Panelákový byt rodině s třemi dětmi nestačil. Tak přidala sousední

  1:00aktualizováno  1:00
Panelový byt v přízemí mladí manželé se dvěma dcerami poprvé rekonstruovali už před čtyřmi lety. Tehdy zásadně změnili dispozici bytu tak, aby byl dostatečně komfortní pro čtyřčlennou rodinu. Teď přidali ještě sousední byt. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Červená stěna tvoří čelo hlavního obytného prostoru. Oproti přání majitelky, která původně chtěla červenou kuchyň, bude jednodušší barevný koncept kdykoliv změnit – stačí vymalovat. | foto: Iveta Kopicová

Rodina vlastnila dva byty vedle sebe. Menší z nich donedávna pronajímala, ale už při první rekonstrukci vycházela autorka realizace Petra Steffel ze zadání, že pokud se rodina dál bude rozrůstat, bude si přát oba byty propojit.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Před šesti měsíci se narodil Matyáš, proto bylo nutné přidat další metry čtvereční.
Spojením dvou bytů vzniklo komfortní bydlení s hlavní obytnou částí, kde rodina tráví společný čas, ale také s možností dostatečného soukromí pro každého jejího člena.

Dva v jednom

Dvě koupelny, komora, oddělená pracovna a samostatný prostor na čtení jsou nadstandardem, který v panelovém bytě opravdu překvapí. "Druhou koupelnu jsme se rozhodli umístit hned vedle nového pokoje Elišky a Štěpánky. Situace, kdy jsme se všichni čtyři sešli v půl osmé ráno nad jediným umyvadlem, nám ztěžovala každodenní vstávání," vysvětluje majitelka bytu.

Rozkládací stůl nezabírá místo při běžném provozu domácnosti. V případě...

Rozkládací stůl nezabírá místo při běžném provozu domácnosti. V případě návštěvy ho však velmi oceníte.

Za novou koupelnou vznikl kout oddělený pouze malou chodbičkou, kde má maminka tří dětí klid na čtení a zároveň není úplně odříznutá od ostatního dění. "Komora nám zase ušetří mnoho místa a díky ní nepotřebujeme další úložný nábytek. Všechna tato řešení jsou především funkční a vycházejí z našich potřeb pro plynulý chod domácnosti," popisuje.

Neutrální základ dovolí výrazný akcent

Prostorové řešení nechali majitelé na designérce stejně jako vzhled interiéru. Jediným výraznějším požadavkem v tomto směru bylo začlenění červené barvy.

Fotogalerie

"Původně jsem si přála mít červenou kuchyň, od toho mě ale Petra Steffel odradila s tím, že tak výrazná barva nás časem omrzí, a měnit celou kuchyň by bylo příliš nákladné. Místo toho doporučila použít červenou k výmalbě a na doplňcích," říká majitelka.

Dokonce i potah na červené pohovce je snímatelný, takže případná změna bude snadná. "Tohle je jeden z ukázkových příkladů toho, proč bych každému doporučila obrátit se v případě rekonstrukce na odborníka. Ušetří to mnoho času a peněz," doporučuje majitelka.

Základ interiéru tak tvoří neutrální přírodní odstíny a materiály, které jsou nadčasové. Další náročná rekonstrukce proto nebude nutná ještě hodně dlouho.
Prostor opticky propojuje vícevrstvá podlaha z dubového dřeva, na kterou navazují dveře v dekoru dubu. Dřevo do interiéru rozhodně patří, nikdy by se ale nemělo kombinovat více druhů a odstínů dřeva.

Patrová postel v holčičím pokoji šetří místo. Spodní postel je pod horní...

Patrová postel v holčičím pokoji šetří místo. Spodní postel je pod horní zvýšené lůžko zasunuta jen částečně, výhodou takového řešení jsou především menší zdravotní rizika – v případě palandy totiž dítě na spodním lůžku inhaluje vlhkost odváděnou z postele nad ním.

Potřebujete větší byt?

Také je vám součastný byt již malý? Přestěhujte se do většího. Vybírejte z pestré nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Celý prostor vznikl propojením dvou samostatných bytů, což umožnilo nové dispoziční řešení v návaznosti na rozvody vody. "Jedním z hlavních požadavků investora byla funkčnost prostoru a rozdělení do jednotlivých zón. Velký důraz byl kladen na zádveří, hlavním požadavkem bylo, aby se do tohoto prostoru nevstupovalo při procházení bytem," objasňuje Petra Steffel, autorka konceptu.

Majitelka bytu si ráda čte, pokud má volnou chvilku. Malý prostor, kde je pouze knihovna, lehátko a lampa, je klidný a útulný koutek oddělený pouze krátkou chodbičkou. Pro klidný odpočinek nemusí být další místnost, stěnu lze nahradit velkou knihovnou, která prostor jasně vymezí a částečně odhluční.

Jedním z požadavků majitelů bytu bylo, aby se do zádveří ve vstupním prostoru...

Jedním z požadavků majitelů bytu bylo, aby se do zádveří ve vstupním prostoru nevstupovalo při dalším procházení celým bytem a neroznášely se tak nečistoty do hlavního obytného prostoru.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Rekonstrukce panelákového bytu 3+1: nadčasové řešení má základ v bílé

Bílá kuchyň splývá se stěnami, proto celý prostor působí opticky větší, než ve...

Mladý pár si pořídil panelový byt 3+1 na malém pražském sídlišti. Lokalita jim vyhovovala dopravní obslužností, místní...

Rekonstrukce bytu, kde koupelna vystačí sotva pro jednoho

V koupelně je vana Rosa s délkou 140 cm (Ravak) a umyvadlo ze stejné řady.

Kritickým místem při rekonstrukcích panelových bytů bývá zejména kuchyň a koupelna, jejichž rozměry neodpovídají...

Jde vám zápach od sousedů přes ventilaci? Pozor na nové digestoře

Při výměně digestoře si majitelé bytu často ani neuvědomí, jak mohou ovlivnit...

Obyvatelé panelových domů si často stěžují, že doma cítí pachy z ostatních domácností. Je to dané tím, že družstvo nebo...

Najdete na iDNES.cz