Rekonstrukce funkcionalistické vily: majitelé neskrývají nadšení

  1:00aktualizováno  1:00
V nedávno zrekonstruovaném domě se potkává kvalitní architektura 20. a 21. století. Funkcionalistická vila neztratila přestavbou charakteristickou tvář a rodina získala moderní bydlení.

Vila získala po rekonstrukci moderní podobu. "Zůstala silueta domu, ale do vykousnutého půdorysu v zahradní části jsem navrhl přístavbu s oddělenou garsonkou,“ popisuje architekt Klanc. | foto: Vavřinec Menšl

Budoucí investoři, ale i samotný dům, jehož původním autorem byl známý prvorepublikový architekt Otto Kohn, měli před pár lety štěstí. V roce 2009 byl už vydán demoliční výměr a po odstranění stavby měl na atraktivním pozemku v Praze vyrůst bytový dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj Dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj Dům

Krize na realitním trhu nakonec rozhodla o lepším osudu vily, kterou se podařilo současným majitelům koupit a nechat zrekonstruovat.

"Nejdřív jsme si našli architekta Tomáše Klance, který nám tuto volbu a koupi schválil. Přes dva roky jsme totiž neúspěšně hledali dům, který bychom mohli přestavět, protože sehnat v Praze volnou parcelu je obtížné," říká majitelka.

Dům byl zchátralý, ale měl dostatek plochy pro zahradu a uvnitř dobře řešený prostor. "Nechyběl mu rovněž genius loci, který jsme chtěli uchovat a dětem přiblížit historii. Vyhovovala nám klidná adresa, navíc s výbornou dostupností centra," dodává majitelka.

Pohled na funkcionalistickou vilu, stav před rekonstrukcí v r. 2009. Původním...

Pohled na funkcionalistickou vilu, stav před rekonstrukcí v r. 2009. Původním autorem návrhu byl architekt Otto Kohn.

Ořech, jasné barvy a moudrá sova

Manželé se rozhodli pro rekonstrukci, která respektuje funkcionalistické pojetí, na druhou stranu požadovali současný komfort. Architekt Tomáš Klanc částečně upravil původní dispozici.

Zasklením verandy a vytvořením arkýře se zvětšila obytná plocha přízemí, spojením tří menších pokojů vznikl velký otevřený prostor s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou.

Fotogalerie

"Protože čtverec se špatně zabydluje, snažil jsem se, aby půdorys obytné části přízemí byl členitý a do L. Zajímavým solitérem je opravené schodiště. Od obývacího pokoje jej odděluje stěna s krbem, který přes chodbu ohřívá celý interiér," přibližuje návrh architekt.

Jasné barvy vestavěného nábytku s oblými rohy, ale také obložení stěn kvalitní ořechovou dýhou evokují prvorepublikový interiérový styl.

Dobovou atmosféru připomíná také členění nestandardních dveřních křídel vysokých až po strop. Vše včetně schodiště vyrobili v truhlářství Tita.

Kromě rukopisu a nápadů architekta je v domě patrný i velmi citlivý přístup investorů, kteří si domov zabydleli zajímavými artefakty, obrazy, především ale knihami.

Jídelna navazuje na kuchyňský kout, linku s ořechovou dýhou vyrobilo...

Jídelna navazuje na kuchyňský kout, linku s ořechovou dýhou vyrobilo Truhlářství Tita. Zdroj: www.mujdum.cz

Moderní znamená sucho a teplo

Jednou z úprav bylo odstranění dřevěného záklopu podhledu. Ocelová táhla nahradila původní kleštiny, čímž se otevřel prostor podkroví do špičky pultové střechy a do dětských pokojů se vešla patra pro spaní.

Rekonstrukce vyřešila problém s vlhkostí spodní stavby, která byla způsobena zatékáním dešťové vody. Základovou spáru nově chrání provětrávaný vzdušník umístěný po obvodu stavby.

Aby dům plnil nízkoenergetické parametry, bylo třeba izolovat fasádu, zároveň zvolit vyspělý systém vytápění. Majitelé po dohodě s architektem zvolili kvalitní tepelné čerpadlo a pro příjemné vnitřní klima systém řízeného větrání s rekuperací.

Barvy a materiály vycházejí z charakteristických rysů architektury první poloviny 20. století, které používali tvůrci slavného hnutí Bauhaus. Neutrální šedou doplňují červená, modrá, zelená a žlutá barva. Fasáda s šedými rámy oken je kombinací neprobarvené cementové stěrky s přiznanými tahy hladítka.

Architekt přidal nové prvky – červený arkýř, zastřešený vstup v modré barvě či zelený zahradní altán. Pro zábradlí horní terasy a zasklení zádveří zvolil tradiční copilitové panely. V interiéru doplňují tmavý a výrazný dekor ořechové dýhy sytá žluť a zeleň.

Společný prostor v přízemí zkrášluje obklad stěn s olejovanou ořechovou dýhou a...

Společný prostor v přízemí zkrášluje obklad stěn s olejovanou ořechovou dýhou a masivní ořechové podlahy. Knihovnu se skleněnými policemi navrhl Tomáš Klanc. Zdroj: www.mujdum.cz

"Logiku a uspořádání nosné konstrukce včetně stropu jsem neměnil, stejně tak originální členění oken, snažili jsme se používat i původní cihly. Nové jsou samozřejmě veškeré rozvody energií. Zůstala silueta domu, ale do vykousnutého půdorysu v zahradní části jsem navrhl přístavbu s oddělenou garsonkou," říká Tomáš Klanc.

Bydlení v zeleni

Pozemek s plochou 750 m2 má poměrně velké převýšení, ale umístěním garáže ve spodní části se jej povedlo částečně sjednotit, navíc před domem vznikla rovná travnatá plocha. Truhlíky s buxusy umístěné podél atikového žlabu garáže prodlužují rodině výhled do zeleně.

O návrh částečně bezúdržbové moderní zahrady se postarala zahradní architektka Lenka Vyhnálková. Na přání majitelky domu je na parcele hodně trvalek, málo jehličnanů, kupříkladu i jeřáb pro ptáky. Nedílnou součástí exteriéru je venkovní schodiště tvořené žulovými deskami a dlažebními kostkami, jehož linka spojuje uliční vstup s domem.

Pohled z nejvyššího místa svažitého pozemku (návrh zahrady je od společnosti...

Pohled z nejvyššího místa svažitého pozemku (návrh zahrady je od společnosti Living in Green). Střechu altánu pokrývá expanzní zeleň. Zdroj: www.mujdum.cz

 Pro zábradlí horní terasy a zasklení zádveří zvolil architekt tradiční...

Pro zábradlí horní terasy a zasklení zádveří zvolil architekt tradiční copilitové panely. Zdroj: www.mujdum.cz

Zahradní altán za domem nahradil bazén ze sedmdesátých let minulého století, který tu zbyl po předešlých majitelích. Expanzní zeleň na střeše altánu každoročně na jaře vykreslí podle majitelky krásný až pětibarevný obraz. Příkrou část pozemku za domem by nebylo možné sekat, tudíž autorka zahrady na ni vybrala směs půdokryvných rostlin.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 118 m2
Užitná plocha: 318 m2 (původní 270 m2)
Konstrukce: původní zděná doplněná polystyrenovou izolací tloušťky 20 cm s difuzně otevřenou úpravou
Výplně otvorů: okna dřevěná s euro profily, izolační trojskla, zachováno původní členění oken
Vytápění: tepelné čerpadlo systém voda/vzduch, podlahové topení, krb s vložkou
Větrání: temperování a větrání zajišťuje rozvod vzduchotechniky doplněný rekuperační jednotkou s akumulačním zásobníkem TUV
Střecha: pultová s plechovou krytinou, větraná s použitím difuzně otevřené skladby z dřevovláknitých desek
Dodavatel: Pegisan, s. r. o.

Dodavatel interiéru: TITA, s. r. o.

Dětský pokoj je plný hravých prvků i barev. Zdroj: www.mujdum.cz

Dětský pokoj je plný hravých prvků i barev. V patře se skrývá hrací prostor, který může posloužit i pro spaní. Zdroj: www.mujdum.cz

Šatna rodičů je zařízena vybavením vyrobeným na míru z lakovaných MDF desek....

Šatna rodičů je zařízena vybavením vyrobeným na míru z lakovaných MDF desek. Doplňková zelená barva krásně kontrastuje s tmavým ořechem. Zdroj: www.mujdum.cz

Autor

Ing. arch. Tomáš Klanc
*1975

Autorizovaný architekt a vedoucí ateliéru Klanc, který poskytuje pro klienty ve stavebnictví kompletní služby od architektonických návrhů, přes organizaci výstavby až po zařízení domů interiérem. Je absolventem Fakulty architektury ČVUT Praha, v průběhu studia byl dlouholetým náčelníkem Spolku posluchačů architektury, členem Senátu ČVUT a Senátu FA ČVUT.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Český poklad. Národní muzeum je nádherná budova plná krásných skvostů

Tři a půl roku trvala rekonstrukce historické budovy Národního muzea, která...

Národní muzeum, které dominuje Václavskému náměstí, ještě voní novotou. Ty tam jsou špinavé cihly a popraskaná fasáda....

Chalupa na horách dostala novou podobu, cenné stavební prvky zůstaly

Velká světnice v přízemí slouží k odpočinku, stolování, vaření i dalším...

Zrekonstruovat starou chalupu v podhůří pro rekreační bydlení je už řadu let velmi častým a atraktivním řešením. Jen...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Prodej bytu 3+kk
Prodej bytu 3+kk

Čsl. armády, Mnichovo Hradiště, okres Mladá Boleslav
2 850 000 Kč

Najdete na iDNES.cz