Dům se základy z 15. století se proměnil na moderní bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Historické centrum Levoče je zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Když si tak koupíte dům nedaleko tohoto centra, můžete počítat s mnoha překvapeními. To se stalo i rodině, která si pořídila dům nedaleko Náměstí Mistra Pavla z Levoče.

Masivní dřevo použili architekti na podlahu i na strop. | foto: Peter Čintalan - DYNAMEETstudio

Základy domu nedaleko centra sahají pravděpodobně na začátek 16. století, tedy do doby, kdy Levoča prožívala veliký rozkvět. Jenže během několika století se mnohé změnilo, přišly požáry i povstání.

Nový majitel si pořídil dům před třemi lety a vlastně bez velkého nadšení. Vegetariánská jídelna, která zde fungovala, opravdu nenabízela velký „architektonický zážitek“, jen klenuté sklepy dávaly tušit dávnou historii.

Klenuté stropy ve sklepě odkazují na dobu vzniku původního domu, patrně začátek...

Klenuté stropy ve sklepě odkazují na dobu vzniku původního domu, patrně začátek 16. století.

Teprve přátelé a architekti ze studia Richard Kráľovič architekti mladého investora přesvědčili, že z nudného domu může vzniknout skvělé bydlení pro rodinu s malými dětmi.

Sám se nakonec začal těšit na novou podobu a zjišťovat, co může dům po rekonstrukci nabídnout. Třeba „závodní dráha“ pro syny má 46 metrů, což je vzdálenost kuchyně k zadnímu vchodu do obývacího pokoje. To děti samozřejmě ocenily, zatím totiž rodina bydlela v malém zahradním domku.

„Zadáním byla realizace projektu celkové rekonstrukce objektu, změna dispozičního řešení, nahrazení nevyužitých půdních prostor vestavbou obytného podkroví s kompletní výměnou krovu a vytvoření nových prvků, a to západní terasy a vikýře na severní straně. Nutná byla nová fasáda a důkladná sanace sklepních zdí,“ vypočítá architekt Richard Kráľovič.

Fotogalerie

Vše mělo jediný cíl: dát domu znovu duši a vytvořit atmosféru pro rodinný život. Výslednou realizaci přihlásil autor do soutěže Interiér roku 2017, kterou organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a bytové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde).

Dům plný tajemství

Během rekonstrukce se dům postupně zbavoval přebytečných nánosů zevnitř i zvenčí. Dovolil tak postupně odhalovat svoje tajemství. Architekti vnesli do všech podlaží velkorysé prostory, v přízemí maximálně propojené.

Do objektu se vstupuje z ulice na jižní straně. Na vstupní halu navazují prostory kuchyně, přibylo nové dřevěné schodiště do podkroví, vlevo je velký  obývací pokoj s krbem.

Kuchyň, jedna z hlavních místnosti domu, kde doslova pulzuje rodinný život a téměř denně se v ní objevují návštěvy, je zároveň jídelnou a komunikačním prostorem, a to nejen v sociálním a horizontálním rozměru, ale i vertikálním: nad jejím středem totiž ústí světlík protínající střechu, podkroví i trámový strop.

Architekti vnesli do všech podlaží velkorysé prostory, v přízemí maximálně...

Architekti vnesli do všech podlaží velkorysé prostory, v přízemí maximálně propojené.

Příjemná společenská zóna v přízemí je podpořená vytvořením velkorysé obytné místnosti v západní části, která využívá přímý kontakt se zahradou.

Dlouhá chodba spojuje všechny prostory domu v přízemí, je z ní vstup do sociálního zázemí a technické místnosti, ale i na schodiště směřující do suterénu, neuvěřitelného sklepa s nádhernými klenbami.

V obytném podkroví je ložnice rodičů, dva dětské pokoje, koupelna a hala se světlíkem. Ložnice, orientovaná do zahrady, je doplněná o exteriérový prostor, krytou terasu.

Ze severní strany je do prostoru vložený vikýř, který obyvatelům domu poskytuje krásný výhled na dominantu Levoče, strmý kopec s neogotickým kostelem.

„V rámci celkového ztvárnění interiéru jsme kladli důraz i na materiálovou a barevnou stránku. Jedna z vnitřních stěn se vždy odlišuje použitím speciální techniky matného štuku v jiném barevném odstínu tak, aby celkový dojem působil harmonicky i s ostatními prvky v interiéru, podlahou či nábytkem,“ vysvětluje architekt Richard Kráľovič.

Stěny podkroví zdobí „rekonstrukce“ náměstí v Levoči.

Stěny podkroví zdobí „rekonstrukce“ náměstí v Levoči.

Původní v novém

V domě zůstalo hodně artefaktů a prvků z minulosti domu. To, co bylo možné použít, našlo svoje uplatnění. Kamenné zdi a klenbové konstrukce se v suterénu vyčistily a vypískovaly, kamenný nápis jednoho z původních majitelů našel svoje nové místo v intarzii do štukové stěny v kuchyni, části původní dřevěných trámů krovu zase posloužily jako „nosiče“ osvětlení ve sklepení nebo jako součást venkovní části krbového tělesa v obývacím pokoji.

Celkově se architekti při přestavbě snažili o zachování charakteristiky původního levočského domu, o soulad s energií historického centra města, to vše bez zbytečné okázalosti, na druhé straně však i bez přílišné opatrnosti při použití potřebných změn.

Stáří domu

Podle struktury a polohy nosných stěn domu nad sklepními prostory lze předpokládat, že jej původně tvořily domy dva. Suterén domu je možné datovat na konec 15. a na začátek 16. století. Samotný dům nad sklepením, i na základě rozdílného charakteru původního zdiva, pochází z mladšího období.

Vstupní hala

Vstupní hala .

Základní údaje

Autor: Ing. arch. Richard Kráľovič

Spolupráce: Ing. arch. Zuzana Kráľovičová

Stavbyvedoucí: Ľubomír Halkovič

Celková plocha pozemku: 786 m2

Zastavěná plocha: 243 m2

Užitná plocha přízemí: 177 m2

Užitná plocha podkroví: 124 m2

Užitná plocha suterénu:   55 m2

Celková užitná plocha: 356 m2

Vytápění: Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo a vytápění místností je zabezpečené prostřednictvím podlahového/stěnového vytápění s regulováním jednotlivých okruhů. V zahradě jsou umístěné vrty do hloubky 100 m, z nichž se odebírá zemní teplo prostřednictvím uzavřeného okruhu solanky tepelným čerpadlem zem - voda.

V domě byl použitý systém řízeného rekuperačního větrání.

Autor:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Z nového domu je nadšený. Z terasy pozoruje srnky a má svatý klid

Když dům vypadá hezky, je to skvělé, ale nejpodstatnější je, jak se v něm cítí...

Elegantní a jednoduchou dřevostavbu se světlým a vzdušným interiérem si majitel pečlivě promyslel. „Bydlel jsem ve...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Další z rubriky

Ze staré textilní továrny mají úžasnou galerii s domácí atmosférou

Bývalá tovární hala se proměnila na zajímavou galerii a kavárnu.

Staré průmyslové objekty lákají k novému využití. To platí i o bývalé továrně na vlněné látky Karla Trnky, následně o...

Když se chce, všechno jde. Řekli si v Litomyšli a vrátili nábřeží život

Proměnu celé lokality iniciovaly místní spolek Generace 89 a město Litomyšl.

Okolí říčky Loučné v Litomyšli bylo na začátku 20. století plné života a romantickou atmosféru si uchovalo i za...

Provence v paneláku. Z tmavého bytu je pohodové bydlení plné světla

Stačilo několik stavebních zásahů a tmavý byt v pražských Vysočanech se...

Stačilo několik stavebních zásahů a tmavý byt v pražských Vysočanech se proměnil ve světlý prostor. Originální šmrnc...

Najdete na iDNES.cz