Vysněný byt 4 + 1 po koupi zcela předělali. Čekali na něj 20 let

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé Folprechtovi po tomto panelovém bytě toužili už delší dobu, ale vždy jim nějakým způsobem unikl. Ve stejném domě v přízemí žili 20 let a sledovali střídání majitelů dvougeneračního bytu 4 + 1. Až jednou přišla řada na ně. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Úsporně zařízený otevřený prostor je vyladěn do tmavě červené a hráškově zelené. Nečekaně prostorná kuchyň zasahuje do prostoru jen málo a místnost si zachovává charakter odpočinkové zóny. | foto: Archiv majitelů

Informace o prodeji bytu se k nim dostala včas, byt koupili, a protože měli v době rekonstrukce kde bydlet, začali s úpravami z gruntu. Spojili se s bytovou designérkou Karlou Schmid, která jim pomáhala se zařízením pokoje v předchozím bytě, a začali probírat možné varianty proměny. Z dvougeneračního panelového bytu udělali velkorysý prostor, kde se oba cítí spokojeni.

Aby byt volně dýchal

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Zásadní velkou změnou bylo spojení kuchyně a obývacího pokoje. Kuchyňská zóna tvoří sice menší část celého prostoru, ale je velmi prostorná a paní Zuzana si ji nemůže vynachválit.

"Kdybych nepoznala Karlu, tak bych tak praktickou kuchyň neměla. Podobné řešení bych sama nikdy nevymyslela a pohybovala bych se v zajetých kolejích. Vaření a pečení byl v mé staré kuchyni boj o každý centimetr a tady jsem to řešit nemusela. Navařila jsem tu v pohodě pro jedenáct lidí," popisuje paní Zuzana.

Designérce se v propojené místnosti podařilo akcentovat relaxační atmosféru a vizuálně zdůraznit obývací pokoj, a přesto poskytnout majitelce dostatek prostoru na vaření a stolování.

Kuchyňská sestava barevně koresponduje s pohovkou. Disponuje dostatkem úložného

Kuchyňská sestava barevně koresponduje s pohovkou. Disponuje dostatkem úložného prostoru a velkou pracovní plochou.

Boční stěnu kuchyňské části kopírují na protilehlé straně skříňky, celá kuchyňská sestava s velkou pracovní deskou je pak ytongovou stěnou oddělena od obývacího pokoje. Rozkládací jídelní stůl je přistaven k boku kuchyňské sestavy, subtilnost mu dodávají transparentní plastové židle.

Fotogalerie

Tím se podařilo dosáhnout převládajícího vlivu obývací části tak, aby pokoj nepůsobil jako jídelna s kuchyňským koutem. Hráškově zelená v kombinaci s temnou červenou vnáší do místnosti veselou náladu.

V jednom stylu

Celý byt je prostoupen stylovou jednotou. Působí vzdušným dojmem, protože zařizovacími předměty se zde šetřilo, nikoli však na úkor úložných prostor. 

Karla Schmid pomohla Karlovi a Zuzaně vybrat vysoce účelný nábytek, který nezahltí prostor, ale pouze dotvoří svou jednoduchostí interiér tak, aby se v něm příjemně žilo. V bytě je vidět, že zařizování probíhalo s rozmyslem a citem.

Hodiny se k zařízení obývacího pokoje nehodily, ale v chodbě bezvadně dominují

Hodiny se k zařízení obývacího pokoje nehodily, ale v chodbě bezvadně dominují prostoru.

V ložnici se opakuje motiv tapety s vážkami. V malých místnostech je důležité s

V ložnici se opakuje motiv tapety s vážkami. V malých místnostech je důležité s velkými vzory pracovat obezřetně.

Autorka interiéru

Karla Schmid
Je známá i z televizního pořadu Jak se staví sen, již vice než osm let vede studio interiérového designu, jehož hlavní náplní je realizace kompletních rekonstrukcí rezidenčních i komerčních prostor.

Tomu odpovídá i výběr dekorativních předmětů, ať už jsou to obrazy na stěnách nebo jiné doplňky. Zdá se, že vše má své místo a že se i starší nábytek z původního bytu podařilo vhodně zakomponovat do nového interiéru.

To je případ postele, kterou si manželé koupili spolu s kvalitními matracemi a rošty a bylo by škoda ji vyhazovat. Pan Karel ji přelakoval bílým lakem a nechal udělat nově čalouněné čelo tak, aby postel ladila se zbytkem zařízení. Tapeta na stěně se vzorem vážek dotváří lehkost interiéru.

Do koupelny se vešla jak vana, tak protí ní sprchový kout s bezbariérovým

Do koupelny se vešla jak vana, tak protí ní sprchový kout s bezbariérovým přístupem. Barevná kombinace je elegantní a nadčasová.

Zmodernizovaná byla i koupelna, kam se vešla jak vana, tak i sprchový kout. Estetiku prostoru nenarušují ani spotřebiče, které jsou umístěny namísto druhého záchodu přeměněného na prádelnu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení č. 10/2013.

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Za dispozici bytu s průchozí koupelnou by se měli architekti stydět

Kuchyň je umístěná vlastně v krátké chodbě a spojená s jídelním koutem.

Byt 2+1 mamince s jedenáctiletou dcerou svou dispozicí nevyhovuje, rekonstrukci výrazně komplikuje i objem financí,...

Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých...

Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm...

Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření...

Najdete na iDNES.cz