Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

  1:00aktualizováno  1:00
Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody, odstraňování špatných zásahů totiž bývá náročnější než úprava původního stavu. To je i případ malého bytu v činžovním domě na Letné.

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila. | foto: Archiv studia

Klientka se obrátila na studio Iva Hájková Interiors, aby pro ni připravilo návrh celkové rekonstrukce bytu i komplexní návrh interiéru včetně vybavení. „Prvním krokem tedy bylo vše pro jistotu opatrně odstranit a oholit na kost,“ říká Iva Hájková.

Velký důraz byl kladen na detaily, to je vidět i u nočního stolku.

Velký důraz byl kladen na detaily, to je vidět i u nočního stolku.

Z původního bytu zbyly jen obvodové zdi, zmizela i část příček. Prostor totiž není příliš velký, i když v něm bude bydlet jen jeden člověk. Chybělo mu také více světla. Proto jej architekti z velké části otevřeli, aby dostali do pochmurného prostoru co nejvíce slunce a vzdušnosti.

Rekonstrukce si vyžádala čas

„Spolupráce s majitelkou trvala osm měsíců, z toho čtyři jsme připravovali návrh a projekt, zbývající čtyři trvala kompletní realizace,“ vypočítává architektka Hájková.

Citlivým přístupem se jí podařilo vytvořit byt, který si zachovává původní stavební prvky, jako jsou dveře či renovované terrazzo, ale také dobová světla. Zároveň však obsahuje prvky zcela nové, třeba moderní svítidla, sanitu nebo mořené překližky.

Fotogalerie

„Dalo by se s nadsázkou říci, že jsme se snažili vytvořit most mezi starým a novým a vetknout do místa tradiční duši se svěžím a moderním pojetím,“ konstatuje Hájková.

„V předsíni jsme pod PVC našli sto let staré terazzo, které jsme zrenovovali do původního stavu, na ně navazuje moderní polyuretanová stěrka, která je v obývacím pokoji a v ložnici,“ popisuje architektka. Koupelna je vydlážděna jednoduchými bílými obklady a doplněna modrou stěnou obkladů, odkazující na dobu, kdy byl činžovní dům postavený.

Kontrast starého s novým

Nízká kuchyňská linka byla vyrobena z původních dveří do obývacího pokoje, doplnily ji elegantní mosazné úchytky a mramorová deska. S moderní podlahou kontrastují přes sto let staré židle Thonet číslo 14 po renovaci.

Naproti nízké sestavě skříněk ovšem stojí zcela moderní část kuchyňských skříní v petrolejové barvě s moderními černými detaily a na ní navazující pracovní stůl ve stejném barevném provedení.

Sestava s otočným karuselem pro televizi umožňuje její sledování jak z pohodlí...

Sestava s otočným karuselem pro televizi umožňuje její sledování jak z pohodlí křesla, tak z postele.

Podobně pojala Iva Hájková také vybavení ložnice: elegantní bílé skříně s mosaznými úchytkami doplnila moderní mořená sestava s otočným karuselem pro televizi, tu lze sledovat jak z pohodlí křesla, tak z postele. Jednoduchý dělící prvek ozvláštňuje kresba dřeva zvýrazněná mořením.

Téměř veškerý nábytek je vyroben podle autorského návrhu. Velký důraz kladla autorka na sladění všech detailů, úchytek, noh k nábytku, světel, barev i povrchů. Jako zajímavá ozdoba stěn vznikly obrazy nad kuchyňskou linkou a mezi okny, kdy se v průběhu rekonstrukce zjistilo, že pod nánosy starých maleb je zachovaná původní modrá barva.

„Zachovat maximum původního a doplnit moderním byla hlavní myšlenka, kterou jsme ctili v průběhu návrhu i následné realizace,“ dodává Iva Hájková.

Nízká kuchyňská sestava díky zajímavým nožkám působí odlehčeným dojmem a...

Nízká kuchyňská sestava díky zajímavým nožkám působí odlehčeným dojmem a prostor opticky zvětšuje.

Autorka projektu

Ing. Iva Hájková absolvovala Stavební fakultu ČVUT a dvouletou školu návrhu interiéru. Věnuje se návrhům a realizaci interiéru rezidenčních projektů. Zaměřuje se na propojení celého prostoru jak esteticky, tak funkčně, od návrhu přes realizaci až po finální úklid. Vše, co navrhne, pečlivě hlídá až do nejmenších detailů při realizaci.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Paneláková proměna bytu 3+1 pro mladou rodinu: bez bourání to nepůjde

Vizualizace: Základem je bílá barva skříněk, která splývá s bílou výmalbou. Do...

Rekonstrukce panelákových bytů jsou téměř vždy spojené i se změnou dispozic. Přece jen životní styl se změnil. I rodina...

Zámek s nejkrásnějším dvorem na Moravě opravují krok za krokem 17 let

Renesanční zámek v Hustopečích nad Bečvou je z roku 1596.

Hustopeče nad Bečvou v Olomouckém kraji se pyšní renesančním zámkem, který úřad městyse už mnoho let pečlivě a...

Najdete na iDNES.cz