Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

  1:00aktualizováno  1:00
Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých potřeb. To je i příběh majitelů bytu 4+1 v pražských Strašnicích.

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a nalakovat. | foto: František Géla

„S klienty jsem se potkala ve fázi, kdy začali přemýšlet o kompletní změně svého bytu. Zatím bez konkrétní představy, co je možné a jak velká investice bude potřeba,“ říká Ing. Iva Hájková, které manželé projekt rekonstrukce 40 let starého bytu svěřili.

Úzkou předsíň opticky zvětšují zrcadlové čelní plochy vestavných skříní.

Úzkou předsíň opticky zvětšují zrcadlové čelní plochy vestavných skříní.

Interiér tohoto bytu měl v zásadě jediné omezení, a tím byl rozpočet. Jeho výše se v průběhu rekonstrukce několikrát zvýšila, ale pouze tehdy, když majitelé společně s architektkou došli k zajímavějšímu a funkčnějšímu řešení.

„Nejen v mé práci, ale i v životě se mi ukazuje, že omezená výše financí dává někdy možnost vzniknout mnohem zajímavějším výsledkům, než když je rozpočet vysoký nebo dokonce neomezený. V tomto případě jsem tak od počátku věděla, že budu kombinovat věci na míru s výrobky sériové výroby,“ prozrazuje Iva Hájková.

Upozornění: fotografie vznikly před nastěhováním majitelů, obrazy, květiny, knihy a další doplňky čekaly na přestěhování investorů do nového bytu.

Tři přání pro rekonstrukci

Fotogalerie

Při zadání se měly naplnit tři základní hodnoty budoucího bytu: zaprvé dostatek úložných prostorů, které neuberou bytu na lehkosti a vzdušnosti. Zadruhé vše musí být promyšlené a každá součást nového bytu musí mít své vlastní místo.

A zatřetí aby kdokoli, kdo do tohoto bytu vstoupí i za více let, mohl říci: to je krásný, elegantní a nadčasový prostor.

„Zrušili jsme původní příčku mezi kuchyní, obývacím pokojem a ložnicí, a to vše jsme otevřeli do chodby. Vznikl vzdušný, krásně prosvětlený prostor, kam se nám navíc podařilo vložit stůl pro velké rodinné oslavy. Z původní ložnice je nyní kuchyň, ložnici jsme přemístili do blízkosti koupelny a nejdále od obývacího pokoje, to pro zachování klidu,“ popisuje architektka Hájková.

Skleněný jídelní stůl byl vyrobený na míru, je tak široký, aby nevadil v úzkém...

Skleněný jídelní stůl byl vyrobený na míru, je tak široký, aby nevadil v úzkém průchodu původní kuchyně.

Z původního bytu 4+1 vzniklo otevřené a prostorné 3+kk. Protože v bytě žijí manželé sami, děti se odstěhovaly, volný pokoj zde nechybí. Zachovala se i pánská pracovna sloužící jako pokoj pro návštěvy vnoučat či občasné přespání hostů. Pracovní kout manželky se přemístil do ložnice, kde vznikl dlouhý stůl přes celou místnost, nabízející spoustu prostoru pro kreativní nápady.

Konkrétní vybavení vybírala Iva Hájková společně s investory s pomocí katalogů, pro jejich lepší představu vytvořila vizualizace, z nichž vycházelo konečné řešení.

Rekonstrukce za tři měsíce

„Štěstí bylo, že klienti měli po celou dobu realizace náhradní ubytování, takže jsem na začátku dostala klíče od vystěhovaného bytu a za tři měsíce jsem měla vrátit klíče od zcela jiného. Klientka se dokonce rozhodla, že do bytu vstoupí, až bude vše úplně hotové, a užije si tak svůj ́Jak se staví sen ́,“ vzpomíná Iva Hájková.

Ložnice majitelů: dlouhý stůl pod oknem bude majitelka využívat pro své...

Ložnice majitelů: dlouhý stůl pod oknem bude majitelka využívat pro své kreativní koníčky.

V interiéru zůstala zachovaná parketová podlaha v obývacím pokoji, ostatní se udělaly nové. Parketová podlaha tak opticky odděluje obývací část od zbytku bytu, kde architektka použila podlahu z vinylových dílců. „Všechny podlahy byly srovnané do jedné výšky, aby prostor působil jednotně a nemusely se řešit prahy,“ upozorňuje Iva Hájková.

Stejně tak bylo potřeba nově vyrovnat stěny i stropy a udělat nové elektrické rozvody.Hrubé práce se nakonec o měsíc protáhly, ale to bylo nezbytné, aby se vyřešily i skryté nedostatky, jež se objevily během rekonstrukce.

Interiér s omezeným rozpočtem

„Kvůli omezeným financím jsem navrhla velkou část nábytku ze sériové výroby a dostala jej do podoby, který vypadá jako plná vestavba. K tomu mi dopomohl zkušený truhlář. Ušetřené prostředky jsem z části použila na míru vyrobený skleněný jídelní stůl, který je přesně tak široký, aby nevadil v úzkém průchodu původní kuchyně, a k němu přidala nadčasové židle TON,“ vysvětluje Iva Hájková.

Ve stejném designu navrhla i konferenční stolek, který je přesně ve velikosti taburetu tak, aby nepřekážel, když není potřebný. Kuchyňská linka je v decentní šedobílé kombinaci.

Taburet poslouží při pohodlném sledování televize jako podnožka pod nohy. Jinak...
Taburet poslouží při pohodlném sledování televize jako podnožka pod nohy.

Taburet poslouží při pohodlném sledování televize jako podnožka pod nohy. Jinak může být „zaparkovaný“ pod konferenčním stolkem.

Poslední tečku interiéru představují kvalitní svítidla a další drobnosti. „Největší odměnou po náročné realizaci je pro mě spokojenost klientů s bydlením. Jsme stále v kontaktu a dolaďujeme například další dekorace,“ dodává Iva Hájková.

Autorka

Ing. Iva Hájková absolvovala Stavební fakultu ČVUT a dvouletou školu návrhu interiéru. Věnuje se návrhům a realizaci interiéru rezidenčních projektů. Zaměřuje se na propojení celého prostoru jak esteticky, tak funkčně, od návrhu přes realizaci až po finální úklid. Vše, co navrhne, pečlivě hlídá až do nejmenších detailů při realizaci.

Autor:

Nejčtenější

Nový rohový dům na Václavském náměstí změnil název, emoce zůstaly

Výběrové řízení na stavbu domu vyhrála pražská pobočka architektonické...

Dům, který se od loňského roku staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Jednoduchý dům pro pětičlennou rodinu byl skvělou volbou. Zjistěte proč

Šikovně řešenou terasou se povedlo opticky zakrýt stávající studnu, která...

Iva a Jaroslav si postavili dobře řešený rodinný dům, který na sebe nestrhává pozornost. Odpovídá přesně jejich...

Architektonické studio Chybík+Krištof je nejlepší na světě

Český pavilon Expo 2015 v Miláně

Ocenění Design Vanguard 2019, určené pro nejlepší mladé architekty, si letos od amerického měsíčníku Architectural...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Další z rubriky

Provence v paneláku. Z tmavého bytu je pohodové bydlení plné světla

Stačilo několik stavebních zásahů a tmavý byt v pražských Vysočanech se...

Stačilo několik stavebních zásahů a tmavý byt v pražských Vysočanech se proměnil ve světlý prostor. Originální šmrnc...

Když se chce, všechno jde. Řekli si v Litomyšli a vrátili nábřeží život

Proměnu celé lokality iniciovaly místní spolek Generace 89 a město Litomyšl.

Okolí říčky Loučné v Litomyšli bylo na začátku 20. století plné života a romantickou atmosféru si uchovalo i za...

Vysoká kultura cestování. Nádraží v Ivančicích je ozdobou celé trati

Budova železniční stanice v Ivančicích od cestování vlakem spíš odrazovala.

Výpravní budova železniční stanice v Ivančicích v Jihomoravském kraji donedávna příliš nelákala k cestě vlakem. Nyní...

Najdete na iDNES.cz