Rekonstrukce bytu 2 + 1: příčky zmizely, stoupačky procházejí nábytkem

  1:00aktualizováno  1:00
Ten malý byt 2+1 se prostě nepovedl. Málo místa, umakartové jádro, úzká a tmavá předsíň a malá kuchyňka... Mladý pár se proto obrátil na architekta Jakuba Žohu s prosbou o zásadní změny.

Stoupačky nebylo možné přemístit, proto je nechal architekt "procházet" kuchyňskou skříňkou. | foto: Jan Mastník

Pražské Vršovice jsou dnes docela atraktivní čtvrtí, kde se mladému programátorovi a překladatelce líbí. Rozhodně nepatří mezi pasivní obyvatele, bojují za lepší sousedské vztahy i lepší vedení městské čtvrti. Založili sousedský kompostér, vedou v domě společnou prádelnu.

Stejně jako za lepší vztahy se rozhodli bojovat i za zlepšení své bytové situace. Při jedné akci se náhodou potkali s architektem Žohou a rychle zjistili, že mají hodně společných názorů. Včetně těch na bydlení.

Původní kuchyň

Původní kuchyň

Původní předsíň

Původní předsíň

Právě z četných debat vznikly nejdřívě představy a pak i realizovaná rekonstrukce, která přišla v pravý čas: rodina čeká svého prvního potomka. Byt ve zděném domě starém přibližně 50 let, ale s umakartovým jádrem dostal konečně novou podobu.

Trochu jiný přístup

Jakub Žoha se díky stážím a častému kontaktu s architekturou v zahraničí dívá na kontakt s klientem méně obvyklým pohledem, než bývá v Česku zvykem.

"Proč nepřinést koncept naprosto nové architektury, která v Česku zatím není? Marc Koehler tomu říká 'sticky architecture', Japonci 'behaviorology'. Jde o proces navrhování, kde klient samotný a jeho život jsou klíčem k finálnímu řešení pro dané místo. Navrhuje se pouze určitá pevná struktura, kterou klient obydluje, 'kolonizuje' vlastním životem, svými osobními věcmi. Vznikají tak nikdy nekončící kombinace živého originálního interiéru, který nenajdete nikde jinde, ani v časopisech. Můžeme to nazvat obytná architektura," vysvětluje architekt Žoha.

Průchod do koupelny

Průchod do koupelny

Podle něho není nic nudnějšího, než si postavit zeď a k ní přisunout nábytek. A navíc se utrácí dvakrát! Proto nechal odstranit část příček, aby se prostor co nejvíce prosvětlil a opticky zvětšil. Zmizela tak úzká a tmavá předsíň, zůstalo pouze zádveří.

Problém po přesunutí koupelny nastal samozřejmě se stoupačkami, které v tomto typu bytů procházejí koupelnou, velmi neprakticky přibližně 20 centimetrů před zdí. Jakýkoliv posun je vyloučený, takže řada lidí řeší situaci jejich obezděním, aby si nehyzdili koupelnu.

Jakub Žoha šel jinou cestou. V místech, kde bývala koupelna, je nyní kuchyně, a tak nechal stoupačky "procházet" kuchyňskou linkou a s pomocí obyčejných kolíčků na prádlo je proměnil na atypickou nástěnku na vzkazy.

Architekt Žoha říká:

Architekt Žoha říká: " Když budete mít na poličce bílé hrnky a začnou vás nudit, koupíte si červené s černými a můžete je skládat třeba do šachovnice."

Protože z diskusí věděl, že pár počítá s potomkem, použil na podlahu měkké a teplé marmoleum (navíc se výborně udržuje), kuchyň nabízí dostatek pracovní plochy i úložného prostoru.

Do koupelny se vstupuje z kuchyně posuvnými dveřmi, které šetří místo. Denní světlo sem přichází pomocí prosklení u stropu, takže přes den zde není nutné ani svítit.

Jak interiér vznikal

Existuje několik kroků, které je podle architekta Žohy dobré udělat. "Nejdřív je nutné poznat život klienta, odhalit, co má rád, co potřebuje, jaké věci vlastní. Součástí je i průzkum budoucího života, aby byly umožněny změny," popisuje.

Fotogalerie

První návrhy pro mladý pár vytvořil nejen na papíře, ale slepil i model, aby si s ním klienti mohli hrát a prověřit si další možnosti. Na závěr přišel finální návrh a následně realizace. "To bývá mnohdy nejdelší část celého procesu, pro klienty je to těžké období. Loučí se se starým, chvilku třeba bydlí na stavbě a nové je zatím jen na papíře. Součástí je i financování celého projektu, na které je třeba brát ohled. Do posledního šroubku se řeší nejen design, ale i jeho cena," říká Žoha.

V tomto případě bylo nutné dodržet finanční rozpočet, ten byl (včetně nábytku a vybavení), pouze 400 000 korun. Stavební část se podařilo zvládnout za 280 tisíc, kuchyň včetně spotřebičů stála 100 tisíc a nábytek za míru (skříně, police) se podařilo pořídit za 20 tisíc korun.

Původní kuchyň - a její nová podoba

Původní kuchyň - a její nová podoba

Autor

Ing. arch. Jakub Žoha

* 30. dubna 1986 v Ústí nad Labem

Vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha, absolvoval studijní stáž na National University v Singaporu a dále šestiměsíční pracovní stáž ve studiu Marc Koehler Architects v Amsterdamu.
Od roku 2014 je spoluzakladatelem ateliéru s novým pohledem – NewArchitecture.cz.


Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Z nového domu je nadšený. Z terasy pozoruje srnky a má svatý klid

Když dům vypadá hezky, je to skvělé, ale nejpodstatnější je, jak se v něm cítí...

Elegantní a jednoduchou dřevostavbu se světlým a vzdušným interiérem si majitel pečlivě promyslel. „Bydlel jsem ve...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Další z rubriky

Poradna architekta: byt s atypickou dispozicí je vždycky problém

V atypickém prostoru není pro rodinu s dětmi dostatek místa ani úložného...

Bytové domy, které hýří atypickými dispozicemi interiérů, bývají černou můrou pro bytové architekty. Varují před jejich...

Byt po rekonstrukci oživila žlutá barva, konečně mají pořádnou koupelnu

Velký jídelní stůl je pro šest stolujících.

Nedostatek úložného prostoru bývá obvyklým problémem většiny bytů. Majitele pražského bytu trápila však mnohem více...

Nepovedená privatizace poničila Národní dům víc než obě světové války

Porevoluční léta přinesla Národnímu domu nepovedenou privatizaci.

V srdci Karlových Varů stojí luxusní secesní Grandhotel Ambassador. Nechybělo však mnoho a cenná historická budova by...

Najdete na iDNES.cz