Byt v paneláku pro mladý pár: přáli si bílou, kokedamy i velkou sprchu

  1:00aktualizováno  1:00
Když mladý pár plánoval první společné bydlení, chtěl ho mít podle posledních trendů, které se objevují třeba na Instagramu. A tak jej mají. V pražském panelákovém bytě.

Původní panelákový byt se proměnil na moderní interiér. | foto: MK Arch

Už při nákupu staršího dvoupokojového bytu o rozloze přibližně 70 m2 počítala mladá dvojice (26 a 28 let) s jeho kompletní renovací na 2+kk.

Původní vstup do bytu

Původní vstup do bytu

Nejdříve se bouraly některé nenosné příčky, rozšiřovaly se otvory, předělávala elektřina, rozvody vody i odpad, pokládaly podlahy, vyráběl se nábytek na míru. A pak se už „jen“ zařizovalo.

„Klienti požadovali luxusní minimalistické bydlení podle aktuálních trendů, tedy otevřený prostor, neutrální barvy s převahou bílé a nápadité doplňky, které budou korespondovat s vybavením. Navrhovali jsme kompletně novou podobu bytu s tím, že rekonstrukci si z velké části zajišťovali svépomocí,“ uvádí architektka Miroslava Karasová ze studia MK arch.

Realizace proměny znamenala probourat otvory mezi kuchyní a obývacím pokojem, zrušit chodbičku vedoucí ke koupelně, WC a do kuchyně, protože se počítalo s velkorysým hygienickým zázemím. A také významně rozšířit otvory z pokojů do chodby a prosvětlit tak nejtmavší část bytu.

Nábytek v kuchyni, koupelně a chodbě se řešil na míru, vyráběl jej truhlář vybraný klienty. Architektka pak fungovala jako „styčný důstojník“ mezi ním a zadavateli, aby se jejich představy opravdu dodržely. V obývacím pokoji a ložnici se použil sériový nábytek.

(Ne)chtěný sloupek

Spojením oddělené kuchyně a obývacího pokoje vznikl hlavní obytný prostor přibližně 30 m2. Protože pár rád vaří, chtěl velkou kuchyňskou linku, která má nyní tvar písmene L a vede doslova od podlahy ke stropu. Díky zabudovaným spotřebičům a zapuštěným úchytkám nikde nic neruší.

Fotogalerie

Na snídani nebo oběd ve dvou slouží barový pultík s vysokými stoličkami, který ukončuje sloupek, jenž z druhé stany vymezuje průchod do kuchyně. Sloupek má své opodstatnění: v této části panelu vedou trubky k topení, takže tu musel chtě nechtě zůstat. A když už, architekta jej takto „vzala do hry“.

Obývací část je z pohledu úložných míst opravdu minimalistická, tady najdete jen malou skříňku pod zavěšeným televizorem. Pohodlné sledování programů i pro návštěvy slibuje prostorná sedací souprava, pohodlné stolování zase jídelní stůl situovaný u okna, navazující na kuchyni a barové sezení. Čisté linie a jednoduché tvary se „našly“ také v dekoracích, které navzájem ladí.

Jak se nafukuje koupelna

Kdo bydlí ve starém panelákovém bytě, ví, že koupelna ani WC nedisponují mnoha metry. „Klienti chtěli zůstat u jejich oddělení, ale po nastínění několika variant se nakonec shodli, že tyto prostory spojí. Byt je řešen pro dva lidi, což není až tak limitující,“ vysvětluje architektka.

Sprchový kout je svými rozměry 180×100 cm opravdu luxusní.

Sprchový kout je svými rozměry 180×100 cm opravdu luxusní.

K původním 4 m2 se přidaly další (asi 3,5 m2) z ubrané části chodby. Vzniklo tak zázemí pro požadovaný velkorysý sprchový kout 180×100 cm. Po celé délce je zabudována instalační předstěna s výklenky fungujícími jako police, které se nasvítily.

Sprchový kout se vyřešil bez vaničky, v dlažbě je zabudován odtokový žlábek. Další vyzděná předstěna je nad umyvadlem, v ní se ukrývají rozvody vody a odpad od umyvadla.

Ložnice a chodba jsou zařízeny jednoduše

S umístěním dvojlůžka čelem u zdi a nedaleko okna se počítalo předem, stejně tak s tím, že v pokoji bude většina úložného nábytku. Na sestavu šatních skříní navazuje komoda sloužící i jako televizní stolek, stejná je použita naproti, tam zastupuje kosmetický koutek. Zrcadlo a zrcadlový pás na skříních zvětšují a zesvětlují prostor.

Textilní doplňky, včetně přehozu na postel, si designérka vyhlédla v Zara Home.

Textilní doplňky, včetně přehozu na postel, si designérka vyhlédla v Zara Home.

A zkrácená chodba? „Opět jsme pracovali s nábytkem na míru, aby se vestavná skříň přesně vešla do výklenku a na ni navazoval mělký botník. U vchodových dveří jsme k věšákové stěně přidali skříňku, která slouží i jako sezení,“ upozorňuje Miroslava Karasová.

Prostor oživuje stejný design květináče jako v obývacím pokoji, je osázen i stejnými rostlinami, nad botníkem visí kokedamy. „Jsou umístěny tak, že je na ně vidět také z obýváku a zároveň se k nim dostává denní světlo,“ doplňuje architektka.

Vizitka studia

Studio MK arch založila architektka Miroslava Karasová před pěti lety a aktuálně ho tvoří pětičlenný tým působící po celé ČR. Navrhuje a zajišťuje realizace zejména interiérů, soukromých i komerčních, v případě přání klienta do posledního detailu.

Autor:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Byt pro nadšeného cestovatele: důraz se kladl na relaxaci a pohodlí

Tapeta vytvořená podle japonského akvarelu se stala přirozeným centrálním bodem...

Pánský byt v novostavbě na konci Petržalky vás vítá velmi příjemnou atmosférou. Vděčí za ni spolupráci majitele a...

Další z rubriky

Rozhledna Královka v Jizerských horách vsadila na ekologii i design

V roce 1907 byla původní stavba nahrazena dnešní kamennou rozhlednou.

Už v roce 1888 zde postavil Spolek německých turistů první dřevěnou rozhlednu, tu však ani ne po dvaceti letech strhl...

Když se chce, všechno jde. Řekli si v Litomyšli a vrátili nábřeží život

Proměnu celé lokality iniciovaly místní spolek Generace 89 a město Litomyšl.

Okolí říčky Loučné v Litomyšli bylo na začátku 20. století plné života a romantickou atmosféru si uchovalo i za...

Ze staré textilní továrny mají úžasnou galerii s domácí atmosférou

Bývalá tovární hala se proměnila na zajímavou galerii a kavárnu.

Staré průmyslové objekty lákají k novému využití. To platí i o bývalé továrně na vlněné látky Karla Trnky, následně o...

Najdete na iDNES.cz