Zrekonstruovali více než stoletý neobývaný dům. Mají skvělé bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Neobývaný starý dům v Mikulově budoucí majitele nadchl. Citlivá rekonstrukce mu vrátila bývalý lesk a přidala komfort současného bydlení, aniž by se rodina musela vzdát původních stavebních detailů.

Majitelům se podařilo vkusně namixovat dobový nábytek, který z velké části přestěhovali z jejich předchozího bydliště. | foto: Robert Žákovič

Delší dobu neobývaný dům pod Svatým kopečkem s půvabnou terasovitou zahradou a dvorkem stíněným jehličnany budoucí majitele chytl za srdce. A což teprve, když se jim podařilo vypátrat jeho majitele a konečně vstoupit dovnitř. Otevřel se před nimi možná nejkrásnější výhled na celé panorama Mikulova.

Historizující fasáda domu dýchá, jak je v Mikulově obvyklé, prosluněnou atmosférou a připomíná časy rakousko-uherského císařství. Slunce se naopak nedostává protější straně domu stíněné strmým svahem.

Historizující fasáda domu připomíná časy rakousko-uherského císařství.

Historizující fasáda domu připomíná časy rakousko-uherského císařství.

Slunce se nedostává straně domu do dvora stíněné strmým svahem.

Slunce se nedostává straně domu do dvora stíněné strmým svahem.

Úkolem architektonického řešení bylo snoubit světlost místností na uliční frontě s intimitou dvora a zahrady, zachovat původní atmosféru a zároveň získat pohodlné soudobé bydlení.

Dům s pohnutým osudem

V roce 1898 si dům nechal postavit advokát židovského původu Dr. Heinrich Lederer se svou ženou Kamillou, s okázalostí v Mikulově poměrně vzácnou. Radost z krásného domu ukončil rok 1938, kdy jim byl nacisty zabaven. Celá rodina pak zahynula v koncentračních táborech.

Fotogalerie

Od padesátých let zde žil a pracoval žák Maxe Švabinského, akademický malíř Rudolf Gajdoš, který měl výrazný podíl na obnově a záchraně mikulovského zámku i lednicko-valtického areálu, svými obrazy dokumentoval proměny tohoto kraje.

Snad i proto se choval s úctou k tomuto domu. Jediným výraznějším stavebním zásahem bylo vybudování ateliéru, který je převýšen do krovu se šikmým prosklením. Od druhé poloviny 90. let nebyl dům trvale obýván a postupně chátral.

Nebyl však nijak rekonstruován, proto se zde zachovaly mnohé původní prvky včetně schodiště s kovaným zábradlím, prosvětlené skleněnými tvarovkami, luxfery. Obdobné známe například ze staveb Dušana Jurkoviče. Podle slov současného majitele byl dům "zašlým klenotem, který potřeboval znovu vyleštit".

Před luxfery na chodbě bylo instalováno izolační sklo, aby mohly být zachovány

Před luxfery na chodbě bylo instalováno izolační sklo, aby mohly být zachovány a přitom netvořily nepřijatelný tepelný most.

Naladěni na stejnou notu

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Majitelé domu hledali architekta, který by jej dokázal "přeměnit na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu tak, aby byli spokojeni i památkáři". Obrátili se na několik architektů, nakonec oslovili Svatopluka Sládečka, se kterým spolupracovali na rekonstrukci svého předchozího domu.

Chválí si ho pro jeho schopnost skicovat různá řešení na místě, brzy se pro jedno rozhodnout a nadchnout pro ně i své okolí.

"Tento styl práce umožnilo to, že jsme spolu pracovali již dříve, znal jsem jejich vkus," vysvětluje architekt. "Většina intervencí byla domlouvána přímo na místě a pak upravována podle vývoje a postupu prací, v závislosti na stavu odhalených původních konstrukcí. Lze tak těžko rozlišit, co bylo původním požadavkem majitelů, nápadem architektů nebo nápadem stavebníků. S řadou podnětů přišli také řemeslníci, ať stavbaři nebo interiéristé."

Majitelům se podařilo vkusně namixovat dobový nábytek, který z velké části

Majitelům se podařilo vkusně namixovat dobový nábytek, který z velké části přestěhovali z jejich předchozího bydliště.

Otevřít a spojit

Dům byl rozčleněný na mnoho malých místností, ty do dvora byly navíc velmi tmavé. Bylo proto třeba prostor otevřít, aby se světlo z jižní strany dostalo hlouběji do dispozice, a spojit ve větší celek. A to tak, aby se zachovalo maximum původních prvků.

Podařilo se zachovat například i tepelně izolačně nevyhovující luxfery. Aby mohly zůstat na svém místě, bylo před ně do interiéru osazeno čiré izolační dvojsklo, nebo naopak zvenčí před ně vsazeno okno. Jedinou moderní, avšak velmi výraznou intervencí do původního prostoru je blok s toaletou, šatnou a koupelnou obložený dřevem.

"Tímto způsobem jsme přízemí scelili, aby vznikl rozlehlý celistvý prostor bez chodeb, ale aby měl pořád charakter jednotlivých funkčních částí," přibližuje Svatopluk Sládeček, "díky kulatým rohům prostor lépe plyne." Vymezení jednotlivých funkčních prostorů napomáhají i části původních dělicích příček.

V křídle, které vybíhá do dvora, byl zbudován pokoj pro hosty. V patře byla jediná obytná místnost upravena na ložnici rodičů a doplněna o přístup na terasu nad dvorním křídlem. Část podkroví, která sloužila jako půda, se proměnila na dva dětské pokoje s přidaným úzkým, vysokým a do tří stran proskleným vikýřem.

Architekt Sládeček navrhl kuchyň, její realizaci zajišťovala firma RAP –

Architekt Sládeček navrhl kuchyň, její realizaci zajišťovala firma RAP – Interier.

Na terasu byla umístěna krásná litinová vana, která v domě zůstala po původních majitelích. Po kovové lávce se schází na spodní terasu v úrovni přízemí.

Staré s novým

Stavební rekonstrukce probíhala zároveň s úpravou interiérů. Architekt Sládeček navrhl některé nábytkové prvky, jako například knihovny mezi okny či kuchyň, jejich realizaci zajišťovala firma RAP – Interier. Majitelům se k nim podařilo vkusně namixovat dobový nábytek, který z velké části přestěhovali z jejich předchozího bydliště.

Velkou pozornost věnoval architekt návrhu osvětlení. Vybíral svítidla české společnosti Lucis, se kterou má výborné zkušenosti. Světelný technik firmy předložený výběr svítidel zkontroluje z hlediska dostatečnosti osvětlení a podle potřeby doladí.

Zahradní prvky – pergoly, vyhlídky - jsou vyrobeny z přesíleného dubu s prvky

zahradní prvky – pergoly, vyhlídky - jsou vyrobeny z přesíleného dubu s prvky klasických spojů mašlemi z amerického ořechu. Atmosféru počátku minulého století se podařilo navodit skleníkem ze skleněných tvárnic, který navrhl Svatopluk Sládeček.

Obývací pokoj v zahradě

Zahrada byla tím prvním, co majitele upoutalo. Rekonstrukce prohloubila napojení domu na exteriér, a tak se terasy staly od jara do podzimu dalším obytným prostorem. Úprava zahrady vycházela z původního terasovitého členění.

Majitel přizval sochaře Víta Novotného a Jakuba Lipavského k realizaci některých zahradních prvků – pergoly, vyhlídky... Jsou vyrobeny z přesíleného dubu s prvky klasických spojů mašlemi z amerického ořechu.

Atmosféru počátku minulého století se podařilo navodit skleníkem ze skleněných tvárnic, který navrhl Svatopluk Sládeček na místě, kde možná kdysi nějaký stával, zachováno však zůstalo torzo základů blíže nedoložené zahradní stavby. Dnes tu nechybí ani bazén.

Dilematem byla skupina vzrostlých stromů, kterou v padesátých letech vysázel Rudolf Gajdoš a která ubírá světlo dvorku. "Uvažovali jsme o vykácení smrků, které nejvíce stíní, a jejich nahrazení borovicemi. Když jsme však viděli, jak je tu od jara živo, neměli jsme sílu kácet," vysvětluje majitel. "A veverky, drozdy či sýkorky pozorujeme ráno z ložnice."

Přízemí tvoří jednotný obytný prostor, který vznikl zrušením dělicích příček původních menších místností. Ponecháním koncových částí napomáhá vymezení jednotlivých funkčních prostorů. Ateliérové okno ve krovu celou místnost prosvětluje. Moderní intervencí do původního prostoru je blok obložený dřevem, který skrývá toaletu, šatnu a koupelnu.

Rekonstrukce probíhala ve snaze uchovat co nejvíce původních prvků, a doplnit

Rekonstrukce probíhala ve snaze uchovat co nejvíce původních prvků, a doplnit je soudobými. Černobílý obklad a dlažba koupelny jsou typické pro dobu vzniku domu.

MgA. Svatopluk Sládeček

   * 29. 12. 1969 ve Zlíně

  • 1984–1988 Střední průmyslová škola stavební ve Zlíně, 1988–1989 VŠUP v Praze, katedra designu, 1989–1994 VŠUP v Praze, Fakulta architektury, prof. Ladislav Vrátník, prof. Petr Keil
  • Od roku 1995 vede ateliér New Work
  • Spolupracovníci: Ing. arch. Ondřej Bartůšek, FA VUT Brno Ing. Petr Janík, FS VUT Brno Ing. arch. Lucie Surá, FA VUT Brno Pavel Velecký DiS, SPUŠ a VOŠ Hodonín

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení. Text byl redakčně upraven.

Autor:
  • Nejčtenější
Premium

Soused si postavil u plotu boudu. Strhnout ji nehodlá a jen se směje

Petr má problém se sousedem. Ten si bez oznámení a svolení postavil u společného plotu dřevěnou boudu. „Nedodržel...

Slavná horolezkyně Klára Kolouchová má domov a rodinu v pražském Podolí

Klára Kolouchová v létě zdolala K2 a jako první Češka vylezla na druhou nejvyšší horu světa. Při třetím pokusu to...

Fascinující bydlení pro důchodkyni, která se rozhodla žít v přírodě

V současnosti bývají úspěšné stavby, které chrání soukromí majitelů různými způsoby. Některé využívají půdorys ve tvaru...

Spala na podlaze, neměla skříň. Konečně se dočkala krásného bydlení

Anna žije již několik let po různých podnájmech a nedávno se rozhodla, že skoncuje se spaním na matraci i s provizorním...

Mlýn po rekonstrukci má vlastní elektrárnu, studnu i čističku vody

Byla to láska na první pohled. Pětičlenná rodina hledala místo, nejlépe s vodní elektrárnou, kde by si mohla dopřát sen...

Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Byt v krkonošském paneláku se proměnil v luxusní horskou chatu

Paneláky do Krkonoš nepatří. Jenže už tam stojí. Tak co teď? Architekt Milan Jirouš se rozhodl pro hodně radikální...

Parádní proměna. Tmavá půda je k nepoznání, zalila ji záplava světla

Fotograf a kameraman Tomáš chce splnit přání své ženě, která touží spát pod hvězdami. Rozhodl se proto zrekonstruovat...

Mlýn po rekonstrukci má vlastní elektrárnu, studnu i čističku vody

Byla to láska na první pohled. Pětičlenná rodina hledala místo, nejlépe s vodní elektrárnou, kde by si mohla dopřát sen...

Obývací pokoj dosloužil. Takovou změnu za padesát tisíc majitelka nečekala

Kristýna si přeje proměnit svůj dosavadní obývací pokoj tak, aby v něm uplatnila mix různých stylů, které má ráda....

Najdete na iDNES.cz