Rekonstrukce bytu, kde architekti vsadili na sádrokarton a oblé tvary

  1:00aktualizováno  1:00
Byla to hodně nebývalá spolupráce. Klient se už totiž při hledání bytu radil s architekty. Chtěl jej dostatečně velký, v tiché lokalitě se spoustou zeleně, ale také v blízkosti městské hromadné dopravy. A samozřejmě za rozumnou cenu, včetně případné rekonstrukce.

Sádrokartonový podhled se zapuštěnými světly vymezuje prostor kuchyně. | foto: Architektonický ateliér ACBC

Mladá rodina si nakonec na doporučení architektů koupila byt s plochou 120 m2 v pražských Vršovicích. Původní dispozice byla 3+1, po rekonstrukci vzniklo příjemné 4+kk.

Champagne House

Krásný zrekonstruovaný pražský dům v oblíbené lokalitě Praha 10.

Více na Reality.iDNES.cz.

“ S klienty jsme začali spolupracovat už při výběru bytu. Je v blízkosti metra a tramvajové zastávky, v těsném sousedství ale nechybí park a nákupní zóna. Na základě našeho doporučení, kdy jsme klientovi nastínili potenciál prostoru a možnosti přestavby, se klient rozhodl investovat právě do toho bytu a nechal si od nás zpracovat projekt interiéru i nábytku,“ popisuje architektka Alice Cesarová ze studia ACBC spolupráci s klientem.

V bytě chyběly úložné prostory.
Původní stav: dům byl postavený v 90. letech minulého století, tomu odpovídaly...

Původní stav: dům byl postavený v 90. letech minulého století, tomu odpovídaly i použité materiáy.

Mezi architekty a majiteli bytu proběhla postupně řada jednání, během nichž došlo k upřesnění všech požadavků. Návrh konečného uspořádání interiéru tak obsahoval i podklady k výrobě nábytku na míru.

 Byt v domě z 90. let minulého století měl poměrně standardní dispozici, s jedinou koupelnou i toaletou. “Rodiče si přáli získat určité ´soukromé centrum´ s vlastní šatnou a sociálním zázemím. Další koupelna určená hlavně pro děti měla vzniknout ve společenské části bytu,” vysvětluje Alice Cesarová.

Do centra dění se dostala chodba

Fotogalerie

Ačkoliv byt je poměrně velký, vstupní část nic takového nenaznačovala. Prostor byl spíše nudný a nezajímavý, prostě předsíň, z níž se chcete dostat rychle pryč.

“Snažili jsme se vytvořit designově zajímavý prostor, který dnes neslouží jen jako chodba, ale jako určitý ´středobod´ bytu, kde se lidé rádi setkávají,” tvrdí architektka Cesarová.

Z původní dispozice zůstaly zachované pouze nosné konstrukce, do kterých architekti nezasahovali. Pouze využili stávající otvory jako dveřní prostupy, ale také například jako niku ve sprchovém koutě.

Zaoblení stěn i podhledu dodalo prostoru na dynamičnosti. Spojením bezfalcových...
Úložný prostor ve spodních skříňkách funguje zároveň jako pohodlné sezení.

Zaoblení stěn i podhledu dodalo prostoru na dynamičnosti. Spojením bezfalcových dveří s dřevěnou dýhou a bílé výmalby vznikl prostor s luxusním nádechem.

Velký podíl na novém vzhledu interiéru mají sádrokartonové podhledy se zabudovaným osvětlením, a to včetně nepřímého. Oblé křivky stěn i podhledů, jež korespondují s nábytkem vyrobeným na míru, dodaly prostoru na eleganci a osobitosti.

Velký podíl na nové podobě mají i nové dýhované dveře. Kvůli praktičnosti a dvěma malým dětem dostala přednost kvalitní laminátová podlaha s dekorem dřeva.

“Součástí naší spolupráce byl také návrh a dodání atypického nábytku na míru a spolupráce při výběru interiérových doplňků včetně květin. Zkombinovali jsme nábytek vyrobený na míru truhlářem, ale i jednotlivé kousky pořízené ve známých nábytkářských řetězcích, což pomohlo dodržet cenový rozpočet majitelů,” popisuje Alice Cesarová.

Závěsné skřínky vyrobené na míru usnadňují úklid.

Závěsné skřínky vyrobené na míru usnadňují úklid.

Společně s architektem Markem Balonem, druhým autorem interiéru, oceňuje spolupráci s mladými majiteli bytu. “Panovala mezi námi vzájemná důvěra, to je pro práci architekta velmi důležité,” tvrdí Alice Cesarová.

Autoři projektu

Architektonický ateliér ACBC tvoří dva architekti - Marek Balon a Alice Cesarová. Oba vystudovali ČVUT, Marek Balon Fakultu architektury, Alice Cesarová Fakultu stavební, obor architektura a stavitelství.

Potkali se před pěti lety při práci na rekonstrukci fasády a venkovních úprav rodinného domu ve Svojšicích a ve spolupráci pokračují dodnes. Před rokem založili společný ateliér ACBC (Architekti Cesarová Balon Company). Věnují se navrhování rodinných domů, interiérů a projekci ve všech stupních dokumentace.

Dětský pokoj využívá veselé barvy, schody nabízejí úložný prostor na hračky i...

Dětský pokoj využívá veselé barvy, schody nabízejí úložný prostor na hračky i oblečení.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Paneláková proměna bytu 3+1 pro mladou rodinu: bez bourání to nepůjde

Vizualizace: Základem je bílá barva skříněk, která splývá s bílou výmalbou. Do...

Rekonstrukce panelákových bytů jsou téměř vždy spojené i se změnou dispozic. Přece jen životní styl se změnil. I rodina...

Nové jméno, stará krása. Secesní vila v České Lípě neuvěřitelně prokoukla

Až do roku 1989 vila sloužila jako Dům pionýrů a spořitelna a po roce 1989...

Rodina Altschulů postavila v České Lípě kolem roku 1898 secesní letohrádek a dala mu název Villa Altschul. Budova po...

Ze starého domu vytvořil mladý pár moderní bydlení se spoustou světla

Zvenčí nepoznáte, že jde o rekonstrukci staršího rodinného domku.

Mladý pár z Košic se rozhodl zrekonstruovat starý dům v městské části Džungľa. Výsledek jejich práce ukazuje, že je...

Najdete na iDNES.cz