Panelákový byt 3+kk oživila spousta chytrých detailů. Ožily i lodžie

  1:00aktualizováno  1:00
Některé projekty působí „jako přes kopírák“. Mladý pár si pořídí panelový byt ve špatném stavu a rozhodne se jej zrekonstruovat. Vybavení bývá téměř shodné. V tomto případě však podobnost s jinými proměnami budete hledat obtížně, a to hlavně díky nápadům architektů ze studia No Architects.

Obytný prostor pokračuje volně i na lodžii. Jídelní stůl supluje kuchyňský poloostrůvek. | foto: Studio Flusser

Jakub Filip Novák a Daniela Nováková Baráčková ze studia No architects měli štěstí na klienty. Mladý pár žil nějakou dobu v Barceloně a byl vstřícný vůči nápadům mladých tvůrců. Navíc klienti chtěli prostor, kde lze pracovat i z domova, záleželo jim i na lodžiích, které se měly stát plnohodnotným místem pro odpočinek i práci.

Lodžie svým provedením navazuje na obývací pokoj a kuchyni. Je zde i...

Lodžie svým provedením navazuje na obývací pokoj a kuchyni. je zde i „nezámrzný“ kohoutek na vodu.

„Naší odpovědí na jejich individuální představy o bydlení a práci z domova byla jemná modifikace dispozice tak, aby nikde nepůsobila stísněně a synergií jednotlivých průhledů se byt dal užívat v celé své velikosti,“ popisuje architekt Jakub Filip Novák.

Spolupráce s klienty začala ještě v době, kdy bydleli v Barceloně, přesto se na základním pojetí bytu 3+kk s plochou pouhých 55 m2 velmi rychle domluvili.

Konečný výsledek autoři přihlásili do soutěže Interiér roku 2018 v kategorii Rekonstrukce – soukromý interiér.

Soutěž, kam se mohou hlásit architekti a designéři z České a Slovenské republiky, má uzávěrku 20. února 2019. Vítězové budou vyhlášeni 2. dubna 2019 na závěr kongresu o bydlení, designu a architektuře Living forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“.

Bydlení s ironií

Fotogalerie

„Ocelovými detaily v průmyslové modři odkazujeme s jemnou ironií na ideu stroje na bydlení skrytou za dobovou typizovanou stavební produkcí. Byt je jimi jemně protkán od věšáčků přes knihovnu, němé sluhy v ložnici, zásobník toaletního papíru až po topení v koupelně,“ popisuje projekt architektka Daniela Nováková Baráčková.

Jedinou místností „průmyslem“ nedotčenou zůstala tak trochu paradoxně domácí kancelář coby memento proměny „situace nás pracujících“.

Plánujete rekonstrukci a potřebujete půjčit? Půjčte si s rozumem.

„Největší urbanistickou hodnotou výstavby tohoto typu je naplnění původní myšlenky bydlení v zeleni. Proto jsme akcentovali ‚obytnost‘ obou lodžií a průhledy do korun stromů. Světlé odstíny interiéru lze po soumraku měnit pomocí online kontrolovaných světelných zdrojů s kompletní barevnou škálou schopnou vytvořit libovolnou atmosféru,“ upozorňuje architekt Novák.

Byt autoři proměny doplnili praktickými drobnostmi pro každodenní používání. Patří mezi ně například vytápěné zrcadlo v koupelně, které se tak nerosí, výklopná toaletka se zrcátkem, poklop na teakové desce v koupelně skrývající špinavé prádlo, stůl na programování ve stoje a „díra“ na zahozené papíry v pracovně, nika na sušák a žehlicí prkno nebo nezámrzný vodovodní kohoutek na lodžii apod.

Zrcadlo a dveře až ke stropu prostor malého bytu opticky zvětšují.

Zrcadlo a dveře až ke stropu prostor malého bytu opticky zvětšují.

O projektu

Název projektu: Houm ofis

Autor: No Architects, Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková

Kategorie: rekonstrukce interiéru bytu a lodžií

Místo: Praha

Projekt: 2016

Realizace: 2017 - 2018

Dispozice: 3+kk

Užitná plocha: 55 m2

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Ze starého domu vytvořil mladý pár moderní bydlení se spoustou světla

Zvenčí nepoznáte, že jde o rekonstrukci staršího rodinného domku.

Mladý pár z Košic se rozhodl zrekonstruovat starý dům v městské části Džungľa. Výsledek jejich práce ukazuje, že je...

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Najdete na iDNES.cz