Beton jí sluší. Garsonka řádně prokoukla a má dokonalý úložný prostor

  1:00aktualizováno  1:00
Nový majitel omšelé panelákové garsonky se rozhodl pro kompletní rekonstrukci. Modernizace bytu o velikosti 33 metrů čtverečních se ujali architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z ateliéru 0,5 Studio.

Modernizace bytu o velikosti 33 metrů čtverečních se ujali architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z ateliéru 0,5 Studio. | foto: Peter Fabo

„U malých bytů je nejdůležitější volný prostor. Osvědčilo se nám sjednocení podlahy, použití jednotných materiálů a navržení vestavného nábytku. Základem je sdružování několika funkcí do jednotných bloků,“ vysvětluje  architekt Vít Svoboda.

Po kompletní rekonstrukci jsou nyní v garsonce tři hlavní úložné prostory. První je za vstupními dveřmi, ten pojímá pračku a šatnu. Šatna je určena převážně pro sezonní oděvy. Povrch této skříně tvoří zrcadlo, je instalováno na celou výšku skříně, a tak opticky zvětšuje vstupní prostor. Skrze tento prostor se vstupuje do koupelny s toaletou a sprchou.

Fotogalerie

Druhá vestavná skříň přechází ze vstupní chodby do obytného prostoru. Tu tvoří části pro ukládání obuvi, na kterou navazuje obslužná kuchyňská část, obsahující vestavěnou troubu, pod níž je výsuvný spížní systém a lednici. Tato dominantní jednotná hmota skříně dále pokračuje šatní skříní a prostorem na osobní věci. Třetím úložným prostorem bytu je prostor pod postelí.

V obytném prostoru se spojují funkce přípravy pokrmů a trávení volného času. Pro nové uspořádání bytu, které si majitel přál, bylo nutné změnit původní pozici kuchyně. Nová vestavná kuchyňská linka je ryze funkční, avšak navržena tak, aby odpovídala prostorovým potřebám přípravy jídla. V obytné části je malý jídelní stůl a sedačka, za kterou je očištěná betonová stěna - panel, tedy přirozená nosná konstrukce panelového domu.

Vstup do ložnice je z obytného prostoru skrze posuvné dveře, které jsou vedle kuchyňské linky. Spací kout na zvýšeném úložném pódiu je obložený březovou překližkou a je komfortním místem pro odpočinek.

Spací kout na zvýšeném úložném pódiu je obložený březovou překližkou a je...

Spací kout na zvýšeném úložném pódiu je obložený březovou překližkou a je komfortním místem pro odpočinek.

Velkorysá lodžie se táhne přes celou délku dispozice bytu a přes léto umožňuje příjemný odpočinek s panoramatickým výhledem na Prahu.

Podlaha je jednotná polyuretanová stěrka. Povrchy vestavných truhlářských prvků jsou v kombinaci šedobílé a přírodním dekoru dřeva.

„Minimální rozměry garsoniéry jsme maximálně využili. Interiér poskytuje co největší využití volného prostoru. Podařilo se nám vytvořit byt, který neslouží pouze pro přespávání, ale je vhodný pro plnohodnotný život,“ říká architekt Pavel Nový.

0,5 Studio

Architekti z 0,5 studio: Vít Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

0,5 Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 Studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je „zdraví a krása“.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Zámek s nejkrásnějším dvorem na Moravě opravují krok za krokem 17 let

Renesanční zámek v Hustopečích nad Bečvou je z roku 1596.

Hustopeče nad Bečvou v Olomouckém kraji se pyšní renesančním zámkem, který úřad městyse už mnoho let pečlivě a...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Najdete na iDNES.cz