Pátek 18. června 2021, svátek má Milan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 18. června 2021 Milan

Rekonstrukce řadového domu dopadla na výbornou. Září i původní kuchyň

  1:00
Bydlení v rodinném domě představuje sen pro mnoho lidí. Manželům se dvěma syny se splnil již počátkem devadesátých let minulého století. Koncový řadový domek v žádané lokalitě na okraji Olomouce s výhledem na město byl v době svého vzniku zcela vyhovující. Jenže nastal čas na změnu.

Vstup do jídelny s velkým jídelním stolem až pro osm osob upoutá výrazným obrazem. Strop opticky zvyšuje nasvícení z obvodových ramp po celém obvodu místnosti. | foto: Archiv Zuzany Staňkové

Jak čas běžel, požadavky se měnily, materiály vyvíjely. Starší syn má již své vlastní bydlení, mladší studuje mimo Olomouc, v podkroví domku byla vybudována samostatná bytová jednotka pro případ návštěvy dětí s vnoučaty. Manželé tak logicky dospěli do okamžiku, kdy zaznělo “kdy, když ne teď“.

Zadání znělo jednoduše: co nejvíce otevřít, prosvětlit a propojit celé podlaží rodinného domku a maximálně prostor napojit na velkou terasu nad zahradou s výhledem na Olomouc.

Dřevěná posuvná prosklená stěna, která odděluje vnitřní schodiště, zůstala...

Dřevěná posuvná prosklená stěna, která odděluje vnitřní schodiště, zůstala zachovaná.

Ložnice měla zůstat dispozičně beze změn. Dvě důležitá přání, která vše limitovala, bylo však zachování dřevěné posuvné prosklené stěny, která odděluje vnitřní schodiště, a pouhý facelift původní kvalitní kuchyňské linky. Autorka návrhu, Ing. Zuzana Staňková z Ateliéru Zuzi, tak dostala jasné mantinely.

Realizovaná proměna byla přihlášena do soutěže Interiér roku v kategorii rekonstrukce, kde byl iDNES.cz hlavním mediálním partnerem. Více o výsledcích soutěže zde.

Kdy se obě strany snadno domluví

Studie dispozice prostor byla investory schválena takzvaně na první dobrou. Koncový řadový domek má šířku celých osm metrů, délku pak téměř dvanáct metrů. Prostor pro kuchyni, jídelnu a obývací prostor je více než velkorysý.

Umístění kuchyně bylo dáno požadavkem na důkladný facelift, který počítal se stávajícím umístěním varného centra, to kvůli návaznosti na digestoř.

Fotogalerie

Původně byla jídelna jen popelkou utlačovanou masivním rohovým krbem, který byl však téměř nefunkční kvůli nepříliš kvalitní konstrukci. Prostor pro sledování televize byl maličký a zahlcený velkou sedací soupravou.

Zbytek prostoru zůstával nevyužitý, klienti si nevěděli rady s prázdnou plochou a chaoticky v ní umísťovali tu osamocené křeslo, tu pelíšek pro kocoura.

Po vybourání stávajícího krbu a příčky mezi jídelnou a krbem bylo jasné, že realizace návrhu jde správnou cestou. Výměna oken, kdy se vyboural parapet u jednoho okna až na úroveň podlahy terasy a u druhého okna byl snížený na úroveň sezení, přivedla světlo na celou hloubku domku.

Když dispozice dostane řád

Plochu podlaží rozdělila Zuzana Staňková do čtyř celků: kuchyně, jídelny, společenského prostoru s televizí a intimního relaxačního prostoru s posezením u krbu a s výhledem do zahrady.

Z haly se schodištěm, jež zůstala oddělena posuvnou stěnou, se nyní přechází do až monumentálně se otevírajícího prostoru, který láká k bližšímu prozkoumání.

Může se hodit

Domy Vinoř

Bydlení Vinoř - cenově dostupné luxusní domy na Praze 9.

Více domů k prodeji na Reality.idnes.cz.

Vstup do jídelny s velkým jídelním stolem až pro osm osob upoutá výrazným obrazem z majetku domácích. Nad jídelním stolem je dvojice svítidel, která dodávají jídelně noblesu a eleganci. Pohodlná křesílka lákají k posezení.

Kuchyň prošla faceliftem a působí moderním dojmem, a to i přes lehce rustikálně působící tvar dvířek na skříňkách. „Tento artefakt připomíná majitelům léta, kdy se do domu nastěhovali a stále je oslovuje,“ vysvětluje Zuzana Staňková. Motiv vyplétané výplně použila na podnoži jídelního stolu, který tak i přes svou velikost působí odlehčeně.

Kuchyň po faceliftu působí moderním dojmem.

Kuchyň po faceliftu působí moderním dojmem.

Kuchyň je nyní „nabita“ plnovýsuvy s měkkými dojezdy, velkokapacitními zásuvkami a nerezovým dřezem umístěným pod pracovní deskou. Zrušením barového pultu, který byl poplatný době svého vzniku a nyní překážel při běžném provozu, i umístěním pečicí a mikrovlnné trouby naproti pracovní ploše, se kuchyň propojila se zbytkem prostoru. Působí nyní vzdušně a odlehčeně.

Pracovní deska se i přes svou plochu téměř vytrácí díky materiálu, který na ni byl použitý, a to kompozitní vysoce odolná deska o tloušťce pouhých 12 mm s bílou hranou vypadá efektně a je praktická.

Horní skříňky „očistila“ autorka od koncových rohových otevřených polic stejně tak jako od horní ukončující rampy, naopak byla do dna skříněk vyfrézována drážka pro LED pásky.

„Jejich použití pro nasvícení interiéru nepřímým osvětlením je leitmotivem celého prostoru, jehož velká podlahová plocha si žádá vyšší strop,“ objasňuje Staňková.

Opticky tak byl strop zvýšen pomocí nasvícení z ramp po celém obvodu místností. Světelnou rampu přerušují pouze pilíře vystupující z obvodu stěn skrývající instalace či původní komín. „V neposlední řadě rytmizují a člení celý interiér. Jejich vizuální výraz posílilo obložení deskami v dekoru dřeviny shodné s původní olšovou dýhou na kuchyňské lince,“ vypočítává Zuzana Staňková. Obklad stěny v dekoru dřevěné dýhy zopakovala i v prostoru kolem krbu.

Plocha je rozdělená do čtyř celků: kuchyně, jídelny, společenského prostoru s...

Plocha je rozdělená do čtyř celků: kuchyně, jídelny, společenského prostoru s televizí a intimního relaxačního prostoru s posezením u krbu.

Odpočinek na přání

Společenský prostor s televizí vychází z posezení na kožené trojdílné pohovce. To je variabilní, televizí je totiž možné otáčet dle potřeby. Posedět lze i s výhledem do zeleně zahrady či v přímém kontaktu s ostatními u jídelního stolu a v kuchyni.

Pohovka nabízí také pohled do plamenů v krbu, který byl přemístěn ke štítové stěně domu a dostal zcela nový nerezový fasádní komín. Z prostoru je pohodlný vstup na velkou terasu přes velké posuvné dveřní křídlo.

Svým způsobem skrytý je prostor relaxačního posezení u krbu. „Je tak násobena intimita tohoto sezení či poležení,“ tvrdí Staňková. A proč poležení? Velké těleso krbu s prostorem pro uložení dřeva zdůrazňuje velká kamenná lavice, která se táhne kolem dvou stěn relaxačního koutu. Šířka této lavice umožňuje i pohodlné poležení u knihy či jen tak s pohledem upřeným do plamenů krbu nebo ven do zasněžené zahrady.

Pokud si chce návštěva povídat u krbu a polohovací křeslo je obsazeno, není nic lepšího než sezení na kamenné lavici u okna, kde průduchy nad topením kámen příjemně prohřívají.

Mezi přání majitelů na konečnou podobu interiéru patřilo i umístění obrazů z rodinné sbírky, což se podařilo beze zbytku. Obrazy mají důstojné místo i pozadí díky výrazné výmalbě teplou červenou barvou. V kombinaci s dřevinou olše a maximálně neutrální plochou podlahy (vinyl v dekoru broušeného hliníku či šedého písku) tato barva působí luxusně a jen doplňuje obrazy i barevné koberce na podlaze. Nasvícení obrazů je podřízeno funkci a světelné pohodě v celém interiéru.

Maximální propojení interiéru se zahradou se podařilo dosáhnout realizací takzvaných nahých oken, kdy okna do zahrady jsou zcela bez interiérového stínění, ochranu před sluncem či zvídavými pohledy zajišťuji exteriérové žaluzie. Pouze do ulice chrání kuchyň roleta typu Twintex.

Vizualizace: ložnice byla realizovaná přesně podle návrhu, pouze se nestihla...

Vizualizace: ložnice byla realizovaná přesně podle návrhu, pouze se nestihla nafotit s dalším prostorem domu.

Ložnice v patře je přístupná ze schodišťové haly a vzhledem koresponduje s interiérem v přízemí. Přáním majitelů bylo zachovat a použít stávající kvalitní dvoulůžko v dýze tmavého buku. Barevného propojení se dosáhlo užitím červené výmalby (oblíbená barva majitelky) a bílých čelních ploch na nábytku.

Vpravo od vstupu do ložnice je velká šatní skříň, jejíž hmota odlehčuje použití dvířek bez úchytek. Na čelních plochách je lak v bílém lesku, který odráží okolí a splývá s ním. Naproti posteli stojí nižší komoda ve stejném designu jako šatní skříň. Dvoulůžko doplňují lehké odkládací stolky v bílé barvě.

Stěna za lůžkem je hmotově členěna: sádrokartonová konstrukce vytvořila předstěnu, jejíž hrany podsvěcují LED pásky. Předstěna je potažena textilní tapetou. Nástěnné polohovatelné lampičky umožňují nerušenou četbu v jakékoli poloze. V ložnici jsou rovněž umístěny obrazy z majetku investorů. Bez stínění se ložnice neobejde, zde posloužila kombinace římských rolet a závěsů s black-out efektem.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceňovány výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v šesti kategoriích. Předsedou poroty je prorektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové prof. Jiří Pelcl. Hlavním mediálním partnerem soutěže je iDNES.cz a pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími (nejen s vítězi) postupně seznamujeme čtenáře až do vyhlášení dalšího ročníku soutěže na stránkách Bydlení iDNES.cz

Více o soutěži zde. Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů, restaurací a podobně.

Do dalšího ročníku soutěže lze zasílat přihlášky od 4. 10. 2016. Tentokrát se mohou hlásit také architekti ze Slovenské republiky s projekty, které byly realizovány na Slovensku.

Autor:
  • Nejčtenější

Rodina si pro život vybrala stodolu v Českém ráji. Parádně ji přestavěla

Mladý pár z Branžeže v Českém ráji vsadil při budování vysněného bydlení na přírodu a moderní technologie. Proměna...

Moderátorka Eva Borská žije s přítelem a dětmi ve vysněné novostavbě

Dům na okraji Prahy si zpěvačka a televizní moderátorka Eva Borská (45) vysnila spolu se svým přítelem Jiřím. Nyní se...

Nejskvělejší dům postavil architekt pro svou rodinu. Dělá jim jen radost

Architekt Sam Klopper navrhl pro sebe, manželku a tři malé syny skvělý vzorový rodinný dům na jednom z nejlepších míst...

Romantické bydlení v podkroví milují, a to i přes nepraktické šikminy

Kateřina Urban Samková bydlí s rodinou v podkrovním nájemním bytě v historické části Prahy. Přestože se s manželem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chaloupka jako z pohádky není z perníku, ale ze dřeva. Hosté ji milují

Co by byly Luhačovice bez Dušana Jurkoviče a naopak? Tvůrce s osobitým stylem ovlivněným lidovou architekturou,...

Znásilnil mě lékař. Prvně mě muž osahával v deseti. Oběti popsaly své zážitky

Premium Ve vlaku, v práci, u lékaře, na táboře. Sexuální obtěžování zažívají především dívky již ve velmi mladém věku, často se...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...

  • Další z rubriky

Čtyřpokojový byt pro náročnou ženu rozzářila mosaz a světlé barvy

Rekonstrukce bytu není nic výjimečného, pokud ovšem máte byt pouze v nájmu, je jasné, že se zpravidla musíte vyhnout...

Rodina si pro život vybrala stodolu v Českém ráji. Parádně ji přestavěla

Mladý pár z Branžeže v Českém ráji vsadil při budování vysněného bydlení na přírodu a moderní technologie. Proměna...

Jesle, kde rodiče kontrolují děti a naopak, mají i mávací okénko

Malé děti architektura až tak nezajímá, velké emoce v nich ovšem vyvolává loučení s maminkou či tátou. Proto architekti...

Z nenápadného bungalovu vznikl útulný dům plný světla a dřeva

Bungalov Pearl House v montrealské čtvrti Saint-Laurent se stal novým domovem jihokorejské rodiny se dvěma malými...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Toto XXL mi lichotí, říká Farna. Je tváří billboardu na Times Square

Ewa Farna (27) se s písní Tělo dostala až na slavnou obří reklamní obrazovku na newyorské Times Square. Spotify zde...