PORADNA ARCHITEKTA: Kam v bytě 2+1 s dvěma dětmi a spoustou věcí

  1:00aktualizováno  1:00
Nosné zdi mezi pokoji bránící změnám v dispozici a nedostatek úložného prostoru. To bývá typický problém bytů v činžovních domech. Se stejným problémem se v bytě 2+1 potýká i mladý pár.

Obývací pokoj má krásnou zrepasovanou dřevěnou podlahu. | foto: Archiv majitelů

"Rádi bychom změnili dispozici našeho bytu, který jsme před rokem a půl koupili. V bytě se nám líbí, je v pěkné pražské lokalitě, má na 2+1 poměrně slušnou výměru, ale rádi bychom vyčlenili samostatný dětský pokoj pro dceru, výhledově pro dva potomky," popisuje situaci Jiří.

S manželkou Janou by také rádi lépe využili prostor v chodbě, nejlépe pro úložné prostory, které v současné době hodně postrádají. "Líbil by se nám také obytný prostor spojený s kuchyňským koutem a jídelním stolem pro více lidí, když přijde návštěva," píše Jiří.

Koupelna s rohovou vanou - ta není příliš praktická, zabírá zbytečně hodně

Rohovou vanou není praktická, zabírá hodně místa.

Stávající kuchyně

Stávající kuchyně

Ložnice dnes slouží i jako dětský pokoj dcery.

Ložnice dnes slouží i jako dětský pokoj dcery.

Jediné, s čím jsou manželé poměrně spokojeni, je koupelna, protože ji předchozí majitel bytu zrekonstruoval a rozšířil do chodby. "Bohužel většina zdí v domě z 50. let je nosná, takže možnosti pro změnu dispozice jsou omezené, nebo finančně náročné," dodává majitel.

Současná situace

Byt 2+1 má dva poměrně velké pokoje, také kuchyň s oknem a spíží má slušné parametry. Nedávno zrekonstruovaná koupelna také dostačuje, i když ideální není. Celková plocha je 74 m2.

"Největší problém bytu představuje prostor chodby za vchodem, který je ukončen samostatným WC, pravděpodobně s jediným odpadním potrubím s dostatečným průměrem v bytě," upozorňuje Ing. Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic, který připravil tři varianty řešení.

Původní stav

Původní stav

1.varianta


V první variantě se vybourala příčka mezi původní kuchyní a ložnicí, vznikl tak velký obytný prostor. Kuchyňská linka ve tvaru L je o něco větší než současná, protože se zazdil původní vstup do kuchyně. Samostatná spíž zůstala beze změny. Jídelní stůl pro čtyři až šest osob osob byl umístěný vedle okna. U stolu vznikl prostor pro malou skříňku na stolní nádobí.

"Tento zásah každopádně musí povolit statik a je pravděpodobné, že bude nutné takzvaně vynést příčky navazující ve vyšších patrech na tuto vybouranou. Pak by v místnosti zůstaly po stranách sloupky a pod stropem překlad," vysvětluje Tomáš Zima.

Varianta 1

Varianta 1

V prostoru bývalé ložnice je velká sedací souprava, naproti ní pak TV stolek a eventuálně malé pracovní místo. Koupelna zůstala v této variantě nezměněná, takže zbylý vstupní prostor vyřešilo zvětšení WC a nové umístění dveří.

Fotogalerie

Mezi vstupní dveře a WC se tak mohla lépe vejít šatní skříň s klasickou pračkou, původně si majitelé mohli dovolit v koupelně pouze mělkou, u níž nelze zcela otevřít dveře.

Do výklenku po původních dveřích do kuchyně se ´schoval´ botník se sezením. Nevýhodou této varianty jsou dva malé pokoje, vzniklé rozdělením původního obývacího pokoje.

"Pohled na taková řešení se u zákazníků liší. Někteří berou ložnici pouze jako prostor pro přespání a pak jim taková velikost stačí, jiní mají rádi ložnici větší a více obytnou," vysvětluje Zima.

2.varianta

Druhá varianta počítá s vůbec nejmenším zásahem do stavebních konstrukcí. Ložnice zůstala na původním místě, z kuchyně se stal pokoj pro děti s koutem na hračky, který vznikl z původní spíže.

"V případě, že by se rodiče chtěli uskromnit, mohou si s dětmi jednoduše pokoje vyměnit," říká autor návrhu. Z komory se stala úložná komora s pračkou. Novou koupelnu navrhli v Ateliéru Dispozic v prostoru na konci chodby.

Varianta 2

Varianta 2

WC zůstalo samostatné, což je v bytech 2 + 1 standard. V koupelně je sprchový kout a umyvadlo. Ke dveřím bylo možné umístit sestavu s botníkem, věšákem a místem pro sezení.

Obývací pokoj má kuchyňskou linku ve tvaru písmen U s barovým sezením. K okna umístil Tomáš Zima menší sedačku a naproti ní jídelní stůl, nad nímž je na stěně televize.

3.varianta

V poslední variantě zůstalo řešení za vstupem stejné jako v prvním případě. Z bývalé koupelny vznikla komora s pračkou a úložným prostorem. Ložnice je menší, do prostoru bývalé kuchyně se tak vešel pokoj pro dítě i koupelna s vanou a dvojumyvadlem.

Varianta 3

Varianta 3

V obývacím pokoji je navržena kuchyňská linka s varným ostrůvkem, na který je napojený jídelní stůl. V nosné zdi se vyboural nový přístup do spíže, ten původní byl zazděn. Do rohu byla umístěna televize a naproti ní sedací souprava.

Autor:

Nejčtenější

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Další z rubriky

Pořádná kuchyň pro milovníka vaření jde vyčarovat i na malém prostoru

Jan rád vaří. Současná kuchyně mu však nevyhovuje. Touží po větší pracovní...

Jan je vášnivý kuchař, který potřebuje z malé kuchyně a ještě menší předsíně vytvořit pohodlný prostor, kde se bude...

Zázrak v Boleradicích. Zapálení ochotníci si vydupali vlastní sen

Budovu bývalé orlovny užíval po roce 1948 divadelní spolek, který má v...

Budova orlovny v Boleradicích v Jihomoravském kraji má za sebou dramatickou historii a zářnou současnost, která je...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Najdete na iDNES.cz