Vinohradský fešák pro rodinu. Z původního bytu 3+1 je bezvadné 4+kk

  1:00aktualizováno  1:00
Vinohradský byt velký 108 metrů čtverečních nutně potřeboval kompletní rekonstrukci. Majitelé se s žádostí o modernizaci obrátili na pražské 0,5 Studio. Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda proměnili původní dispozici 3+1 na pro čtyřčlennou rodinu vhodnější 4+kk.

Vinohradský byt je velký 108 metrů čtverečních. | foto: Peter Fabo

Byt v domě z roku 1910 má klasické rozvržení domovního trojtraktu s orientací místností do ulice a vnitrobloku a jsou v něm zachovány historické dveře a ostění oken.

Původní dispozice 3+1 umožňovala adaptaci na 4+kk bez větších zásahů. Architekti navrhli pouze drobné změny, které zvýšily komfort užívání bytu. Hlavními požadavky byly změna pozice kuchyně, která nově navazuje na obytný prostor a orientace ložnic do vnitrobloku.

Fotogalerie

„Snažili jsme se obnovit původní atmosféru a maximálně využít velkorysou rozlohu bytu. Pojícím prvkem celé rekonstrukce se stala barevnost. Prostor je minimalisticky sjednocený bílu barvou, ta se objevuje na oknech, dveřích, topení a vestavném nábytku. Bílá podporuje světlost bytu a historickou atmosféru. Díky neutrálnímu bílému pozadí mohou vyniknout osobní věci majitelů: obrazy, fotky, knihy a jiné artefakty,“ vysvětluje architekt Vít Svoboda.

Ve všech místnostech byly položeny nové parkety ve stromečkovém vzoru, typické pro podlahy domů z 19. století. V koupelně je bílá dlažba i obklady. Výrazným a kontrastním prvkem k historickému obalu je moderní LED osvětlení vyrobené na míru, které je v předsíni a v obývacím pokoji.

Ve velkorysé vstupní hale dominuje zmíněné osvětlení, světelný kříž a psí bouda. V hale jsou na stěnách rozmístěné fotografie. Jsou to originály, a proto je dobré je mít umístěné v temnější části bytu.

Obytný prostor a kuchyně mají okna do ulice k přilehlému parku. Oproti tomu ložnice rodičů a dětský pokoj jsou umístěny do klidné části bytu směrem do vnitrobloku.

Obytná část je oddělena od kuchyně příčkou s původními obložkami, celou tuto stěnu pak pokrývá rozsáhlá knihovna. Na protější stěně obývacího pokoje je podélná komoda, která slouží k ukládání a zároveň jako sokl pro menší sochy a umělecké předměty. V prostoru obýváku je sedačka, která je centrem bytu a lze z ní sledovat projekce na stěně. Osvětlení tvoří tři zavěšené linie  led-diodových světel.

Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda proměnili původní dispozici 3+1 na pro...

Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda proměnili původní dispozici 3+1 na pro čtyřčlennou rodinu vhodnější 4+kk.

Kuchyně v další místnosti je řešena vestavným blokem využívajícím celou výšku bytu. Pracovní deska a povrchy kuchyně jsou ve stejném odstínu. V kuchyni vyniká autorsky vyrobený stůl z masivního dubu a podnoží z ohýbaných trubek. Tvarování stolu navazuje na funkcionalistické židle z 30. let. Osvětlení nad jídelním stolem je dalším autorským výrobkem.

Vybavení ložnice poskytuje dostatek úložného prostoru. Šatní skříně, postel s úložnými prostory a police na knihy jsou vyrobeny na míru.

„V dětském pokoji je vestavné ‚pueblo‘ pro dva potomky, které má mnoho skrytých úložných prostor na knihy, hračky a oblečení. Je navrženo tak, aby s dětmi vyrostlo. Neobsahuje žádné zdobné prvky, ty se mohou proměňovat s věkem dětí. Jasné vymezení a využití výšky bytu umožnilo soustředit spaní a úložné prostory do jednoho homogenního prvku podél stěny. Zbylý prostor pokoje je určený pro hraní, později pro práci u stolu a studium,“ říká architekt Pavel Nový. 

0,5 Studio

Architekti z 0,5 studio: Vít Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

0,5 Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 Studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je „zdraví a krása“.


Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Ze dvou bytů vznikl jeden pro rodinu se třemi dětmi. Může se dál měnit

Velkorysý obývací prostor je opticky rozdělen prosklenou příčkou. Dubová...

Úprava bytu 2+1 tak, aby vyhovoval rodině se třemi dětmi, končívá řadou kompromisů. Pokud se však podaří připojit k...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Restauraci se zbytky kostela uvnitř předělali za pouhých devět dní

V barevnosti restaurace se odráží i její zaměření na středomořskou kuchyni.

Restauraci Borgo Agnese najdete přímo v centru Brna, mezi katedrálou sv. Petra a Pavla a hradem Špilberk. Jenže zatímco...

Najdete na iDNES.cz