V Máslovicích mají opět parádní hospodu. K obnově jí pomohl požár

  1:00aktualizováno  1:00
Architekti z Atelieru bod architekti se ujali chátrající vyhořelé stavby na návsi malé obce Máslovice. V budově naposledy sídlil autoservis, ale kdysi zde bývala hospoda. Po rekonstrukci v roce 2018, kterou hradila obec, mají místní nejen pěknou hospodu, ale také báječný sál.

Architekti z Atelieru bod architekti se ujali chátrající vyhořelé stavby na návsi malé obce Máslovice. | foto: Jiří Straka

V roce 2014 se malá obec Máslovice na Praze-východ rozhodla vypsat architektonickou soutěž, kterou vyhrál Atelier bod architekti, na rekonstrukci chátrající vyhořelé stavby na návsi, kde naposledy sídlil autoservis, ale kdysi zde bývala hospoda.

Přestože v Máslovicích již jedna hospoda byla, nebylo kde pořádat kulturní a sportovní akce pro místní obyvatele. Objekt, ve kterém se nyní hospoda s víceúčelovým sálem nachází, se zdál být optimální.

Fotogalerie

Budova stojí na návsi v centru obce. Tato poloha je pro dům takového společenského významu správná. Objekt vytváří společně se sousedním domem současné hospody jeden související celek, který je obklopen návsí.

Původní podoba byla výsledkem mnohaletého přistavování a přestavování objektu, které nakonec vedlo k prostorové srostlici a dispozičnímu bludišti.

Toto nepřehledné řešení proměnili architekti Vojtěch Sosna, Jakub Straka, Jáchym Svoboda ve snadno pochopitelné dispoziční schéma kříže. Objekt je rozčleněn na dva trakty. Trakt obslužný, který je situován ke dvorku a trakt obsluhovaný bezprostředně navazující na náves v celé délce východní fasády.

Hlavní vstup do domu je z návsi a vedlejší podružný vstup ze dvorku. Na hlavní vstup navazuje chodba - osa, na kterou se pojí všechny provozy a vertikální komunikace.

Vpravo se nachází lokál, vlevo sál, ty jsou odděleny od chodby velkými dvoukřídlými dřevěnými dveřmi, které se v případě konání větší akce dají otevřít do kolmé polohy, protilehlá křídla do sebe zapadají a dveře tak slouží pro oddělení zádveří a zbytku chodby a vzniká jeden velký propojený prostor sálu a hospody.

Samotný sál je možné otevřít směrem do vydlážděné návsi třemi velkými francouzskými okny. Objekt tak získá další plochu, kterou je možné využít. Život uvnitř se díky tomu propojí s venkovními prostory před hospodou.

  • Užitná plocha: 421 m²
  • Zastavěná plocha: 399,05 m²
  • Obestavěný prostor: 2 324 m³
  • Plocha pozemku včetně návsi: 1 031m2

Atelier bod architekti

Pražský Atelier bod architekti založili v roce 2015 architekti a dlouholetí...

Pražský Atelier bod architekti založili v roce 2015 architekti a dlouholetí přátelé Jáchym Svoboda, Jakub Straka a Vojtěch Sosna. Atelier se věnuje všem typům zadání od urbanistických koncepcí, přes návrhy novostaveb, až po rekonstrukce. Poskytuje kompletní servis od přípravných fází, přes všechny výkonové fáze, jako je zpracovaní studie stavby, územní a stavební dokumentace, realizační dokumentace až po autorský a technický dozor stavby a spolupráci při uvedení stavby do provozu.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Další z rubriky

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Panelákový byt 3+kk oživila spousta chytrých detailů. Ožily i lodžie

Obytný prostor pokračuje volně i na lodžii. Jídelní stůl supluje kuchyňský...

Některé projekty působí „jako přes kopírák“. Mladý pár si pořídí panelový byt ve špatném stavu a rozhodne se jej...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Najdete na iDNES.cz