V pražském činžáku sloužila lodžie jako kuchyň, teď je tam trucovna

  1:00aktualizováno  1:00
Pro architekty to byla dvojí radost. Zaprvé rekonstruovat byt v činžovním domě z první republiky, který neutrpěl nesmyslnými zásahy, je příjemná výzva. A skvěle znělo i zadání investorky: „Navrhněte rekonstrukci tak, jako kdybyste ji dělali pro sebe.“ Co si přát víc?

Kuchyň (kuchyňský nábytek je z IKEA) funguje i jako obývací pokoj a jídelna. | foto: Jiří Ernest

Architekti Kamil Měrka a Tomáš Kozel ze studia ti2 architekti si tak rekonstrukci bytu ve druhém patře činžovního domu z 30. let minulého století v Praze-Střešovicích, nedaleko Pražského hradu, mohli doslova užít.

Byt je v domě, který zůstal zachovaný ve velmi dobrém stavebně technickém stavu a neutrpěl ani žádnými nevhodnými stavebními úpravami či jinými zásahy, které by měly negativní dopad na původní kvalitní architekturu. Zachovala se zde i řada originálních detailů.

„Investorka, jejíž matce byt patří, si přála, abychom rekonstrukci navrhli tak, jako bychom si ji dělali sami pro sebe. Protože chce byt pronajímat, nechtěla nás svazovat svými představami. Po předložení finální varianty došlo samozřejmě k doladění drobných detailů podle jejího přání,“ vysvětluje architekt Tomáš Kozel.

Provizorní kuchyňka

Provizorní kuchyňka

Koupelna prošla rekonstrukcí poplatnou době realizace.

Koupelna prošla rekonstrukcí poplatnou době realizace.

Vstupní hala - původní stav

Vstupní hala - původní stav

Koncept rekonstrukce

Protože dům má stále svého genia loci, rozhodli se architekti obdobně přistoupit k rekonstrukci bytu tak, aby byly zachovány všechny jeho hodnotné prvky a ty pak vhodně doplnili, aby byt odpovídal atmosféře celého domu.

Původní dispozici 2+1 o ploše 55 m2 změnili na 3 + kk. Byl měl totiž původně velkou ložnici orientovanou do poměrně rušné ulice, naopak menší obývák nabízel výhled do klidného dvora.

Fotogalerie

„Rozhodli jsme se funkce těchto dvou místností prohodit. Vznikla klidná ložnice s šatnou a větší místnost posloužila pro obývací pokoj s kuchyňskou linkou. Kuchyň byla původně situovaná v zasklené lodžii, která nyní plní funkci pracovny s velkou knihovnou, jakousi´trucovnu´,“ popisuje architekt Kozel.

Díky dispozičním změnám vznikla v kuchyni šikovná spižírna v nice a ve vstupní hale komora, v níž je umístěný nový plynový kondenzační kotel.

Náročná proměna

Z technického hlediska šlo o náročnou kompletní rekonstrukci. Zbouraly se některé příčky a naopak vyzdily nové z pórobetonu podle nového dispozičního uspořádání.

Samozřejmě se musely kompletně vyměnit všechny rozvody: elektřina, voda i odpady. Osadila se nová otopná tělesa včetně zdroje vytápění, tím je plynový kondenzační kotel, který si vyžádal i nový komín.

V pracovně byla zateplena obvodová zeď a staré okno vyměněno za nové dřevěné. Téměř celý byt dostal nové podlahy, a to nejen vrchní nášlapné vrstvy, ale i takzvané polštáře a násyp, bohužel tady se stáří stavby projevilo velmi výrazně. Jako finální povrch podlah byla zvolena masivní borovicová prkna.

Do horních polic knihovny lze dosáhnout díky vtipným schůdkům, které zároveň...

Do horních polic knihovny lze dosáhnout díky vtipným schůdkům, které zároveň slouží jako úložný prostor.

Ve výklenku u ložnice vznikla příjemná šatna s posuvnými dveřmi.

Ve výklenku u ložnice vznikla příjemná šatna za posuvnými dveřmi.

V koupelně vznikl sprchový kout, který odděluje do zdi zapuštěná skleněná příčka, byla zhotovena nika pro pračku a ukládání čisticích prostředků. Kombinace černé dlažby a bílého obkladu, obojí ve čtvercovém formátu, odkazuje na prvorepublikovou éru.

„Osvětlení bytu jsme vyřešili zářivkovými trubicemi ukrytými v kapsách pod stropem, čímž vzniká příjemné nepřímé osvětlení,“ upozorňuje architekt Kamil Měrka.

Na rozdíl od podlah mohly být veškeré původní truhlářské a zámečnické výrobky repasovány. Původní jsou tak okna i dveře včetně originálních obložkových zárubní.

„Zachovala se i původní hexagonální dlažba ve vstupní hale i dlažba na WC, to zůstalo v podstatě stejné, jen jsme využili masivní nosné schodišťové zdi pro zbudování niky na osazení umývátka se skříňkou. Umývátková baterie byla nahrazena spouštěčem vody zabudovaným přímo ve výtokové trubici,“ popisuje architekt Měrka.

Masivní nosnou schodišťovou zeď využili architekti pro zbudování niky na...

Masivní nosnou schodišťovou zeď využili architekti pro zbudování niky na osazení umývátka se skříňkou. Dlažba na podlaze je původní.

V koupelně vznikl sprchový kout oddělený od dalšího prostoru skleněnou příčkou....

V koupelně vznikl sprchový kout oddělený od dalšího prostoru skleněnou příčkou. Přibyla i nika pro pračku a ukládání čisticích prostředků.

Většina nábytku byla vyrobena na zakázku a vsazovala se do předem připravených nik (knihovna, šatní stěna, police, velkoformátové posuvné panely do úložných prostor či koupelny). Všechny truhlářské výrobky byly zhotoveny buďto z masivního dubu nebo MDF desky s dubovou dýhou, pouze kuchyňská linka je z IKEA.

Technické údaje

Realizace: Rekonstrukce bytu v Praze Střešovicích
Autoři projektu: ti2 architekti - Ing.arch. Kamil Měrka, Ing.arch. Tomáš Kozel,
Dispozice: původně 2+1, dnes 3+KK
Plocha: 55m2
Podlahy: masiv borovice
Nábytek: masiv dub/MDF deska s dubovou dýhou
Vytápění: ústřední - plynový kondenzační kotel + radiátory
Truhlářské práce: Pavel Dusil truhlářství a interiéry
Nově vyzděné příčky: pórobeton
Cena kompletní rekonstrukce: nové rozvody vody a elektřiny, nové vytápění včetně nového plynového kotle a komínu, podlahy (včetně roštů), zednické práce, repasování dveří a oken, nové okno do pracovny, truhlářské výrobky z masivu na míru a podobně - 900 000 Kč

Pohled z chodby do vstupní haly s původní dlažbou

Pohled z chodby do vstupní haly s původní dlažbou

ti2 architekti

Ateliér založili v roce 2012 Ing. arch. Tomáš Kozel a Ing. arch. Kamil Měrka. V jejich portfoliu prací najdete kromě návrhů bytů a rodinných domů také projekty veřejných prostor, stavby občanské vybavenosti, průmyslové objekty a podobně.

Autoři:

Nejčtenější

Dům, který si na nic nehraje, zvítězil v soutěži Interiér roku

Stavba respektuje své okolí i místní tradice.

Ctít tradice neznamená jen uchovávat věci a domy, které vznikly před stovkami či desítkami let, ale využít to, co...

Postavili si rodinný dům, který se stal dokonalým parťákem pro život

Přesah střechy i hmota garáže tvoří kolem hlavního vstupu závětří chránící před...

Lída a Jiří bydlí přesně tak, jak si vždy přáli. S oblíbenými pěveckými idoly na stěnách, obrázky známých autorů, retro...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Vodu musíme dovážet. Z bazénu je nádrž na dešťovku, které pomůže terasa

Dům z 90. let stojí ve středních Čechách.

Richard jezdí s rodinou na chalupu ve středních Čechách. Dům z 90. let vyrostl na místě původní chaty. Z doby minulé...

Nábytek se vrací ke stylu a kvalitě, zapomeňte na módní trendy

Expozice značky Zanotta vsadila na „světová města“, každému přiřkla jinou...

Největší světová akce zaměřená na design, milánský veletrh Salone del mobile, skončila. Přinesl už 58. ročník převratné...

Další z rubriky

S tramvají i s křeslem vyrazili čeští designéři za světovými úspěchy

T3 Coupé skýtá požitek nejen z jízdy po Praze v polootevřeném voze, ale...

Co má společného vana, křeslo, tramvaj, dveře či sedací systém ze zbytkového materiálu? Zdánlivě nic. Jedno však ano, a...

S ostudou obce z roku 1964 je konec. Starosta ji kompletně přestavěl

Knihovna s kulturním domem byla v Ludéřově otevřena 8. srpna 1964. V poslední...

Z rozpadajícího se kulturního domu v Ludéřově, části obce Drahanovice v Olomouckém kraji, se díky investici obecního...

Jak se staví sen: kvůli nové kuchyni museli vybourat koupelnu i šatnu

Průchod do kuchyně

Panelákový byt a dispozičně nevyhovující kuchyň. To zná spousta lidí. Jenže Janu trápí i mnohem větší problém: rakovina...

Najdete na iDNES.cz