Vzhled bytu na Žižkově ho děsil. Díky šikovným nápadům má super bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Žižkovský byt velký 152 metrů čtverečních bylo nutné očistit od předchozí rekonstrukce v koloniálním stylu, která proběhla v roce 2000 a novému majiteli z ní naskakovala husí kůže. Celkové proměny se ujali architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z ateliéru 0,5 Studio.

Původní dispozice 4+1 nahradila praktičtější 4+kk. | foto: Peter Fabo

Byt je v nárožním cihlovém domě v pražské blokové zástavbě na hranici Žižkova a Vinohrad. Poměrně rozsáhlý prostor o rozloze 152 metrů čtverečních připomínal koloniální rezidenci, která se omylem objevila v činžáku z první republiky.

Původní dispozice 4+1 nahradila praktičtější 4+kk. Obývací pokoj je nyní spojený s přijímacím salonem. Do tohoto prostoru architekti přesunuli kuchyň, jídelní kout a malou skrytou pracovnu. 

Fotogalerie

Půdorys se vine přes obě uliční fasády rohového domu. V bytě je proto důležitým místem vstupní hala, ta je doslova křižovatkou, z níž vedou dveře do všech důležitých i podružných částí bytu.

Dominantními prvky haly jsou na míru navržená a vyrobená prohnutá liniová světla. Skříň s oblými rohy, která nebrání v průchodu, slouží jako šatna a botník.

Obytný prostor orientovaný na jih protíná modrý kvádr. Ten přechází z kuchyňského koutu, kde slouží pro přípravu jídla, přes barový pult, až do zadní obývací části. Zde se promění v zásuvky, které patří ke skrytému pracovnímu stolu.

Kuchyně má dvě zóny, pracovní do tvaru U a skladovací zabudovanou do niky ve stěně. Jídelní stůl s lavicí má své místo v okenním výklenku. V obýváku je prostorná knihovna s projektorem. Na protější straně je v podhledu zabudované automatické plátno pro videoprojekci. Obytný prostor je zvýrazněný jednou stěnou natřenou černou tabulovou barvou, na níž se výborně píšou vzkazy.

Do jižně orientované části bytu se vešla ještě oddělená větší pracovna. Ta je přístupná z haly přes chodbu. K pracovně přiléhá i vlastní malá koupelna s toaletou.

Skříň s oblými rohy, která nebrání v průchodu, slouží jako šatna a botník.

Skříň s oblými rohy, která nebrání v průchodu, slouží jako šatna a botník.

V místnosti je stůl, židle, zásuvky a komoda, vše doplňují dvě protilehlé knihovny. Jedna je ukrytá za posuvnými dveřmi. Pracovna má příležitostně sloužit i jako hostinský pokoj. Pro tento účel jsou zde dvě sklopné postele.

Ložnice s vlastní šatnou a dětský pokoj jsou západně orientované. Zde proběhla pouze základní renovace povrchů a pokoje byly vybaveny kusovým nábytkem. K těmto místnostem patří koupelna přístupná z haly.

Koupelna má prostorný sprchový kout i vanu. Jsou zde dvě vestavná umyvadla. Ve skříňce je schovaný koš na prádlo s vhozem. Koš na odpadky je zabudovaný v boxu vedle vany. Rekonstrukce dodala bytu nadčasový vzhled, přizpůsobila jeho užívání potřebám majitele a využila veškerého potenciálu, který prostor nabízel.

0,5 Studio

Architekti z 0,5 studio: Vít Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

0,5 Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je „zdraví a krása“.

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Další z rubriky

VIDEA ROKU: Nejpovedenější rekonstrukce roku 2018

5. Byt pro mladého muže, který nemá rád uklízení

I v roce 2018 se rekonstruovalo jako o závod. Rubrika Bydlení webu iDNES.cz vybrala ukázky toho, jak lze šikovně...

Restauraci se zbytky kostela uvnitř předělali za pouhých devět dní

V barevnosti restaurace se odráží i její zaměření na středomořskou kuchyni.

Restauraci Borgo Agnese najdete přímo v centru Brna, mezi katedrálou sv. Petra a Pavla a hradem Špilberk. Jenže zatímco...

Unikátní rostliny daly hotelu jméno, staré dřevo zase charakter

Po rekonstrukci zůstaly z jedné budovy jen obvodové zdi a sklepy, přibyla druhá...

Sto let staré tatranské dřevo na stavbu a tři sta let staré dřevo na nábytek či panoramatické výhledy z oken s výškou...

Najdete na iDNES.cz