Jak se staví sen: ze dvou tragických nudlí vytvořili krásné bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Více než špatná dispozice bytu 2+1, kterou majitelka, byť v dobré víře, další úpravou ještě víc pokazila. To byl hlavní problém, s nímž se museli architekti vypořádat během rekonstrukce tohoto interiéru.

Další pokračování televizní show přináší opět velmi smutný příběh. Samoživitelka Jana je v invalidním důchodu, kvůli onemocnění kloubů absolvovala už v sedmi měsících první operaci, další během let přibývaly. Ve dvoupokojovém bytě bydlí se svou maminkou Jarmilou a synem Tomášem.

O otce Jana přišla, když jí bylo osm let, zemřel doma na infarkt. Její mamince, která je dnes už ve starobním důchodu a dokonce se poprala s rakovinou, tehdy zůstaly na starost tři děti (8, 9 a 13 let), dvě dcery a nejstarší syn. Rodina si sice pomáhá, ale peněz nikdy nebylo tolik, aby si matka s Janou mohly dovolit pořádnou rekonstrukci.

Původní kuchyň, kam se nevešla ani chladnička

Původní kuchyň, kam se nevešla ani chladnička

Do pořadu Jak se staví sen (Prima v sobotu 2. dubna v 17:35) přihlásila rodinu Janina starší sestra, která s rodinou bydlí nedaleko. Přála si pro maminku a sestru novou kuchyň.

Jenže to pro designéry Martinu Pištělákovou a Petra Hodana nebylo řešení stávající situace.

Rozhodli se riskovat a během pěti dnů provést akci „kulový blesk“: z kuchyně se stal dětský pokoj, z dětského pokoje a obýváku jeden velký obytný prostor, kam se vešla kuchyň, jídelna, obývací pokoj i ložnice maminky Jany. A proměna se nevyhla ani předsíni.

Ta kuchyň...

Obě ženy se moc snaží, ale zatím zvládly pouze rekonstrukci koupelny. Babička má svůj pokoj, pro Tomáška, Janina syna, vytvořily vlastní pokoj. Je to ale jen dost neútěšná „nudle“, která vznikla rozdělením obývacího pokoje pomocí sádrokartonové příčky. Vstup do ní skládacími lamelovými dveřmi znamená takřka nulovou zvukovou izolaci.

Fotogalerie

Při první rekonstrukci byla vybourána i příčka mezi kuchyní a zbytkem obývacího pokoje. Jenže i tak na kuchyňskou linku zbylo minimum místa. Nebyla zde téměř pracovní plocha na vaření, chyběla digestoř, o myčce si mohly obě ženy nechat jen zdát...

Chladnička musela být v předsíni. Ze starobního a invalidního důchodu se prostě moc nenašetří. Přitom obě dvě rády vaří i pečou.

Designéři se proto rozhodli k velmi radikálnímu kroku: vybourat sádrokartonovou příčku mezi obývacím a dětským pokojem, aby ze dvou „nudlí“ vznikla dostatečně velká obdélníková místnost s plochou přes 20 m2.

Zazdít naopak nechali průchod mezi kuchyní a obývacím pokojem, z kuchyně tak vznikl důstojný dětský pokoj s plochou téměř 12 m2 a hlavně samostatným vstupem z chodby. Tomáš dostal i „dospěláckou“ postel místo své dětské palandy, velký pracovní stůl i dekorace odpovídající jeho velké zálibě, fotbalu.

Nová kuchyňská linka (Oresi) v kombinaci bílé a v současné době velmi oblíbeném dekoru dubu nabízí jak dostatek pracovní plochy, tak úložného prostoru. Spotřebiče Whirlpool jsou v atraktivním provedení, čelní plochy mají z bílého skla, do kuchyně se vešla i vestavná chladnička a trouby v ergonomicky vhodném umístění.

Pracovní plocha v kuchyni se výrazně zvětšila, přibyl i úložný prostor.

Pracovní plocha v kuchyni se výrazně zvětšila, přibyl i úložný prostor.

Pro Janu pořídili autoři proměny sice rozkládací pohovku (Phase), ale s kvalitní matrací a snadnou manipulací. To je pro ženu, která trpí velkými problémy s klouby a páteří, hodně příjemný bonus.

Dveře a předsíň dělají první dojem z bytu

Proměně neunikla ani předsíň. Martina Pištěláková a Petr Hodan si vtipně vyhráli s výměnou dveří, nakombinovali bílé zárubně a dveře se zárubněmi a dveřními křídly od výrobce Sepos v módní šedobéžové barvě, kterou použili i na výmalbu.

Z bývalé „chalupářské“ předsíně tak vznikl příjemný a světlý prostor, jemuž výrazně pomohlo i zvolené osvětlení. V celém interiéru bylo také nutné srovnat podlahy, designéři nechali všude položit vinyl, který je odolný a snadno se udržuje.

„Tato proměna byla obrovská výzva, co se rozsahu v tak krátkém čase týká. Z původního plánu rekonstruovat obývací pokoj s kuchyní a maximálně se vstupní chodbou se vyklubala rekonstrukce i dětského pokoje. S výsledkem jsme ale spokojeni. Dispozice kuchyně, a hlavně ostrůvku se stolem, byl asi tak osmý návrh, vyšel jako jasně nejlepší,“ hodnotí designéři Martina Pištěláková a Petr Hodan.

Malý Tomáš dostal novou postel, dekorace odpovídá jeho velkému koníčku.

Malý Tomáš dostal novou postel, dekorace odpovídá jeho velkému koníčku.

Nové dveře a bílá výmalba včetně bílých skříní opticky zvětšily a prosvětlily...

Nové dveře a bílá výmalba včetně bílých skříní opticky zvětšily a prosvětlily předsíň.

Hlavně Martina se neubránila při předávání nějaké té slze. Příběh rodiny ji dojal, možná i proto se tentokrát designéři pustili do mnohem větší rekonstrukce, než bylo původní „zadání“.

Akce byla časově velmi náročná, protože například voda se od původní kuchyně posouvala o pět metrů, což je kvůli spádu poměrně hodně, ale instalatéři se s tím zdárně poprali. Díky novým materiálům a technologiím (třeba vysokopevnostnímu sádrokartonu, který unese i těžké kuchyňské skříňky nebo bezdrátovému ovládání svítidel od společnosti iNELS) se vše stihlo v termínu.


Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

VIDEA ROKU: Nejpovedenější rekonstrukce roku 2018

5. Byt pro mladého muže, který nemá rád uklízení

I v roce 2018 se rekonstruovalo jako o závod. Rubrika Bydlení webu iDNES.cz vybrala ukázky toho, jak lze šikovně...

Pokojíček pro dva kluky dopadl na výbornou. Je v něm vše, co potřebují

Bratři Kryštof a Jáchym si přejí vlastní pokojíček. Místnost však potřebuje...

Jáchym a Kryštof mají rádi vesmír. V kosmickém stylu by chtěli mít i svůj společný pokoj. Prostor velký necelých dvacet...

Byl v havarijním stavu, ale stal se památkou. Díky dotacím kostel dál žije

V roce 2005 byl kostel v Heřmanicích v Podještědí zapsaný do seznamu kulturních...

První zmínky o obci Heřmanice v Podještědí pocházejí z roku 1375. Nejvýznamnější místní památka, kostel sv. Antonína...

Najdete na iDNES.cz