Z rekreačního domku mají po rekonstrukci skvělé bydlení u přehrady

  1:00aktualizováno  1:00
Pokud budete hledat v Brně zajímavou lokalitu, určitě nemůžete opominout okolí brněnské přehrady. Zeleň, klid a také nádherné výhledy na vodní plochu. I proto se rodina pustila do rekonstrukce dvoupodlažního rekreačního domku, aby získala zajímavé bydlení.

Celý interiér je ve výrazné černobílé kombinaci doplněné dřevěnými prvky, které celkový výraz zjemňují. | foto: Archiv studia SENAA

Domek si rodina postavila v 70. letech minulého století na pozemku s přímým výhledem na brněnskou přehradu. První patro je společenské, ve druhém se našlo místo pro dvě ložnice a koupelnu. Václav Navrátil a Jan Sedláček, architekti studia SENAA, dostali za úkol rekonstrukci prvního podlaží s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyňským koutem.

Původní kuchyň

Původní kuchyň

Projekt přihlásili do soutěže Interiér roku, kde se umístili mezi nejlepšími v kategorii Rekonstrukce.

Málo světla, špatná dispozice

„V původním stavu trpěla společenská místnost především na nedostatek prosvětlení a špatnou orientaci prostoru. Dispozice je navíc poměrně hluboká, schodiště bohužel ´ukusuje´ podstatnou část místnosti. Prostoru také nepomáhala přílišná různorodost a nesladěnost povrchů,“ popisuje architekt Václav Navrátil.

Architekti pojali obývací pokoj s kuchyní jako jeden prostor, kde jednotlivé zóny doplňuje několik zákoutí. Celý interiér je ve výrazné černobílé kombinaci doplněné dřevěnými prvky, které celkový výraz zjemňují.

Fotogalerie

„Sjednocením barev a povrchů jsme roztříštěnou místnost spojili v jeden společný prostor. Ten ovšem není monotónní, při okraji pokoje jsme vytvořili několik ´zálivů´ pro různé příležitosti, činnosti a nálady,“ doplňuje architekt Jan Sedláček.

Každý pobytový kout vymezuje jiné světelné prostředí, což podtrhují výrazná svítidla.

„Dřevěné schodiště jsme částečně zakryli pohledovou policovou stěnou, která kromě schodů ukrývá až netušené úložné prostory, police jsou totiž hlubší, než by dalo předpokládat. Záda této knihovny zůstala částečně plná a částečně volná, takže se zachovalo vizuální propojení se schodištěm. Takže nevýhoda schodiště, vytvářející nevyužitelný prostor, se obrátila ve výhodu,“ vysvětluje Václav Navrátil. Další úložné prostory se podařilo vytvořit pod sedací soupravou.

Bez světla to nejde

Výrazná změna se pak odehrála v kuchyňském koutě. Dvě původní malá pásová, vysoko umístěná okna, nahradilo jedno opravdu velké, které teď vpouští do místností mnohem více světla a nabízí výhled do zahrady. Uživatelé domu si teď okolní zeleň mohou konečně opravdu vychutnat, a to i při přípravě jídla nebo mytí nádobí. Ideální relaxace při této činnosti!

Vedle kamen na dřevo se po rekonstrukci vytápí dům pomocí podlahového topení.

Vedle kamen na dřevo se po rekonstrukci vytápí dům pomocí podlahového topení.

Ke kvalitě bydlení a zlepšení vnitřní pohody přispělo také nově zavedené podlahové topení a především výměna původních, špatně táhnoucích kachlových kamen za nová, funkční krbová kamna.

„Hlavním záměrem celé změny bylo zvýšení celkového komfortu a dodání prostoru jeho vlastní charakter. Na výsledku se ukazuje především to, že i s malým prostorem se mohou dít velké změny,“ spokojeně hodnotí projekt oba architekti.

SENAA architekti

SENAA je architektonický ateliér, který založili Jan Sedláček a Václav Navrátil. Cenné pracovní zkušenosti získali v ateliérech v Brně, Praze, Rotterdamu, Los Angeles a New Yorku. Ke každému zadání přistupují individuálně, hledají nová řešení a velký důraz kladou na proveditelnost stavby.

Zabývají se všemi oblastmi architektury, od urbanismu přes novostavby, rekonstrukce až po návrhy interiérů. Protože pochází z Hané a Slovácka, jsou jim blízké tradiční principy a „selský rozum“.

Autor:

Nejčtenější

Nový rohový dům na Václavském náměstí změnil název, emoce zůstaly

Výběrové řízení na stavbu domu vyhrála pražská pobočka architektonické...

Dům, který se od loňského roku staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Architektonické studio Chybík+Krištof je nejlepší na světě

Český pavilon Expo 2015 v Miláně

Ocenění Design Vanguard 2019, určené pro nejlepší mladé architekty, si letos od amerického měsíčníku Architectural...

Další z rubriky

Unikátní rekonstrukce: nad restaurací je patro pro motorkáře i vězně

Během dvouleté rekonstrukce se odkryly a zrestaurovaly historické cihlové...

Vila Tugendhat, ale i Velká cena motocyklů či vězení na Špilberku, to vše inspirovalo architekty při proměně slavného...

Byt po rekonstrukci oživila žlutá barva, konečně mají pořádnou koupelnu

Velký jídelní stůl je pro šest stolujících.

Nedostatek úložného prostoru bývá obvyklým problémem většiny bytů. Majitele pražského bytu trápila však mnohem více...

Byt 3+kk v Boleslavi byl dobrou volbou. Architektka jej výborně zařídila

Mladý muž si koupil byt 3+kk v novostavbě blízko centra Mladé Boleslavi....

Mladý muž si koupil byt 3+kk v novostavbě blízko centra Mladé Boleslavi. Prostor velký 80 m² si přál zařídit v...

Najdete na iDNES.cz