Rekonstrukce chalupy: moderní prvky pomohly zdůraznit historii domu

  1:00aktualizováno  1:00
Původně venkovská usedlost s hospodářským zázemím ve východních Čechách patří rodině již několik generací. Aby mohla sloužit rekreaci a nabídnout současný komfort, prošla radikální rekonstrukcí.

Čelní fasáda domu po rekonstrukci. Plasticitu fasády zdůraznily šambrány kolem otvorů, soklu, patrové římsy a orámováním nároží a štítu. Vápenocementová omítka má finální nátěr v bílošedé barvě. | foto: Ing. arch. Jaroslav Šimek

Na historických mapách z první poloviny 19. století již stavba stojí, kvůli stáří tak mnohé stavební prvky nesly stopy značné destrukce. Zejména podmáčení se podepsalo na statickém narušení svislých konstrukcí v některých částech, i když při pohledu zvenčí stavení působilo velmi zachovale.

V 50. až 70. letech minulého století byl totiž objekt postupně upravován: vznikla zde koupelna a toaleta, měnila se okna, pořídilo se ústřední vytápění, chlév byl přestavěn na další obytné místnosti a garáže. Fasádu tehdejší majitelé omítli břízolitem a sokl dostal kabřincový obklad.

Chalupa po opravě v 70. letech

Chalupa po opravě v 70. letech

Mnohé z těchto úprav byly poplatné tehdejší představě "romantické chalupy".
Současní majitelé měli na architekta Jaroslava Šimka ze studia Archzone architects jasné požadavky. Objekt by měl sloužit pro víkendové rodinné bydlení, centrální společenský prostor se otevře do krovu. Na ložnici majitelů v přízemí bude navazovat koupelna a prostor pro relaxaci, zatímco ložnice dětí a hostů získají místo v podkroví.

Mohlo by se hodit

Chtěli byste také chalupu, kam byste mohli utíkat před městským stresem? Na Reality.iDNES.cz si můžete vybrat své letní sídlo kdekoliv v České Republice.

Rekonstrukce trvala zhruba 18 měsíců.

Ctít odkaz předků

"Náš záměr bylo neporušit charakter původní venkovské usedlosti, ale naopak jej obnovit, podpořit a znovu povznést původní charakter architektury. Novodobé architektonické prvky měly nenásilnou formou vytvořit přirozenou konfrontaci s tradičními, zachovat jsme chtěli maximum typických prvků," vysvětluje architekt Šimek.

Fotogalerie

Jasné tak bylo zachování vyváženého měřítka domu s ohledem na okolí. Dlouhá podélná hmota se sedlovou střechou, která je typická pro tuto oblast Čech včetně vikýřů sloužících původně pro podávání sena na půdu, byla v průběhu existence stavení později prodloužena o otevřenou stodolu. Tu využili architekti jako přístřešek pro auta.

Stejně tak jim vyhovovala výhodná orientace ke světovým stranám. Podélná osa domu totiž směřuje od východu na západ, okna obytných místností v podélné fasádě ústí na jih do vlastního dvora, na severní straně už stavba sousedí s vedlejším pozemkem, což je pro tuto lokalitu typické.

Francouzská okna umožňují přímý výstup do dvora a zahrady.

Francouzská okna umožňují přímý výstup do dvora a zahrady.

"Celá usedlost má svým objemem už ze své historické podstaty větší dimenzi než běžné obytné domy. Tuto prostorovou velkorysost jsme chtěli zachovat, a to jak z hlediska vnějšího objemu objektu, tak z hlediska vnitřního prostorového uspořádání a dispozic," říká Jaroslav Šimek.

I venkov může být moderní

Původně mělo stavení roubenou světnici orientovanou do ulice, zděnou vstupní síň přístupnou ze dvora přes zápraží a na ni navazoval původně zaklenutý prostor kuchyně s plotnou a pecí a prostor komory. Odtud je po schodišti přístupný dosud zachovaný valenou klenbou nízce zaklenutý sklep, původně s pramenem, nyní s mělkou studnou. Ze síně býval i přístup na půdu.

Postupně se dispozice rozšířila ještě o zděný chlév zastropený ocelovou nosníkovou konstrukcí s mělkými cihelnými klenbami do ocelových nosníků. Za chlévem se přičlenil další prostor zděného zázemí.

Podkrovní prostory jsou přístupné přes lávku nad obytným prostorem.

Podkrovní prostory jsou přístupné přes lávku nad obytným prostorem.

Koupelna v podkroví

Koupelna v podkroví

Snahou architektů tak bylo vytvořit příjemnou obytnou atmosféru s velkými prosklenými otvory do zahrady, které lze uzavřít okenicemi. Jinak místnosti  přirozeně cloní původní vzrostlá zeleň.

Pro přední část objektu využili autoři rekonstrukce tradiční dispozici: ze zápraží je vstup do zádveří s šatnou, odkud je přístup do jídelny a obytného prostoru.

Z jídelny je přístup do kuchyně vybavené moderními spotřebiči, tento prostor...

Z jídelny je přístup do kuchyně vybavené plně moderními spotřebiči, tento prostor osvětluje okno z mléčného skla ústící na sousední pozemek.

"V jídelně jsme chtěli obnovit tradiční atmosféru venkovské světnice s kachlovými kamny s možností občasného vaření. Z jídelny je přístup do kuchyně vybavené všemi moderními spotřebiči. Kuchyň je průchozí a navazuje na obytný prostor," objasňuje architekt Šimek.

Velkorysý obytný prostor s otevřeným krovem umožnil konfrontovat nové architektonické prvky s původními v nečekaných souvislostech. Například přes příčné vazné trámy krovu se klene subtilní lávka se zábradlím, která spojuje obytnou galerii s dalšími podkrovními prostorami.

Zateplení střechy bylo provedeno nad krovem, takže vznikl zajímavý pohled na tento typický stavební prvek, netradičně zcela "odhalený". V blízkosti přístupu z předsíně umístili architekti lehké a přímé ocelové schodiště, díky němuž lze vystoupat na galerii, částečně pod schodištěm je toaleta.

V ložnici majitelů se uplatnil oboustranný krb.

V ložnici majitelů se uplatnil oboustranný krb.

Výrazný prvek představuje vysoká příčná zeď s předsazeným komínovým tělesem. Z místnosti lze francouzskými okny vyjít na zahradně upravený dvůr, nad těmito okny je ponechán původní střešní vikýř.

Oboustranný krb využívá i ložnice majitelů, z níž je také přístup do průchozí šatní části a do nadstandardně vybavené koupelny se saunou, která zároveň navazuje na nejzazší obytnou část, relaxační místnost s whirlpoolem. Do tohoto prostoru je možný také přístup ze šatny ložnice.

Stavbu zakončuje přes kolnu přístupný sklad hospodářství s malým hygienickým zázemím. Kolnu uzavírají mohutná posuvná vrata na kolejnicích, slouží totiž jako přístřešek pro dvě auta.

V podkroví byly umístěny ložnice s hygienickým zázemím pro děti a další hosty. Nad prostorem jídelny je ložnice přístupná z galerie přes šatnu s okny ústícími do čelního štítu objektu a patří k ní malá koupelna se střešním oknem.

Okna koupelny a relaxační místnosti mají podobu výkladců v ocelovém...

Okna koupelny a relaxační místnosti mají podobu výkladců v ocelovém antracitovém rámu s výhledem do dvora s ořechem, který v létě zajišťuje příjemný stín. Okna jsou vybavena okenicemi.

Další podkrovní prostory jsou přístupné přes lávku nad obytným prostorem. Vzhledem k příčnému profilu podkrovních prostor jsou tyto místnosti průchozí.
Z lávky přístupný univerzální velkoprostor se střešními okny může sloužit jako další společenská místnost nebo v budoucnu jako herna pro vnoučata.

Autoři návrhu

ARCHZONE architects je architektonická a projekční kancelář tvořená architekty a stavebními inženýry, kteří vzájemně úzce spolupracují v průběhu všech fází vývoje projektu. Hlavním cílem tvorby kanceláře je ucelené kvalitní dílo fungující jak po stránce koncepčně-architektonické, tak po stránce stavebně-technické.

Proto upřednostňuje autorské projekty, které pro svoje klienty zpracovává od koncepční studie až po realizační dokumentaci a provádění autorského a stavebního dozoru stavby.

Autor:

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Vodu musíme dovážet. Z bazénu je nádrž na dešťovku, které pomůže terasa

Dům z 90. let stojí ve středních Čechách.

Richard jezdí s rodinou na chalupu ve středních Čechách. Dům z 90. let vyrostl na místě původní chaty. Z doby minulé...

Nábytek se vrací ke stylu a kvalitě, zapomeňte na módní trendy

Expozice značky Zanotta vsadila na „světová města“, každému přiřkla jinou...

Největší světová akce zaměřená na design, milánský veletrh Salone del mobile, skončila. Přinesl už 58. ročník převratné...

Další z rubriky

Domu vrátil původní secesní podobu. Celou rekonstrukci financoval sám

Restitucí v roce 1990 se dům vrátil do majetku rodiny původního investora –...

Ozdobou města Černovice v kraji Vysočina je dům, o jehož mimořádně podařenou obnovu se postarala soukromá osoba,...

Už šest let opravují dům. Na plot se dostalo až nyní, má to ale háček

Rodinný dům na Kroměřížsku si rodina koupila před šesti lety.

Petra bydlí s rodinou na Kroměřížsku v domě z 80. let. Koupili jej před šesti lety a vrhli se na potřebnou celkovou...

Vodní hrad Lipý žije. Po odstřelu v 50. letech z něj zůstalo jen torzo

Vodní hrad Lipý založil rod Ronovců koncem 13. století.

Součástí historického centra České Lípy je vodní hrad Lipý, který založil rod Ronovců koncem 13. století na...

Najdete na iDNES.cz