Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

  1:00aktualizováno  1:00
Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly architektky Jana Dedecius Martochová a Patricia Valentová z ateliéru CoArchitects.

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout. | foto: Marie Fritzová

„Na jaře 2016 nás oslovila majitelka panelákového bytu, zda bychom ji pomohly navrhnout nové dispoziční řešení. Z bytu 2+1 by chtěla mít 2+kk,“ říká Jana Dedecius Martochová.

Při vstupu do bytu byla úzká chodba s odděleným vstupem na WC a do koupelny, vše v původním umakartu. Za tímto jádrem se vcházelo do kuchyně a ložnice a chodba končila dveřmi do obývacího pokoje s jižně orientovanou lodžií.

Fotogalerie

Majitelka potřebovala větší obývací prostor spojený s kuchyní, ložnici a prostornější koupelnu s přístupem denního světla. „Zpočátku se nám zdál tento požadavek komplikovaný a nerealizovatelný, ale díky umístění stoupacího potrubí ve vstupní části bytu a větší konstrukční výšce podlah, kde bylo možné kanalizaci ke kuchyni vést, se nakonec toto přání podařilo splnit,“ vysvětluje architektka.

Po konzultaci se statikem bylo možné vybourat všechny vnitřní příčky včetně umakartového jádra. Bylo nutné také vytrhat stávající podlahy. Vznikl tak úplně nový prostor s vyzděnou koupelnou a oddělenou toaletou s umývátkem.

Na místě původního kuchyňského koutu je nově prostorná koupelna se sprchovým koutem, pračkou, sušičkou a umyvadlem. Koupelna nemá dveře, od ložnice ji odděluje šatna, zato získala okno, které vnáší do prostoru příjemné denní světlo.

V kombinaci s velkým zrcadlem místnost opticky zvětšuje. V koupelně a na toaletě je růžovo-fialový obklad s květinovým dekorem, který v kombinaci s bílou barvou prostor příjemně zútulňuje.  

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.  Klasický jídelní stůl nahradil barový pult z druhé strany varného ostrůvku. V této zóně je úložný prostor, který plynule navazuje na skříně na chodbě.

Všechen nábytek je bílý, bez úchytek v kombinaci s dřevěnou dubovou pracovní deskou a šedou stěrkou v kuchyni a obývacím pokoji. Na podlaze je vinyl v dubovém dekoru.

Klasický jídelní stůl nahradil barový pult z druhé strany varného ostrůvku.

Klasický jídelní stůl nahradil barový pult z druhé strany varného ostrůvku.

„Na začátku bylo zadání vytvořit útulný, světlý, jednoduchý byt s dostatkem úložného prostoru. Hanka od prvního okamžiku působila jako velmi energická a sympatická žena. Chtěla, aby byl byt veselý a v interiéru byla žlutá barva,“ uvádí Patricia Valentová.

Architektky původně navrhly žlutou na některá kuchyňská dvířka. Při realizaci se investorka nakonec rozhodla pro použití žluté látky na pohovku. V případě, že by v budoucnu byt pronajímala, nebo prodávala, si tak mohou noví příchozí interiér doladit podle sebe.

Realizace byla poměrně náročná, neboť majitelka neměla úplně štěstí na stavební firmu. Řemeslníci neměli zkušenosti s podobným typem rekonstrukce.

„Ovšem velké štěstí měla Hana na firmu, se kterou řešila veškerý vestavěný nábytek na míru a kuchyňskou linku, zde byla spolupráce příjemná a precizně odvedená. Celkové náklady rekonstrukce včetně realizace nábytku stály přibližně 800 tisíc korun,“ uzavírá Jana Dedecius Martochová.

Ateliér CoArchitects

Ateliér vznikl v roce 2013 a je zaměřený na návrhy staveb i interiérů. Architektky Jana Dedecius Martochová a Patricia Valentová si zakládají na dobré spolupráci, individuálních požadavcích a jedinečnosti. Pracují tak, aby prostor zvenku i zevnitř odrážel celkový kontext, jehož základy tvoří budoucí majitelé. Klienty provádí na cestě za vysněným bydlením.

Autor:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům za Prahou. Je báječně jednoduchý, pohodlný a přátelský k návštěvám

Dům za Prahou je pro dva ideální a vhodný i pro setkávání s dětmi a jejich...

Dům za Prahou je pro dva ideální a vhodný i pro setkávání s dětmi a jejich rodinami. „Chtěli jsme, aby dům byl moderní...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Prvotřídní domácí kvalita. Prohlédněte si 10 nejlepších staveb v Česku

Vodárenská věž a observatoř Praha. Oživlá zděná dominanta pražské Letné je dnes...

Do letošní ročenky české architektury se dostalo přes třicet realizací. Ambice bydlet v pěkném domě nemají jen soukromí...

Tak barevný byt jste ještě neviděli. Je plný vtipných nápadů

Obrazy reaguje Andrea nejen na prázdné stěny, ale i na to, co se děje okolo ní....

Prázdný nový byt a holé stěny se staly pro Andreu tou nejlepší inspirací. Díky nim v sobě objevila netušenou kreativitu...

Další z rubriky

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Ze staré textilní továrny mají úžasnou galerii s domácí atmosférou

Bývalá tovární hala se proměnila na zajímavou galerii a kavárnu.

Staré průmyslové objekty lákají k novému využití. To platí i o bývalé továrně na vlněné látky Karla Trnky, následně o...

Hasiči z Chrástu mají nevšední zbrojnici. I s věží pro sušení hadic

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně prošla kompletní rekonstrukcí...

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně sloužila nejen hasičům, ale i dalším spolkům, které zde měly klubovnu,...

Najdete na iDNES.cz