Byt ve starém činžovním domě má skvělou atmosféru a ctí staré prvky

  1:00aktualizováno  1:00
Získat zajímavý byt v Brně, to je doslova terno. A třeba i ve špatném stavu, rekonstrukce se zde vždy vyplatí. To je i případ bytu, který zaujímá polovinu prvního patra činžovního domu z počátku 20. století. Historie domu se odrazila i v návrhu interiéru, který oživily moderní prvky.

Obývací pokoj s pohodlnou čalouněnou lavicí pod oknem, která doslova láká k lenošení. | foto: Daniel Truhlář Zero-One Photography

„Rekonstrukce interiéru byla zaměřena na kompletní renovaci bytu včetně bourání některých příček. Byt byl navržený pro rodinu se dvěma dětmi ve vyšším prostorovém a materiálovém standardu,“ vysvětlují autoři interiéru z ateliéru Adam Rujbr Architects.

Veranda je zateplená, lze ji tak využívat po celý rok.

Veranda je zateplená, lze ji tak využívat po celý rok.

V návrhu si doslova pohráli s původními stavebními prvky a detaily, které doplnili o nové. Nebáli se ani barev, což bývá v současné době spíš výjimkou než pravidlem.

Výslednou proměnu přihlásili do soutěže Interiér roku, kterou organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a interiérové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde). Do nového ročníku se mohou soutěžící hlásit již od října toho roku.

Když nechybí prostor

Hned po vstupu se návštěvník dostane do podlouhlé vstupní haly, ta tvoří reprezentativní vstup do bytu a zároveň slouží jako komunikační prostor. Funguje také jako „filtr“ oddělující klidovou a společenskou část bytu.

Fotogalerie

Z haly lze pokračovat do kuchyně s jídelnou a z ní pak do obývacího pokoje. V něm přibyl krb, atraktivní arkýř využili architekti pro umístění čalouněné lavice lákající k lenošivému polehávání a odpočinku.

Z kuchyně je přístupná také veranda, která fungovala už v původní dispozici. Dnes bychom ji označili jako zimní zahradu. Je orientovaná do zahrady a dostatečně zateplená, aby ji mohli majitelé využívat po celý rok.

Velká spíž se zmenšila ve prospěch nově vzniklé pracovny, přístupné skrytými dveřmi z verandy. Z pracovny byl vybudovaný nový vstup na balkon. Architekti počítali i s výhledem do budoucna: velký dětský pokoj tak lze časem rozdělit na dva menší studentské pokoje jednoduchou dostavbou dvou příček.

Barevnost je střízlivá, aby základní kusy nábytku byly použitelné až do dospělosti obou dcer. Aktuální „vkus“ odpovídající věku děvčat vyřeší textilní dekorace, plakáty a podobně, tedy věci, které lze snadno vyměnit.

Na místě bývalé kuchyně byla vybudována ložnice s průchozí šatnou.

Barev není třeba se bát

„Barevnost v bytě je charakterizována jako koláž tlumených odstínů hnědé, béžové, modrošedé a šedé v kombinaci s bílou a antracitovou, doplňuje je přírodní dřevo, a to dub. Veškerá svítidla včetně LED budou svítit stejnou barvou světla, teplou evokující oheň nebo slunce,“ popisují architekti.

Množství nepřímých dekorativních světel umožní vytvoření příjemné atmosféry za dlouhých zimních večerů.

V koupelně s oknem použili architekti dlažbu evokující dobu vzniku domu.

V koupelně s oknem použili architekti dlažbu evokující dobu vzniku domu.

Autoři interiéru

Adam Rujbr Architects: Ing. arch. Adam Rujbr, spolupráce Ing. arch. Martin Holý

Jídelní stůl: návrh a výroba Rostislav Janek

Osvětlení: ATEH, Ing. Arch. Miloš Zimula

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Český poklad. Národní muzeum je nádherná budova plná krásných skvostů

Tři a půl roku trvala rekonstrukce historické budovy Národního muzea, která...

Národní muzeum, které dominuje Václavskému náměstí, ještě voní novotou. Ty tam jsou špinavé cihly a popraskaná fasáda....

Chalupa na horách dostala novou podobu, cenné stavební prvky zůstaly

Velká světnice v přízemí slouží k odpočinku, stolování, vaření i dalším...

Zrekonstruovat starou chalupu v podhůří pro rekreační bydlení je už řadu let velmi častým a atraktivním řešením. Jen...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Najdete na iDNES.cz