Rekonstrukce panelákového bytu: ve 4 + 1 skončila pračka ve skříni

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukci bytu v panelovém domě většina lidí bere jako dočasnou investici do bydlení, něco jako přestupnou stanici. V případě páru z pražského Jižního Města to bylo jinak: ve čtyřpokojovém bytě v blízkosti zeleně plánují zůstat již natrvalo.

Kuchyně v limetkové barvě má dvířka z lamina. | foto: Jaroslav Kvíz

Byt 4 + 1, tři ložnice, obývací pokoj a mini kuchyň, s umakartovým jádrem umístěným docela nešťastně hned vlevo vedle vstupu do bytu. Toto řešení moc variability neposkytuje, nicméně přáním majitelů bylo dispoziční řešení bytu zachovat.

Může se hodit

Hledáte pro vaši rodinu velký byt? Vybírejte z široké nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Chtěli pouze spojit kuchyň s obývacím pokojem, ale sami si na rekonstrukci netroufli. A také věděli, že se neobejdou bez nábytku na míru, zejména vestavných skříní a kuchyňské linky. I proto se obrátili na Ing. Alenu Koubovou z firmy Kouba Interier.

Hned vlevo za dveřmi je vyšší komoda se zásuvkami, lavice k sezení a velký...

Hned vlevo za dveřmi je vyšší komoda se zásuvkami, lavice k sezení a velký botník se zrcadlovým dveřmi.

"Při rekonstrukci jsme se zabývali především 'klasicky' špatným technickým stavem bytu. Provedl se kompletní nový rozvod elektroinstalace, vodoinstalace a odpadů, podlahy, štuky a malby. Koupelna je nově vyzděna z ytongových tvárnic," vypočítává Alena Koubová.

Původní průchod do kuchyně se zazdil a místo něj vznikla ve vstupní části vestavěná skříň. Vstup do obývacího pokoje vyřešily nové posuvné dveře do pouzdra.

Proměna od podlahy

Podlaha je v celém bytě lepená, vinylová. Dveře byly vyrobené na míru v truhlářské dílně firmy Kouba Interier. "Na jejich výrobu jsme použili kartáčovaný a bělený jasan. Zákaznice chtěla světlé, nikoliv však bílé dveře. Kartáčováním získá materiál na plasticitě, napuštěním přírodními vosky na odolnosti," vysvětluje Ing. Martin Kouba.

Fotogalerie

Velké debaty proběhly nad řešením kuchyňské linky. Nakonec zvítězila sestava ve tvaru písmene U: zprava začíná vestavěná lednice a trouba s mikrovlnkou, následuje pracovní plocha s mycím centrem.

Pracovní deska byla snížená, jednak kvůli oknu, ale i umístění varné desky. Ta je osazena u šikmé stěny, která kromě vedení odtahu digestoře skrývá také stoupačky topení.

Do prostoru vede krátký ostrůvek, který díky širokým zásuvkám představuje hlavní úložný prostor.

Kuchyňská dvířka jsou z laminátu v limetkovém odstínu a doplněná takzvanou 3D hranou, která vytváří zajímavý plastický efekt. Na pracovní desce se majitelé rozhodli nešetřit a zvolili odolný materiál Corian. "Materiál lze spojovat zcela beze spár a při použití na pracovní desku i obklad získáte kompaktní a dobře udržovatelný celek," vysvětluje Alena Koubová

Pracovní plochy jsou z materiálu Corian.

Pracovní plochy jsou z materiálu Corian.

I na obklad stěn byl použit materiál Corian.

I na obklad stěn byl použit materiál Corian.

Koupelna bez pračky

Dispozičně beze změn zůstala koupelna,vešla se do ní 170 cm dlouhá vana a velké umyvadlo. Pračku se totiž podařilo umístit do vestavěné skříně v chodbě, což malému prostoru velmi pomohlo.

Umyvadlo je opět z corianu, zapuštěné v desce. Pod deskou najdete prostorné zásuvky nabízející velký úložný prostor. Díky několika vrstvám bílého laku nabízejí dostatečnou odolnost vůči vlhkému prostředí. Obklady od tuzemské firmy Rako si vybrali sami majitelé bytu.Na WC je kromě závěsného záchodu i úložný prostor nad vstupními dveřmi.

V chodbě byl tradičním úkolem dobře řešený úložný prostor: vlevo za dveřmi stojí vyšší komoda se zásuvkami, dále pak lavice k sezení a velký botník se zrcadlovým dveřmi. Zadní i boční stěna jsou obloženy laminem, aby se zabránilo otěru stěn.

V koupelně byly použity obklady Rako.

V koupelně byly použity obklady Rako.

Klozet je samozřejmě závěsný.

Klozet je samozřejmě závěsný.

V nice naproti botníku, kde byl původně vstup do kuchyně, vznikla úklidová skříň. V nově vzniklém úložném prostoru se skryla pračka, vedle ní se našlo místo i na zásuvky pro špinavé prádlo. Pračku zakrývá roleta, která může být při praní otevřená, aniž by dvířka překážela provozu v chodbě. Horní část skříně slouží na úklidové prostředky.

Velká šatní vestavěná skříň je pak v místě původní skříně, mezi ložnicí a pracovnou. Její dveře tvoří z poloviny zrcadlo, pohybuje se ve spodní skryté kolejnici. Toto řešení bez použití jakýchkoli hliníkových rámů je designově čisté.

Kompletní rekonstrukcí bytu získali spokojení majitelé bydlení, které odpovídá jejich představám a požadavkům na rodinný život.

Ve skříni, která vznikla v nice po bývalém vstupu do kuchyně, je skrytá pračka,...
Ve skříni, která vznikla v nice po bývalém vstupu do kuchyně, je skrytá pračka,...

Ve skříni, která vznikla v nice po bývalém vstupu do kuchyně, je skrytá pračka, vedle ní jsou zásuvky na špinavé prádlo. Pračku zakrývá roleta, která může být při praní otevřená.

Autoři rekonstrukce a nábytku na míru

Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.
Ing. Martin Kouba *1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnosti Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.


Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Jak nafouknout byt v paneláku, kde sušička skončila v obývacím pokoji

Sušička musela zatím zůstat v obývacím pokoji, do koupelny ani kuchyně se...

Panelový byt bývá velmi často kompromisem mezi požadavky majitelů a nedostatkem místa na jejich realizaci. To platí i o...

Jak cvičit v bytě na hudební nástroj a nepřivolat hromobití sousedů

Mít v panelovém domě za souseda nadšeného bubeníka může skončit minimálně...

Hluk v domě je vždy zdrojem problémů se sousedy. Jednoduchými úpravami lze zvukovou kulisu výrazně omezit, aby tolik...

Najdete na iDNES.cz