Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet místností než na dostatečný pocit z příjemně volného prostoru se novým majitelům nelíbil. A tak se pustili do rekonstrukce.

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu. Odstraněním některých příček vznikly příjemné průhledy. | foto: Zdeněk Buchlák

 „Původní dispozici bytu 5+1 jsme změnili na 4+kk. Kuchyň jsme propojili s jídelnou a obývacím pokojem. Zcela jsme změnili dispozici jádra, které je umístěno ve středu dispozice,“ popisuje architektka Anna Holešovská ze studia ti architekti, na které se majitelé obrátili.

„Vpustit“ vzduch do interiéru naplnili architekti hned u vstupu, kde zádveří rozšířili vybouráním příčky. Pracovnu teď od toho prostoru odděluje jen nábytková stěna. Ložnici a dětský pokoj ponechali architekti na původním místě.

Překvapení za okny

Fotogalerie

„Takový vnitřní prostor by při pohledu na bytový dům z 60. let čekal asi málokdo. Za zateplenou fasádou s plastovými okny však není tak úplně běžný byt. Jeho předností je velkorysá podlahová plocha a podlahové vytápění,“ osvětluje situaci architekt Martin Machů, jeden z autorů proměny bytu.

Právě nebývale velkorysý prostor architekti ještě podtrhli použitím nově vzniklých průhledů, které fungují celým bytem v obou jeho osách. „Již od vstupních dveří je tak vidět celková délka bytu,“ upozorňuje Anna Holešovská.

Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní zaujaly celou šířku bytu (vlastně i patra), a tak mají majitelé odtud možnost vstupu na oba balkóny umístěné na protilehlých stranách domu.

„Kombinovali jsme nové se starým, banální s nečekaným. Pro zavěšení rostlin jsme použili kari síť, místo obrazu či autorského prvku jsme na stěnu zavěsili kolo neboli autentický dopravní prostředek na kontrolní dny jako symbolickou parafu za dokončeným projektem,“ prozrazuje Martin Machů.

Bílá výmalba a světlé tóny dřeva i ostatního vybavení jsou po sytých a výrazných barvách, které upřednostňovali předchozí majitelé (viz fotogalerie), příjemnou změnou. Jediný výrazný barevný akcent představuje stěna v obývacím pokoji se skříňkou pod televizi.

Obývací pokoj navazuje na kuchyň a jídelní část.

Obývací pokoj navazuje na kuchyň a jídelní část.

O projektu

Autor: studio ti architekti, Ing. arch. Martin Machů, Ing. arch. Anna Holešovská

Realizace: 2017

Studio ti architekti:

Jádro studia tvoří Ing. arch. Martin Machů a Ing. arch. Anna Holešovská. Ve své práci reflektují vlastní názor na architekturu a design. Zakládají si na komplexním přístupu od návrhu až po realizaci.

Sami o sobě říkají: „Jsme přirozeně sví, dostatečně zkušení, příjemně neformální a nebojíme se při práci ušpinit.”

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Další z rubriky

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Český poklad. Národní muzeum je nádherná budova plná krásných skvostů

Tři a půl roku trvala rekonstrukce historické budovy Národního muzea, která...

Národní muzeum, které dominuje Václavskému náměstí, ještě voní novotou. Ty tam jsou špinavé cihly a popraskaná fasáda....

Najdete na iDNES.cz