Interiér domu po rekonstrukci zbělal jak pod sněhovou peřinou

  1:00aktualizováno  1:00
Interiér rekonstruovaného domu Nory a Ivana září jako čerstvě napadaný sníh. Přitom nepůsobí sterilně. Perfektně vystihuje touhu majitelů po světlém a vzdušném bydlení. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Ke stolu z masivního běleného dubu se může společně posadit až osm lidí. | foto: Iveta Kopicová

Poměrně úzký řadový dům s výměrou zhruba 250 m2 se třemi nadzemními podlažími a sníženým sklepem s garáží, postavený na přelomu 70. a 80. let minulého století, mladé rodině nevyhovoval. Potenciál domu optimálně zpracovali architektka Ivana Dombková a Rostislav Černík ze studia I. D. Architektura.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Pro optimální využití domu nestačily jen „kosmetické“ úpravy, bylo třeba zasáhnout poněkud radikálněji a lépe se vypořádat nejen s dispozičním členěním interiéru. Ivan i Nora byli na místní lokalitu a její krásné prostředí fixováni, proto se rozhodli v domě, v němž už delší dobu žili, pro jeho kompletní rekonstrukci.

Nosné stěny zůstaly

Při respektování nosných stěn byla dispozice celého domu vytvořena nově. Ubylo příček, okna se zvětšila a snížila, odstranily se i parapety. Nové otvory pro dveře byly sjednoceny tak, aby byl prostor opticky vyšší. Velký důraz kladli autoři na maximální prosvětlení interiéru a jednoduché linie.

Podzemní podlaží Ivan využívá ke svému byznysu, dvě patra pak obývá mladá rodina a podkroví je určeno hostům. Tam je komfortní byt s ložnicí, pracovnou, koupelnou a polyfunkčním prostorem.

Zpravidla jej využívají návštěvy příbuzných žijících v zahraničí, výhledově však může posloužit i některému z dětí.

Kultivovaná elegance

Dubová podlaha v celém domě je vyhřívaná. Železobetonové schodiště zůstalo zachováno, radikálně však změnilo svůj vzhled. Byly odstraněny nerovnosti a eliminovány rozdílné výšky schodišťových stupňů, které se nově obložily dubovým dřevem, a původní zděné zábradlí nahradilo čiré sklo. Při vstupu do domu, po pravé straně chodby, je praktická šatna s policovými systémy, která sousedí s WC místností.

Fotogalerie

Prosklený průhled do kuchyně na protější stěně sem přivádí denní světlo. Pro větší pohodlí při obouvání je zde také možné usednout na bílou koženou lavici. Přízemí tvoří i velký otevřený prostor s kuchyní, jídelnou a relaxační zónou se sedací soupravou a krbem.

Právě tady tráví rodina hodně času, proto si rodiče přáli vytvořit tu dostatečně velký prostor pro dětské hry i jejich odpočinek. Nora má mimořádný cit pro harmonii a vytříbené estetické vnímání. Má ráda jemné světlé tóny a miluje bílou barvu.

Součástí otevřeného prostoru je velké portálové okno zvýrazněné dubovým rámem,...

Součástí otevřeného prostoru je velké portálové okno zvýrazněné dubovým rámem, kam je možné usednout a pozorovat okolí. .

Preferovala vzdušný, nekomplikovaný interiér, který klade důraz na vestavěný nábytek. Kromě světlé dřeviny běleného dubu, která interiéru propůjčuje hřejivý nádech, zde vládnou bílé a krémové tóny.

Ve druhém nadzemním podlaží je ložnice rodičů, velká šatna, dva dětské pokoje a společná koupelna s vanou. Jeden dětský pokoj zatím majitelé využívají jako pracovnu.

Dokonalé detaily

Řešení kuchyně prakticky využívá dané možnosti poměrně úzkého koridoru s dokonale přizpůsobeným nábytkem. Kuchyň je vybavena vestavnými spotřebiči Miele, mezi nimiž nechybí ani kávovar a vinotéka. I protější nábytková stěna, která je modelována do čtverců, poskytuje dostatek úložného prostoru pro talíře, skleničky a další nádobí.

Ložnice je orientována s výhledem do zahrady. Nábytek včetně lůžka je zhotovený...

Ložnice je orientována s výhledem do zahrady. Nábytek včetně lůžka je zhotovený na míru z lakované MDF desky v kombinaci s běleným dubem. Postel doprovázejí lampičky Occhio.

Na kuchyň volně navazuje jídelna. Svým vybavením podporuje protáhlý tvar prostoru. I tady zůstalo dost místa na originální komodu, která věrně kopíruje podélnou stranu jídelního stolu.

V relaxační zóně otevřeného prostoru je zavěšena dětská houpačka. Nora si obzvlášť pochvaluje velké a dostatečně široké fixní portálové okno, kde mohou odpočívat a osvěžit se pohledem do zeleně. Tento prostor je také oblíbenou hernou dětí.

Do obkladu sprchového koutu nebylo třeba nijak zasahovat. Montovat sem poličky nebylo nutné, protože se na odkládací prostor v podobě integrované niky pamatovalo předem. Takových povedených prvků tu najdete bezpočet.

I. D. ARCHITEKTURA

Ing. arch. Ivana Dombková absolvovala Fakultu architektury VUT v Brně. Od roku 1992 se s Rostislavem Černíkem věnuje architektonickým studiím, stavebním projektům, projektům pro realizace staveb, projektům pro realizace interiérů a vlastním realizacím interiérů. Za nejdůležitější hodnoty považuje svobodu, vzdělání, prostor a čas. Založila značku Donlič. Od roku 2012 pracuje pod novou značkou I. D. Architektura.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autoři:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Soukromé ráje. Chaty v Česku jsou dostupným snem o bydlení v přírodě

Psáry, okres Praha-západ. Chata má užitnou plochu 55 m².

Za Prahou, ale i v jižních Čechách, u Litomyšle a v Podkrkonoší se prodávají chaty v různé kvalitě. Některé jsou před...

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

S ostudou obce z roku 1964 je konec. Starosta ji kompletně přestavěl

Knihovna s kulturním domem byla v Ludéřově otevřena 8. srpna 1964. V poslední...

Z rozpadajícího se kulturního domu v Ludéřově, části obce Drahanovice v Olomouckém kraji, se díky investici obecního...

Unikátní rekonstrukce: nad restaurací je patro pro motorkáře i vězně

Během dvouleté rekonstrukce se odkryly a zrestaurovaly historické cihlové...

Vila Tugendhat, ale i Velká cena motocyklů či vězení na Špilberku, to vše inspirovalo architekty při proměně slavného...

Vodní hrad Lipý žije. Po odstřelu v 50. letech z něj zůstalo jen torzo

Vodní hrad Lipý založil rod Ronovců koncem 13. století.

Součástí historického centra České Lípy je vodní hrad Lipý, který založil rod Ronovců koncem 13. století na...

Najdete na iDNES.cz