Jak se staví sen: nová pracovna vznikne z WC, dětský pokoj z té původní

  1:00aktualizováno  1:00
Dvojčata, dcery ve věku 14 let, to je dvojí radost. Ale i starost, zejména pokud tráví čas v jednom dětském pokoji. Věčné hádky by vyřešil samostatný pokoj pro každou, ale kde jej vzít? Dcery mají jasno: tatínek se vzdá pracovny.

V kladenském panelovém dvougeneračním bytě 4+kk není místa nazbyt. Pokoje jsou malé, jediný luxus představují dvě toalety, proto je označen jako dvougenerační. Pokoje jsou však miniaturní.

Otec Aničky a Terezy je vědecký pracovník, chemik. Ve své malé pracovně tráví doma většinu času a nechce se jí vzdát. Co s tím? Dvojčata proto rodinu iniciativně přihlásila do televizního pořadu Jak se staví sen (Prima v sobotu 25. dubna v 17:35). Slíbila sice, že tatínkovi jeho pracovna zůstane, ale…

Původní dětský pokoj měl 12 metrů čtverečních.

Původní dětský pokoj měl 12 metrů čtverečních.

Tatínkova původní pracovna

Tatínkova původní pracovna

Architekt Marek Povolný a designérka Andrea Hylmarová si tak musí poradit s tím, jak vyjít vstříc děvčatům a přitom ponechat otci prostor pro vědecké bádání.

Děti stárnou, nábytek zůstává

TIP: Hledáte dům či byt?

Vybírejte z více než 100 tisíc prověřených nabídek domů a bytů ve vašem okolí na Reality.iDNES.cz.

Sestry v pubertě se sice mají rády, ale přece jen trochu trpí ponorkovou nemocí, jsou ve stejné třídě i v jednom pokoji, jehož zařízení už něco pamatuje, hlavně jejich ranné dětství, jedna komoda dokonce bydlení maminky za svobodna.

Získat další pokoj tak bylo hodně obtížné. Designéři se rozhodli zabrat otcovu pracovnu pro druhý dětský pokoj, k němuž se připojí část původního, aby se síly „vyrovnaly“.

Pro tatínka vznikla pracovna v místech původní chodby a druhé toalety, vstup je téměř skrytý, tvoří jej totiž posuvné dveře u skříně. Naštěstí obětavý rodič souhlasil s přemístěním svého pracovního prostoru, trval pouze na tom, aby knihy zůstaly v uzavřené knihovně, ne na policích, kde by se na ně prášilo. Ke své práci potřebuje jen místo na počítač, dva monitory, skener a tiskárnu.

Původní ložnice rodičů

Původní ložnice rodičů

Děvčata byla zvyklá na palandy už odmala. Anička se věnuje lukostřelbě, proto...

Děvčata byla zvyklá na palandy už odmala.

Také dcerky měly jasno: Anička si přála v pokoji gauč pro případné hosty. Ráda spí nahoře, takže se klidně spokojí se spaním na patře, na horní lůžku palandy ostatně spala už předtím.

Terezka zase potřebuje prostor na sportovní věci. A také prostor na výrobu korálků. Má i své oblíbené barvy. Společný papoušek, zatím třetí obyvatel dívčího pokoje, se podle dohody měl přemístit k té z dvojčat, která získá větší pokoj.

Proměna z pohledu designérů

Autoři proměny, Andrea Hylmarová a Marek Povolný, se museli vypořádat naštěstí jen s nedostatkem místa, rodiče se snažili dcerám vyjít vstříc.„Největší stavební problém bylo vybourání železobetonových příček mezi pokoji. Pokud jde o proměnu celkově, řídili jsme se náměty od jednotlivých členů rodiny. Použili jsme jejich oblíbené barvy,“ popisuje architekt Povolný.

Podlaha je tak u dívek tmavě hnědá, barvy do interiéru designéři vnesli barevným laminem na šatních skříních a knihovnách. Zbytek ponechali v neutrální bílé barvě, aby vynikly barevné akcenty.

Ložnice rodičů dostala novou podobu, dveřmi skříně lze projít do pracovny.

Ložnice rodičů dostala novou podobu, dveřmi skříně lze projít do pracovny.

Ložnice rodičů dostala novou podobu, dveřmi skříně lze projít do pracovny.

Ložnice rodičů dostala novou podobu, dveřmi skříně lze projít do pracovny.

Naopak ložnice s pracovnou je laděna do příjemných přírodních barev. Podlaha (Quick-Step) je v barvě šedého ořechu, na výmalbu se použily zemité tóny. Zajímavostí bylo použití materiálu podlahy na pracovní stůl, obklady a knihovnu v pracovně otce.

„Pracovnu jsme vymysleli jako ´tajnou´ místnost. Vstupuje se do ní posuvnými dveřmi šatní skříně. Na první dojem vše vypadá jako normální tradiční skříň a po odsunutí krajní části se odkryje vstup do pracovny,“ upozorňuje Marek Povolný.

Otcova pracovna za skříní

Otcova pracovna za skříní

Andrea Hylmarová byla s výsledkem spokojená: „Byla to pěkně rozsáhlá proměna! Měnili jsme celkem čtyři místnosti, tedy převážnou většinu celého bytu. Každému členovi rodiny jsme přinesli něco nového. U obou slečen jsme jednoduchý nábytek oživili v duchu jejich přání. Jedna dostala neutrálně laděný pokoj oživený o motiv lukostřelkyně, druhá má veselý a hodně barevný interiér.“

Rodiče dostali naopak nadčasové neutrální tóny, které vhodně doplnily vinylovou podlahu v odstínu světlého ořechu. „Vinyl jsme volili hlavně s ohledem na praktičnost, jeho odolnost a také fakt, že všude v bytě již byl, takže jsme nechtěli vytvářet výškové rozdíly. Z vybavení jsme ponechali jen jednu postel a dále postel rodičů. Tu jsme pouze oživili novými textiliemi,“ dodává Andrea.

K nejsložitějšímu, co bylo nutné vyřešit, patřilo vynesení nábytku do sedmého patra. Do malého výtahu se totiž nic nevešlo a na schodech se kvůli jednomu nájemníkovi, který si „vzal“ kus chodby, nemohli truhláři s nábytkem ani vytočit. Nakonec musela část oknem z chodby ven, teprve pak se podařilo nábytek nasměrovat správným směrem.

Spokojenost rodiny byla očividná a kupodivu nejvíc „rozjásala“ tatínka, který se ze seriózního vědce proměnil v nadšeného kluka, který má konečně svou vysněnou skrýš.

Pokoj Terezky vznikl z bývalé pracovny.

Pokoj Terezky vznikl z bývalé pracovny.

Pokoj Terezky  je ve výrazných barvách.

Pokoj Terezky je ve výrazné barevnosti.

Náklady:

Stavební a ostatní práce                       100 922 Kč
Podlaha                                                   65 121 Kč
Nábytek                                                   95 000 Kč
Osvětlení                                                   1 865 Kč
Doplňky a dekorace                                 24 890 Kč

Celkem                                                   287 798 Kč

Autor:

Nejčtenější

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Další z rubriky

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Najdete na iDNES.cz