Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

  5:00aktualizováno  5:00
Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto, že situaci komplikoval malý počet oken, navíc různých tvarů. Odstranění části příček problém nebyl.

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl mít svůj nový domov barevný a zároveň útulný. | foto: Archiv studia Palisády Ateliér

Při rekonstrukci prostoru zůstaly pouze obvodové konstrukce. Část příček se odstranila zcela, část se postavila znovu, měnily se podlahy i elektrorozvody. O náročnosti rekonstrukce svědčí nejlépe doba, kterou investor potřeboval k naplnění svých plánů: proces plánování a získání stavebního povolení trval přibližně osm měsíců, dalších deset měsíců zabrala přestavba bytu.

Vstupní část bytu

Vstupní část bytu

Velká plocha bytu umožnila vytvořit prostorný obývací pokoj s navazující kuchyní, dvě ložnice a dvě koupelny, samostatnou šatnu, hospodářsko-technickou místnost i sklad, který nahradil sklep.

Projekt svěřil majitel architektonickému studiu Palisády Ateliér, které realizaci přihlásilo do soutěže Interiér roku 2016 organizovanou pražským Institutem bytového designu. O výsledcích soutěže více zde.

Bez příček, ale se zajímavými průhledy

„Základní ideou uspořádání prostoru bylo nerozdělovat jej fixními dělícími konstrukcemi. Příčky a vestavný nábytek jsme navrhli tak, aby v interiéru vytvářely zajímavé průhledy. Pro dokonalou návaznost společenského prostoru z jedné funkční zóny do druhé jsme využili motiv obliny. Oblé stěny dávají interiéru určitou přívětivost,“ popisuje architektka Zuzana Prutkayová Jankovichová.

V podobném duchu navrhli architekti i oblou dýhovanou knihovnu oddělující přechodovou zónu od společenské a zároveň částečně ohraničující prostor „klubového“ sezení.

Fotogalerie

Obloukový tvar dostala také stěna samostatné šatny na protilehlé straně či kuchyňský ostrůvek, oddělující pracovní plochu kuchyně od obývací části.

Právě oblé nábytkové prvky představovaly náročný úkol pro dodavatele nábytku, tedy firmu Wensdoor, vestavný nábytek s oblými tvary však dodal interiéru osobitý charakter.

Promyšlený luxus

Ložnice, podobně jako společenská zóna, vychází z otevřené koncepce. Při vstupu do ní je pomocí nábytkové stěny vytvořený dělící koridor, do kterého byly integrované úložné prostory a ze strany postele zavěšený televizor.

Koupelnu a šatnu odděluje od ložnice prosklená stěna s posuvnými dveřmi, díky tomu nepůsobí stísněným dojmem a jsou dostatečně prosvětlené.

„I zde se kladl důraz na eliminaci šikmin, aby byt získal klidnější charakter. V koupelně a v ložnici jsme šikmé plochy začlenili do atypických úložných prostor, například zrcadlové skřínky na kosmetiku či úložného koutu zamaskovaného pomocí zrcadlových dveří v ložnici,“ vysvětluje architektka Zuzana Prutkayová Jankovichová.

V pokoji pro hosty se šikminu podařilo odstranit jen částečně, a to opticky silným zvýrazněním záhlaví postele.

Při vstupu do ložnice je pomocí nábytkové stěny vytvořený dělící koridor, do...

Při vstupu do ložnice je pomocí nábytkové stěny vytvořený dělící koridor, do kterého byly integrované úložné prostory, ze strany postele je zavěšený televizor.

Materiály a barevnost

Jako sjednocující prvek interiéru použili architekti výraznou dřevěnou podlahu, která je kromě koupelen a technického zázemí všude. Dubové parkety kladené „na stromeček“ mají výrazné kartáčování a moření, byly vyrobené v Itálii. Podlaha je doplněná o zapuštěné dřevěné dýhované sokly, které už zhotovila slovenská firma Wensdoor, která kromě vestavného nábytku dodala i všechny interiérové dveře.

Ty byly navržené jako bezfalcové s osazením zárubně do úrovně stěny. To samozřejmě vyžadovalo maximální přesnost výstavby. Technologicky náročné řešení představovalo také integrování vstupních bezpečnostních dveří do interiérového obkladu; také tyto dveře jsou bezfalcové. Ze strany bytu působí naprosto nenápadně, přitom poskytují nadstandardní bezpečnost.

Koupelnu a šatnu odděluje od ložnice prosklená stěna s posuvnými dveřmi....

Koupelnu a šatnu odděluje od ložnice prosklená stěna s posuvnými dveřmi.

„Při pohledu do hlavní části bytu nelze přehlédnout výraznou barevnost a pestrost. Majitel chtěl mít svůj nový domov barevný a zároveň útulný. Na dominantních plochách se tak střídají klidnější barevné tóny hnědé, béžové, barvy cappuccina i máslové bílé, na solitérních prvcích je však barevnost výraznější, objevuje se na nich žlutá, tmavomodrá či tyrkysová,“ objasňuje Zuzana Prutkayová Jankovichová.

Široká barevná škála se odráží i při výběru kamenných obkladů, jež dodávají interiéru eleganci; ve společenských částech je to modrá brazilská žula, v koupelnách okrový mramor a v kuchyni umělý kámen s dekorem bílého mramoru.

Důležitou úlohu pro konečný vzhled všech místností sehrály i textilní závěsy v klidných, jemně zemitých tónech.

Technické zázemí

Může se hodit

Maly haj

Malý Háj - moderní novostavba od společnosti Finep na Praze 10.

Další byty k prodeji či pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Během rekonstrukce došlo ke kompletní výměně elektroinstalací, přibyla také vzduchotechnika. Kromě klimatizace byl instalovaný rozvod nuceného větrání se zapojením rekuperace, souběžně se řešilo i stropní osvětlení a umístění reproduktorů.

Atmosféru v celém bytě navozují stropní, závěsná a stěnová svítidla i osvětlení instalované v šatně a kuchyňské lince. Uživatelský komfort zvyšuje také možnost flexibilně vytvářet rozličné světelné scény podle aktuální nálady (například lze jedním dotykem navodit scénu „večerní sledování TV“, kdy se aktivuje domácí kino a zatáhnou se závěsy).

To vše lze zvládnout díky inteligentnímu elektroinstalačnímu systému Niko Home Control. Tento systém vhodně doplňuje celkové interiérové řešení a náročnost použitých materiálů.

„Úspěšná realizace proběhla díky mimořádně konstruktivní spolupráci s majitelem, který se aktivně zajímal o průběh rekonstrukce a byl ochotný přijmout jiný názor na základě věcných argumentů. Proto výsledný vzhled považujeme za společné dílo a souhru více šťastných rozhodnutí,“ zakončuje architektka Zuzana Prutkayová Jankovichová.

V koupelně byly použity baterie Organic ve tvaru rostliny od Philippa Starcka...

V koupelně byly použity baterie Organic ve tvaru rostliny od Philippa Starcka (Axor).

Technická koupelna

Technická koupelna

Autoři interiéru

Studio Palisády Ateliér: Ing. arch. Miroslav Frecer, Ing. arch. Zuzana Prutkayová Jankovichová, Ing. arch. Andrej Maciak PhD.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Další z rubriky

Jak se staví sen pro mámu a pětiletého syna, který miluje černou barvu

Také obývací pokoj pojali designéři převážně v šedé, černé a antracitové barvě.

Od šestnácti pracovala Andrea jako modelka, jezdila po světě. Stesk po domově ji přivedl zpět domů. Dostudovala, začala...

I kancelář můžete mít rádi. Pokud se v ní bere ohled na vaše pohodlí

Prostor po dokončení slouží jako jednací místnost a sdílená kancelář pro...

Příjemné pracovní prostředí zvyšuje i pracovní výkon a kvalitu odvedené práce. I proto vzniká stále více zajímavých...

V bytě vybourali všechny příčky. Ze sloupu uprostřed je „dubové srdce“

Sloup uprostřed bytu slouží jako „dispoziční i funkční srdce“ interiéru.

Pražské Holešovice se z nepříliš lákavého místa začaly po povodních v roce 2002 měnit na atraktivní a přitažlivou čtvrť...

Najdete na iDNES.cz