Ze zoufalého bytu vznikl luxusní, kde z vany vidíte rovnou do ložnice

  1:00aktualizováno  1:00
Byt byl v naprosto nevyhovujícím stavu, dispozičně i technicky. Po rekonstrukci však nabídl volný prostor i relaxační centrum. Stačilo jediné: mít odvahu.

Obytný prostor byl zvětšen o původní chodbu s kuchyní | foto: Martin Zeman

Rekonstrukci "od podlahy" svěřil majitel bytu architektonickému studiu oooox, jmenovitě architektkám Radce Zedníkové a Kláře Comorkové. Na prvním místě musely vyřešit dispozici bytu.

Ta původní byla totiž naprosto nevyhovující. Místnosti průchozí, jediný balkon přístupný pouze z chodbičky mezi toaletou a spíží. A "technický" stav? Různé povrchy podlah, díry v příčkách vycpané novinami… Pokoje byly sice poměrně velké, jenže chyběly úložné prostory, šatna či pracovna.

Původní kuchyně stav - vstup na balkon

Původní kuchyně stav - vstup na balkon

"Rozhodli jsme se pro radikální změnu. Zmenšili jsme vstupní chodbu, ale díky pískovanému prosklení z kuchyně se tmavý prostor výrazně vylepšil. Hlavní zásah však představuje vytvoření relaxační zóny s hydromasážní vanou, kterou od ložnice odděluje pouze skleněná příčka," vysvětluje jedna z autorek proměny, architektka Radka Zedníková.

Původní obklady i další vybavení samozřejmě zmizely, fotografie původního stavu jen dokládají, jak se v této oblasti posunula výroba i chápání designu.

Původní koupelna

Původní koupelna

Původní parkety byly nesmyslně zakryty PVC

Parkety byly nesmyslně zakryty PVC

Dispoziční změny

Ze vstupní chodby je teď přístupná samostatná toaleta, která slouží i jako příležitostná koupelna pro návštěvy. Obývák se zvětšil o původní chodbu s kuchyní, díky tomu se podařilo zpřístupnit balkon z obytné místnosti. Ta dnes nahrazuje i kuchyni a jídelnu.

Varný ostrůvek kuchyňské linky může sloužit také jako bar, jeho zvýšení funguje především jako optická bariéra. Dominantou obytného pokoje se stala netradiční bílá "retro" digestoř. Na ostrůvek navazuje rozkládací jídelní stůl.

Atypická digestoř v bílém provedení svým tvarem připomíná lustr

Atypická digestoř v bílém provedení svým tvarem připomíná lustr

Z obytného pokoje je přístupný pracovní kout na vyvýšeném pódiu, pod nímž jsou vedeny rozvody ozvučení a podobně. Pohovka vyrobená na míru slouží zčásti pro pohodlné sledování televize i v horizontální poloze, zbytek slouží pro "klasické" sezení.

Celou sestavu je možné doplnit pufem, vznikne tak dvojlůžko na spaní (bez klasického rozkládání).

Z původní ložnice byl vyčleněn prostor pro samostatnou šatnu a relaxační část. Tento nejzásadnější prvek celé rekonstrukce tvoří masážní vana zapuštěná do pódia, které odděluje od ložnice pouze skleněná posuvná stěna. Získává tak denní světlo i kontakt s obytným prostorem.

Hydromasážní vana pro dva je zabudována do pódia

Hydromasážní vana pro dva je zabudovaná do pódia

Vody se v této části bytu majitelé obávat nemusí, pódium díky keramickým obkladům (imitace dřeva) vydrží běžný "mokrý" provoz bez problémů.

Kolem vany jsou LED svítidla, další světelné efekty nabízí nika za vanou. Vzniká tu tak příjemná relaxační atmosféra. Navíc je proti vaně zabudovaná speciální voděodolná televizní obrazovka.

Za relaxační částí najdete uzavřenou koupelnu se sprchovým koutem, umyvadlem a nikou na pračku a sušičku. Světlý obklad koupelny tvoří opět imitace dřeva.

Stěna za lůžkem s vtipnou výzdobou a zároveň ochranou stěny

Stěna za lůžkem s vtipnou výzdobou a zároveň ochranou stěny

Uzvařená koupelna má světlý obklad - imitaci dřeva

Uzvařená koupelna má světlý obklad - imitaci dřeva

Andy Warhol nejen v kuchyni

V ložnici je za postelí vybudována předstěna s bočním nepřímým osvětlením. "Hlavním motivem doplňků i celé barevnosti byly op-artové grafiky, protože klienti mají rádi tvorbu Andy Warhola. Proto jsme ponechali jednoduchou barevnost, pouze s akcenty červené a oranžové. Tedy na ´Marilyn´ reagující barvy," vysvětluje Radka Zedníková.

Na stěně za kuchyňskou linkou je tak grafika typických warholovských plechovek. Bílá tapeta na stěnách svými retro vzory tento design jen podtrhuje.

Předsíň má díky prosklené stěně i dení světlo

Předsíň má díky prosklené stěně i denní světlo

Autoři

Studio oooox - návrh Ing. arch. Radka Zedníková a Ing. arch. Klára Comorková

plocha: 75 m²

realizace: 2008 - 2009

Studio se zabývá designem interiérů. Realizace interiérů začíná po stavební stránce, snaží se tak vtisknout do každého projektu koncepci již v rovině architektury.

Díky svým dodavatelům řeší studio každou zakázku komplexně. Své návrhy prezentuje formou fotorealistických vizualizací, čímž dává svým klientům jasnou představu o výsledku, který mohou očekávat.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Kateřina Winterová žije na Vinohradech. Je to perfektní místo, tvrdí

Bistro Javánka. „Z ulice působí jako malé sympatické bistro, ale zadní velkou...

Než zakotvila na Vinohradech, stěhovala se herečka Kateřina Winterová šestnáctkrát. Na čtvrti ji zaujala blízkost...

Autodílna ve dvoře nám ničí život. Hluk je slyšet i přes zavřená okna

1

Bydlím na sídlišti v panelovém domě, v našem vnitrobloku je autodílna, jejíž noční zásobování probíhá pod okny dvou...

Po 23 letech zrekonstruovali dům. Zvedli stropy a zbourali příčky

Nyní je kuchyň víc otevřená, přitom kompaktní a praktičtěji řešená s prostorným...

Před třiadvaceti lety zamířila Jitka s Pavlem z bytu v panelovém domě do vlastního. Koupili rozestavěný rodinný domek,...

Najdete na iDNES.cz