Za slovo útulný se nestydí, byt zrekonstruovala v tomto duchu

  1:00aktualizováno  1:00
Byt o velikosti 55 metrů čtverečních není velký, ale pro ženu středního věku, která zde žije sama, naprosto dostačující. I proto se pustila do rekonstrukce. Celý projekt svěřila designérce Janě Vrkotové ze studia Infinity interier.

Bytem prochází motiv tartanové kostky, barvy jsou ve světlých přírodních odstínech. | foto: Archiv studia Infinity interier

„Protože dispoziční řešení bytu 2+1 pro jednu osobu vyhovovalo, hlavní stavební práce se odehrály především v koupelně, kde se vyzdilo původní umakartové jádro, a dále v kuchyni, kde se zbourala příčka pro vestavěnou spíž. Vyřešit bylo nutné i odvětrávání, nové rozvody vody a elektroinstalace,“ popisuje Jana Vrkotová.

Nízké skříně majitelce, které není příliš velká, zcela vyhovují.

Nízké skříně majitelce, které není příliš velká, zcela vyhovují.

Ta tuto realizaci přihlásila do druhého ročníku soutěže Interiér roku v kategorii Rekonstrukce, kterou organizuje Institut bytového designu. Více o výsledcích soutěže zde.

Malý, ale šikovný

Kuchyň i koupelna bytu 2+1 jsou v „kapesní velikosti“, ale pro potřeby jednoho člověka bohatě stačí. Původní vestavnou spíž nahradila v kuchyni potravinová skříň, na kterou navazuje pult pod oknem pro snídaňové posezení. Nebyly zde ani potřeba větší skřínky pro ukládání zásob či nádobí, horní závěsné skříňky jsou tak poměrně nízké kvůli majitelce, přesněji její menší výšce.

Celá rekonstrukce se zaměřila především na zvětšení komfortu užívání. To se týkalo hlavně prosvětlení bytu v prostorách chodby, koupelny a kuchyně. Jana Vrkotová zde nechala instalovat stropní sádrokartonový podhled s bodovým osvětlením, které společně s novou keramickou dlažbou ve světlém odstínu, bílou výmalbou a bílým nábytkem původně poměrně tmavé místnosti výrazně projasnily.

Fotogalerie

Osvětlení hraje velkou roli i v obývacím pokoji, kde byl sádrokartonový podhled instalovaný také do niky, kde bodovky osvětlují obrázkovou galerii, jejíž autorkou je sama majitelka bytu.

Nad jídelním stolem visí lampa s pohyblivým ramenem poskytující funkční osvětlení pro výtvarničení, které je velkým koníčkem majitelky.

U jídelního stolu může v případě návštěvy sloužit k posezení lavice, ta se jinak využívá jako praktická odkládací plocha.

„Pro čtení je určená lampa u křesla, a protože světelných zdrojů bylo již v místnosti dost, mohli jsme si dovolit použít stylové vintage žárovky u sedačky. V obývacím pokoji je tak díky novému osvětlení možné vytvářet scény s různou atmosférou, které pokoji dávají nové rozměry,“ vysvětluje Jana Vrkotová.

Celý byt je zařízený v moderním duchu, klade však zároveň velký důraz na atmosféru a útulnost, jde přece o bydlení pro ženu.

Bodovky v nice osvětlují obrázkovou galerii, jejíž autorkou je majitelka bytu.

Bodovky v nice osvětlují obrázkovou galerii, jejíž autorkou je majitelka bytu.

V obývacím pokoji a v ložnici byly repasovány bukové parkety, bytem pak prochází motiv tartanové kostky. Barevnost zvolily majitelka a designérka v příjemných přírodních odstínech.

„Aby ale poměrně konzervativní koncept nenudil, vybrala jsem doplňky v měděném akcentu, který spolu se zavěšenými dekoracemi bytu dodává šmrnc,“ dodává designérka Jana Vrkotová.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Další z rubriky

Jak se staví sen pro mámu a pětiletého syna, který miluje černou barvu

Také obývací pokoj pojali designéři převážně v šedé, černé a antracitové barvě.

Od šestnácti pracovala Andrea jako modelka, jezdila po světě. Stesk po domově ji přivedl zpět domů. Dostudovala, začala...

I kancelář můžete mít rádi. Pokud se v ní bere ohled na vaše pohodlí

Prostor po dokončení slouží jako jednací místnost a sdílená kancelář pro...

Příjemné pracovní prostředí zvyšuje i pracovní výkon a kvalitu odvedené práce. I proto vzniká stále více zajímavých...

V bytě vybourali všechny příčky. Ze sloupu uprostřed je „dubové srdce“

Sloup uprostřed bytu slouží jako „dispoziční i funkční srdce“ interiéru.

Pražské Holešovice se z nepříliš lákavého místa začaly po povodních v roce 2002 měnit na atraktivní a přitažlivou čtvrť...

Najdete na iDNES.cz