlastní malou koupelnou.

Na protější straně je velká koupelna s vanou a sprchou, nechybí komora.Ve sklepě zůstala malá garáž, technická místnost pro pračku, sušičku a kotel (z ní se vystupuje po schodech do přízemí), sklad, WC a klubovna.

Úkol pro statika

Realizaci připravila na klíč společnost Kouba interier. "Před realizací bylo potřeba technicky vyřešit zejména zásahy do nosné konstrukce domu," vysvětluje Alena Koubová.

Koupelna v přízemí se sprchovým koutem - velkoformátová dlažba je od firmy RAKO.

Koupelna v přízemí se sprchovým koutem, velkoformátová dlažba je od firmy Rako.

Statik navrhl vhodný postup a opatření pro bourání otvorů mezi obývacím pokojem a kuchyní, v obvodové zdi domu a ve stropní konstrukci sklepa. V rámci rekonstrukce se udělal nový rozvod topení, elektroinstalace, vyměnila se okna. Veškeré instalace byly dotaženy do patra, aby práce na podkroví v druhé fázi co nejméně omezily život v přízemí.

Použité dlažby a obklady jsou od firmy Rako, podlaha v obývacím pokoji dřevěná plovoucí. Vnitřní vybavení bylo vyrobené na míru v truhlárně firmy.
Za pozornost stojí i schodiště. Nosná konstrukce je z oceli, obklad pak z masivního dřeva.

"Dubový masiv jsme vykartáčovali a navoskovali. Kartáčování zvýrazní strukturu dřeva a schody tím získaly příjemnou patinu," doplňuje Martin Kouba. Zajímavě působí zábradlí: do patra je to kombinace nerezu a skla, do sklepa pak natřená betonářská výztuž.

Kartáčování zvýraznilo strukturu dřeva a schody tím  získaly příjemnou patinu.

Kartáčování zvýraznilo strukturu dřeva a schody tím získaly příjemnou patinu.

Průhled z chodby

Průhled z chodby

Kuchyňská linka má korpusy z kvalitního německého lamina, dvířka jsou fóliovaná. Směrem do obývacího pokoje se na konci barového pultu objevila prosklená skříňka s LED osvětlením.

Komfortu používání odpovídá kvalitní vnitřní vybavení, výklopy, tlumené zásuvky či dovírání. "To už pokládáme za samozřejmost, nikoli nadstandard," říká Martin Kouba. Vestavěné skříně v chodbě a WC jsou z lamina, laděné do stejných barev.

Do budoucna čeká rodinu kromě úpravy podkroví i práce na zahradě, zejména nový vjezd, terasa před obývacím pokojem a osázení keři a květinami. Zatím pořídili nezbytný doplněk: klouzačku a prolézačku pro děti.


Nejčtenější

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Další z rubriky

Koupil si dva malé byty nad sebou, architekt je šikovně propojil

Spojením obou bytů v domě z roku 1909 vznikl mezonet o celkové rozloze 120...

Mladý muž si v Miláně koupil jednopokojový byt s terasou v prvním patře a třípokojový byt v přízemí s orientací na...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Dům v Písku po pradědečkovi vkusně zateplili. Fasáda pořádně prokoukla

Rodinný dům si nechal v Písku v roce 1913 postavit učitel František Racek s...

František Racek si v roce 1913 nechal v Písku postavit rodinný dům za 14 tisíc zlatých. Se svou manželkou na něj...

Najdete na iDNES.cz