Svůj sen o bydlení ve starém domě svěřila architektkám. A nelituje

  1:00aktualizováno  1:00
Svůj první vlastní byt si Patricie koupila v pražských Holešovicích. Cíleně hledala v této lokalitě. Dosud zde žila a místo jí velmi přirostlo k srdci. Ve starém činžovním domě pak objevila zhruba sedmdesát metrů čtverečních. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Rozkládací pohovka Innovation poslouží jako příležitostné lůžko návštěvám. Na míru je zhotovený i pracovní stůl a víc než pět metrů dlouhá komoda ve shodném designu na protější straně místnosti. | foto: Ondřej Rytíř

Vytvořit tento svěží interiér vás jistě stálo nemalé úsilí...
Zpočátku jsem přecenila svoje síly. Pustila jsem se do úprav zanedbaného bytu na vlastní pěst. Postupně se však ukázalo, že jeho uvedení do funkčního stavu vyžaduje víc péče a profesionality, než jsem původně předpokládala. Proto jsem se obrátila na architektonické studio SMLXL, Hanu Štěpkovou a Kláru Valovou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Při brouzdání na internetu mě zaujala jejich práce. S nimi rekonstrukce nabrala správný směr a získala jasný koncept. Po pečlivém upřesnění mých představ a zvážení všech okolností začaly architektky znovu a pěkně od začátku.

Došlo na kompletní výměnu elektro i vodoinstalací a nový kotel. Chtěla jsem příjemný a pohodlný byt pro sebe a hodně úložného prostoru. Obývací pokoj jsem si představovala jako společenský prostor, ale oddělený od kuchyně.

Na přání majitelky není diskuse.

Měnilo se dispoziční uspořádání bytu?
Vzhledem k umístění stoupaček vody a odpadu byt nenabízel zásadní změnu. Kuchyň rozšířeným průchodem volně navazuje na obývací pokoj, ale v podstatě je spíš součástí chodby, kterou se podařilo zvětšit a nevšedním způsobem ji proměnit v obytnou místnost. Nyní zde mám příjemný relaxační kout s pohovkou umístěnou přímo proti malému balkonku s výhledem do vnitrobloku.

Na míru danému prostoru je zhotovena i kuchyňská sestava nábytku z bíle...

Na míru danému prostoru je zhotovena i kuchyňská sestava nábytku z bíle lakované MDF desky.

Denní světlo sem přichází také z obývacího pokoje. Jinak vše zůstalo na původním místě. Nepotřebovala jsem nijak velkou kuchyň, protože moc nevařím.

Na požadavek úložných prostor architektky reagovaly menší stavební úpravou ložnice, kde vytvořily polootevřenou šatnu.

Líbí se mi jemné ladění studených barev, které ale působí velmi hřejivým dojmem. Až dojemnou křehkost vzbuzuje dlažba s pěkně namíchaným geometrickým vzorem.
Z výsledku jsem opravdu nadšená. Autorky projektu projevily citlivý přístup k rondokubistické budově a neuvěřitelnou kreativitu. V chodbě hravě navázaly na původní dlažbu.

Starý šedivý nátěr dveří je inspiroval a rozehrál použitou paletu barev obohacenou tóny modrých odstínů. Objevují se v detailech po celém interiéru a příjemně kontrastují s bílou barvou. Vše pocitově zahřívá světlé dřevo. Zvolená kombinace je velmi zdařilá, interiér krásně prosvětlila.

Fotogalerie

Podařilo se v bytě zachovat původní parkety?
V ložnici ne. Tam byly na podlaze jen dřevovláknité OSB desky překryté linem. V obývacím pokoji ano. Prvek světlého dřeva tu posilují mé oblíbené židle One české značky TON. Slouží u jídelního i pracovního stolu. Stává se, že občas pracuji doma, proto je jeden kout obývacího pokoje věnovaný pracovnímu stolu.

Zajímavě zde architektky vyřešily úložný prostor, který je stejně jako pracovní stůl zavěšený na zdi a kopíruje celou, víc než pět metrů dlouhou stěnu. V celém interiéru mě moc baví ten všudypřítomný rytmus geometrických obrazců.

Kulatý jídelní stůl, drobné kulaté stolky rozeseté po celém bytě, kulatý koberec či umyvadlo se zrcadlem a další prvky. Výrazný modrý akcent v obývacím pokoji tvoří vlněný koberec s příměsí hedvábí, který byl vyrobený na zakázku až v Indii.

Naprosto originálně vyznívá tapeta s jemným geometrickým dekorem, která pokrývá nejen zdi, ale i část stropu. Nejenže zajímavě zdobí, ale i funkčně vymezuje jídelnu. Postupně bych ještě chtěla některé zdi doplnit obrazy, ale nespěchám na ně. Myslím, že by to mělo přirozeně vyplynout z všedního běhu života.

Na míru danému prostoru je zhotovena i kuchyňská sestava nábytku z bíle...

Na míru danému prostoru je zhotovena i kuchyňská sestava nábytku z bíle lakované MDF desky. Pouze ostrůvek je z corianu.

Vyplnilo se vaše přání a máte dostatek úložných prostorů?
Zatím mi stačí. Mám velkou skříň v obytné chodbě, dost místa v šatně a je tu i technická místnost. Další úložné prostory je možné podle potřeby vytvořit ještě v ložnici. Jsem maximálně spokojená, protože se mi vyplnilo i další přání. Ráda sleduji dobré filmy, proto mám v obývacím pokoji projektor a plátno.

Autorky interiéru

SMLXL – architektonické studio specializující se na interiér
Ing. arch. Hana Štěpková, Ing. arch. Klára Valová, www.smlxl.cz

Jejich heslo: „Finální návrh interiéru je výsledkem našich myšlenek a mnoha konzultací s klientem, takže se v něm vždy odráží člověk, který zde žije.“

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:
Článek se mi líbí

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Prodej stavebního pozemku v lese Berounsko
Prodej stavebního pozemku v lese Berounsko

Vrážská, Svatý Jan pod Skalou - Záhrabská, okres Beroun
2 500 000 Kč

Najdete na iDNES.cz