Jak se staví sen v malém průchozím bytě, kde rodina čeká čtvrté dítě

  1:00aktualizováno  1:00
Pro pětičlennou rodinu, která očekává během pár týdnů dalšího člena, je malý byt 2+1 se špatnou dispozicí velkou komplikací. Pro designéry byla tato situace opravdu výzvou.

Když si nedávno kuchař Miloš (31) bral kuchařku Janu, projevil velkou odvahu. „Vyženil“ totiž hned tři děti: osmnáctiletou dceru Adélu a čtrnáctiletého a sedmiletého syna. Možná i proto Jana (37) kývla teprve na jeho třetí žádost o ruku.

Dnes spolu očekávají narození syna Tadeáše, jenže s blížícím se porodem se ukazuje, že malý byt v Praze 6 v Dejvicích, kde obývací pokoj slouží i jako jídelna a ložnice rodičů (a budoucí pokoj miminka), není právě ideální základ pro poklidný rodinný život a soukromí dospělých.

Původní obývací pokoj byl průchozí.

Původní obývací pokoj byl průchozí.

Děti totiž musí chodit do svého pokoje přes obývací pokoj, který je průchozí i do kuchyně a teprve přes ni se chodí na toaletu!

Další proměnu v televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 19. března v 17:35) dostali na starosti Andrea Hylmarová a architekt Marek Povolný.

„Nápad se zrodil velmi rychle. Dispoziční řešení bylo jasným vyústěním přání majitelů bytu vyřešit zónování bytu a soukromí členů rodiny. Zásadním problémem byla špatně umístěná toaleta, situovaná za kuchyní,“ vysvětlují designéři.

Velké bourání

Spojit obývací pokoj s kuchyní Jana nechce, je v ní chladno a chybí v ní okno. Manželům vadí, že děti chodí přes tento pokoj sloužící třeba i několikrát v noci, osmnáctiletá dcera přichází někdy z diskotéky také hodně pozdě. O soukromí si nastávající rodiče mohou nechat jen zdát. Jejich přání je tedy jasné: zbavit se „průchoďáku“, mít normální postel a soukromí.

Fotogalerie

Vyhovět všem přáním však nešlo, chyběl prostor pro samostatné lůžko. Zůstalo tak řešení s pomocí rozkládací pohovky, je alespoň velká a má kvalitní matraci pro pravidelné spaní.

Prvotní však bylo zbavit se chození dětí přes obývací pokoj. To vyřešilo probourání vstupu na WC z předsíně a prodloužení její chodby tak, aby vznikl samostatný vstup do dětského pokoje. Do kuchyně se nyní vstupuje přímo z předsíně, z ní pak posuvnými dveřmi do obývacího pokoje.

Při rekonstrukci se museli autoři proměny vypořádat s výškovými rozdíly místností, křivými zdmi i rákosovými stropy. Rozdíl ve výšce podlah vyřešily OSB desky, na které se položila plovoucí laminátová podlaha.

Povrchové vedení plynu proměnili designéři ze záporu na přednost:. „Nejvíce nás potěšilo zakomponování stávajících viditelných rozvodů plynu, které jsme zvýraznili a udělali z nich zajímavý grafický prvek v interiéru. Současně jsme z trubek pro plyn vytvořili lampy a rám pro zrcadlo, které doplnily plynové rozvody se stejným provedením,“ popisují Andrea a Marek.

Nejvíc se změnila dispozice bytu, vyřešil se přístup do jednotlivých pokojů přes chodbu, nikoli průchodem přes další pokoj. V bytě je nyní více soukromí pro všechny, což je důležité zejména s očekávaným přírůstkem do rodiny.

Chodbu opticky zvětšily světlé barvy a osvětlení, ale také velké zrcadlo.

Chodbu opticky zvětšily světlé barvy a osvětlení, ale také velké zrcadlo.

Trubky jako ozdoba

„Styl proměny můžeme nazvat městským s malým nádechem industriálu. Místo původního nábytku jsme vytvořili nové úložné prostory, které jsou zakomponovány na míru do stěn. Zajímavý prvek představuje využití původních dveří mezi obývákem a dětským pokojem. Místo zazdění vznikla nika a v ní malá pracovna,“ popisují designéři.

Barevně kombinovali bílou neutrální barvu na stěnách, stropech a skříních s kamennou šedou na dveřích a skříních v obývacím pokoji. Kamenná šeď je použita i jako spojující pruh na stěnách, který propojuje niky u TV a pracovny se zbytkem místnosti. Tento horizontální prvek opticky rozšiřuje zmenšený obývací pokoj.

V malém prostoru kuchyně se designéři snažili nabídnout co nejvíce místa.

V malém prostoru kuchyně se designéři snažili nabídnout co nejvíce místa.

Interiéru výrazně pomohla nová svítidla i jejich praktické bezdrátové ovládání, odpadlo tak zasekávání nových elektrických rozvodů. V předsíni nechali designéři položit mramorový koberec, který je šest hodin po aplikaci už pochozí.

Zapomnělo se ovšem na povolení záboru v ulici před domem pro kontejner na stavební odpad, na což rychle upozornili sousedé. Nakonec městská policie vše vyřešila milosrdnou pokutou ve výši 200 korun.

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Domy v Krumlově ohrožovala zpustlá zahrada. Teď je zachráněna i s Paraplíčkem

Na území v Českém Krumlově mezi Kuchyňskou zahradou a zástavbou Rybářské ulice...

Unikátní Horská zahrada, která je součástí areálu Státního hradu a zámku Český Krumlov, se dočkala...

Restauraci se zbytky kostela uvnitř předělali za pouhých devět dní

V barevnosti restaurace se odráží i její zaměření na středomořskou kuchyni.

Restauraci Borgo Agnese najdete přímo v centru Brna, mezi katedrálou sv. Petra a Pavla a hradem Špilberk. Jenže zatímco...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Najdete na iDNES.cz