Architekti zachránili v secesním bytě vše cenné, i nábytek po babičce

  1:00aktualizováno  1:00
Někdy rekonstrukce bytu připomíná objevování pokladu. Byt v secesním žižkovském domě z přelomu 19. a 20. století je toho příkladem. Za dobu své existence jej totiž nikdo neměl snahu předělat. Proto v něm zůstaly zachované krásné příklady práce tehdejších řemeslníků.

Nábytek po babičce je repasovaný a nově očalouněný. Dubové parkety jsou dokončené olejolakem. | foto: Rostislav Zapletal

Mladý lékař zdědil byt 1+1 na Žižkově po své babičce. Interiér sice rekonstrukci potřeboval, ale pro Helenu Kalnou ze studia Moya architekti byl jeho stav příjemným překvapením.

„Byt za dobu své existence pravděpodobně nikdy neprošel stavebními úpravami ani úpravami interiéru, téměř vše zůstalo v původním stavu, počínaje secesními dveřmi včetně obložek, parketami, cementovou oktagonální dlažbou, původními kamny, nábytkem ze 40. let i dalším vybavením,“ popisuje architektka. Vše sice nebylo možné ponechat, ale mnohé ano.

Dveře dostaly po opravě nový nátěr, fládrování i nová leptaná skla.

Dveře dostaly po opravě nový nátěr, fládrování i nová leptaná skla.

Majitel byl navíc přístupný diskusi a uměl naslouchat. Došlo k ideální situaci: zadavatel i architektka se shodli na tom, že v bytě je vlastně téměř všechen potřebný nábytek v docela dobrém stavu, proto by bylo vhodné část vybavení repasovat a opět použít.

„Během diskuse s klientem jsme zjistili, že náš nápad konvenuje s charakterem a založením klienta. Východiskem pro návrh se stalo zachování původních dveří včetně obložek a vybraných kusů nábytku, tak aby byla zachována kontinuita a osobitost bytu,“ říká Helena Kalná.

Nový nábytek a vybavení mají naopak zcela soudobý a čistý výraz. Nechávají vyniknout právě původním kusům. Hlavní roli v řešení interiéru připadla kombinaci dřeva, černobílé dlažby a bílé barvy.

Dispozice s malými úpravami

Během rekonstrukce stačilo udělat jen malé dispoziční změny, bez zásadních stavebních zásahů. Vlastně se pouze přesunula kuchyňská linka do prostorné předsíně, z dispozice 1+1 tak vznikl byt 2+kk. Z bývalé kuchyně je ložnice orientovaná do tichého vnitrobloku. Obývací pokoj zůstal v původní místnosti s výhledem do ulice, na východní stranu.

Fotogalerie

Díky vysokým stropům se nad prostor koupelny podařilo zabudovat větší úložný prostor přístupný z předsíně posuvnými dvířky.

Zatímco nábytek a některé stavební prvky potřebovaly jen základní opravy, stav rozvodů rozhodně neodpovídal dnešním požadavkům. Byla nutná výměna rozvodů vody, kanalizace, plynu, vytápění, silnoproudu i slaboproudu, technického vybavení i povrchů, aby vše odpovídalo dnešním standardům.

Vytápění řeší plynový kondenzační kotel s integrovaným zásobníkem teplé vody. V bytě byla použitá nová desková otopná tělesa v jednoduchém a čistém designu, který na nebe neupoutává zbytečně pozornost.

Základem je podlaha

V obývacím pokoji a ložnici jsou položené nové dřevěné podlahy z dubových parket upravených takzvaným olejolakem. Pro kuchyň, koupelnu a WC vybrala architektka po domluvě s investorem novou keramickou dlažbu s výrazným historizujícím vzorem černobílých trojúhelníků.

Do poměrně velké předsíně se vešla i kuchyňská linka.

Do poměrně velké předsíně se vešla i kuchyňská linka.

Bílý matný keramický obklad v koupelně a na WC rozšiřuje opticky malé prostory. Z praktických důvodů i pro oživení je stěna za závěsnou klozetovou mísou obložena matným keramickým obkladem v tmavě šedé barvě.

Původní dveře včetně obložek byly repasovány, starý nátěr a fládrování se však odstranily. Rýhy a poškození se zatmelily, následně dostaly dveře nový nátěr a fládrování. Do dveřních křídel přišla nová skla s vyleptaným historizujícím motivem.

Kuchyňský kout je nově v předsíni, uprostřed dispozice bytu. Protože zde chybí přirozené denní světlo, byl nábytek v bílé barvě jednoznačnou volbou. Materiál dvířek je z MDF dokončené matným lakem, pracovní deska pak z olejovaného dubového dřeva. Shodný materiál a provedení najdete i na dalším, nově vyrobeném nábytku.

Vybrané kusy původního nábytku jsou repasované a nově přečalouněné. Výběr potahových látek probíhal ve spolupráci s klientem. Pokud jde o svítidla, padla volba na přisazená stropní svítidla z opálového skla v jednoduchých geometrických tvarech s LED zdroji.

Největší svítidla jsou stmívatelná. Nad jídelním stolem bylo použito nejvýraznější svítidlo se stínítkem z překližkových lamel, které si klient po dodání sám sestavil.

„Aby se nám podařilo dodržet finanční rozpočet, řešili jsme rekonstrukci najímáním jednotlivých řemeslníků, nikoli jednou firmou, která by vše dodala na klíč. Tento způsob realizace je však hodně náročný na dozor nad prováděním prací. V tomto případě se však autorský dozor vyplatil,“ konstatuje Helena Kalná.

Z bývalé kuchyně je příjemná ložnice s výhledem do klidného vnitrobloku.
Z bývalé kuchyně je příjemná ložnice s výhledem do klidného vnitrobloku.

Z bývalé kuchyně je příjemná ložnice s výhledem do klidného vnitrobloku.

Autor

Ing. arch. Helena Kalná, MOYA architekti
Studium: ČVUT Fakulta architektury 2002 – 2008, Technische Universität München, Fakultät für Architektur 2006 - 2007
V roce 2011 založila s manželem, architektem Mojmírem Kalným, studio MOYA architekti.

Autor:

Nejčtenější

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Další z rubriky

S ostudou obce z roku 1964 je konec. Starosta ji kompletně přestavěl

Knihovna s kulturním domem byla v Ludéřově otevřena 8. srpna 1964. V poslední...

Z rozpadajícího se kulturního domu v Ludéřově, části obce Drahanovice v Olomouckém kraji, se díky investici obecního...

Josef Košek opravil starou kapli. Za vlastní peníze a dohledu památkářů

Kapli v Hodkovicích nad Mohelkou opravil soukromník Josef Košek.

Kapli u kostela, která je v Hodkovicích nad Mohelkou v Libereckém kraji známá jako márnice, dal nový kabát soukromý...

Unikátní rekonstrukce: nad restaurací je patro pro motorkáře i vězně

Během dvouleté rekonstrukce se odkryly a zrestaurovaly historické cihlové...

Vila Tugendhat, ale i Velká cena motocyklů či vězení na Špilberku, to vše inspirovalo architekty při proměně slavného...

Najdete na iDNES.cz