Skvělá proměna. Vybydlený byt celý vymlátili, nový má koupelnu navíc

  1:00aktualizováno  1:00
Nalézt eleganci a dávno ztracenou důstojnost v již značně opotřebovaném bytě není snadné. Architekti Jan Sedláček a Václav Navrátil ze studia SENAA to s přehledem zvládli. Rekonstrukci brněnského 3+1 vzali skutečně od podlahy a navíc přidali ještě jednu koupelnu.

Z obývací pokoje se vchází dvoukřídlými posuvnými dveřmi do oddělené kuchyně s jídelním koutem. | foto: David Korsa

Investoři, mladý manželský pár s dítětem, koupili příjemně velký byt o rozloze 110 metrů čtverečních, který byl již značně vybydlený a v nevyhovujícím technickém stavu.

„Z původních prvků zůstaly jen vstupní a interiérové dveře a také dřevěné parketové podlahy. Rozvody topení a plynu byly vedeny viditelně po zdech, okna byla již bohužel vyměněna v celém domě za plastová,“ říká architekt Jan Sedláček.

Fotogalerie

Majitelé chtěli upravit nepraktickou dispozici a vytvořit dostatečný prostor a zázemí pro budoucí život čtyřčlenné rodiny. „Zároveň jsme společně s investory od začátku mluvili o možnosti obnovy a doplnění původních interiérových prvků a hledání těch soudobých, které do prostoru zapadnou a nebudou rušit. Šlo tedy o to nalézt vyváženost starého a nového,“ vysvětluje architekt Václav Navrátil.

V průběhu debat nad rozvržením bytu se ukázalo, že je velkým problémem nevhodně umístěná jediná koupelna. Také poloha původní kuchyně, která byla oddělená od obytného prostoru, a na ni navazující průchozí ložnice, to vše architekty vedlo k přehodnocení rozvržení celého bytu.

Z něj jasně vyplynul požadavek na umístění hygienického zázemí blíže do středu dispozice a propojení kuchyně s obytnou částí. Touto změnou vznikly dva dostatečně velké pokoje a také dvě samostatné koupelny s toaletou, jedna s vanou a druhá se sprchovým koutem. Součástí návrhu je také malá pracovna a technická místnost s pračkou, sušičkou výlevkou a kotlem.

Byly pečlivě obnoveny a repasovány původní dvojkřídlé dveře a parkety. Na míru jsou vyrobené vestavné kusy nábytku - kuchyňská linka s pracovním ostrůvkem, knihovna v obývacím pokoji, šatní skříně v ložnici a úložné prostory v obou koupelnách.

Úložné prostory v obou koupelnách jsou vyrobené na míru.

Úložné prostory v obou koupelnách jsou vyrobené na míru.

Vše doplňují solitérní pohovky, stolky, komody a designová světla v jemných přírodních barvách, které dodávají bytu příjemnou domácí atmosféru.

Z důvodu zachování původního historického charakteru bytu jsou v kuchyni, obytném prostoru, pracovně a v dětském pokoji na podlaze stávající dřevěné parkety s rybinovým vzorem, předsíň a koupelny byly sjednoceny dlažbou z velkoformátového kamene. Rozvody topení, vody a elektřiny jsou kompletně nové.

SENAA architekti

SENAA je architektonický ateliér, který založili Jan Sedláček a Václav Navrátil. Cenné pracovní zkušenosti získali v ateliérech v Brně, Praze, Rotterdamu, Los Angeles a New Yorku. Ke každému zadání přistupují individuálně, hledají nová řešení a velký důraz kladou na proveditelnost stavby. Zabývají se všemi oblastmi architektury od urbanismu přes novostavby, rekonstrukce až po návrhy interiérů. Jelikož pochází z Hané a Slovácka, jsou jim blízké tradiční principy a selský rozum.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Vodní hrad Lipý žije. Po odstřelu v 50. letech z něj zůstalo jen torzo

Vodní hrad Lipý založil rod Ronovců koncem 13. století.

Součástí historického centra České Lípy je vodní hrad Lipý, který založil rod Ronovců koncem 13. století na...

Jak se staví sen pro ženu a její vnoučata v domě, který volá o pomoc

V původním obývacím pokoji nebyla ani pohovka.

Dům bez fasády už zdálky dává jasně najevo, že jeho majitelé jsou na tom s financemi i silami hodně bídně. Žije zde...

Najdete na iDNES.cz