Ze sto let staré vily vzniklo skvělé bydlení, které lze jen závidět

  1:00aktualizováno  1:00
Funkcionalistický dům postavený ve dvacátých letech minulého století v nevelké středočeské obci získal po rekonstrukci moderní vnitřní řád. Navenek si ale zachoval původní výraz.

Hlavní průčelí domu se obrací na jižní stranu | foto: Jiří Vaněk, Jana Labuťová

Mladí manželé hledali pro nové bydlení především příjemné kultivované prostředí s vybudovaným zázemím.

Vzhledem k realitě nových satelitních čtvrtí, kterou lze nazvat spíše výstavba (a bydlení) "na hlíně“ než "na zelené louce“, se rozhodli koupit a rekonstruovat starší dům.

Kromě dobré dostupnosti hlavního města je přesvědčila i krásná rozlehlá anglická zahrada se vzrostlou zelení, bazénem, skleníkem a malým rybníčkem.

Západní strana vystavená slunci byla v hodně špatném stavu

Západní strana vystavená slunci byla v hodně špatném stavu

Výrazná funkcionalistická vila vznikla přestavbou venkovského domu starého přes sto let. Za první republiky sloužila jako letní byt pražského knižního vydavatele. Nynější rekonstrukce je tedy už třetí výstavbovou etapou.

Lesk a bída funkcionalismu

Funkcionalistické vily, k nimž po desetiletí vzhlíželo s respektem takřka nábožným několik generací architektů i veřejnost, byly ve své době opravdovou revolucí.

Architektura učinila velký krok od dekorativismu a pompéznosti k účelnému bydlení oproštěnému od všeho zbytečného.

Ze západní strany dům kaskádovitě stoupá od garáže až po třetí podlaží

Ze západní strany dům kaskádovitě stoupá od garáže až po třetí podlaží

Smělé, výrazně geometrické tvary, jednoduché fasády, velká okna, vzdušné vnitřní prostory. To jsou atributy, které ve své době lákaly milovníky všeho nového a provokovaly naopak zastánce tradičního pojetí architektury včetně stavebních úřadů.

Podíváme-li se na funkcionalistickou vilu z hlediska současného standardu bydlení, zpravidla obstojí dispoziční řešení a proporčně dokonalé tvarování fasád, sem tam ale určité vady na kráse najdeme.

Především je to technická úroveň provedení tepelných izolací a hydroizolací, které jsou dnes nedostatečné. V pokojích s velkými prosklenými plochami bylo někdy k nevydržení. A to v zimě i v létě.

Zpevněná plocha před domem ze zámkové dlažby může posloužit i jako terasa

Zpevněná plocha před domem ze zámkové dlažby může posloužit i jako terasa

S obdobnými problémy se museli potýkat i naši hostitelé a architekt Tomáš Klanc, kterého pověřili projektem rekonstrukce.

Sestup z výšky

Rekonstrukce zahrnovala kromě zateplení, výměny instalací, oken a dveří, podlah a dalších nezbytných náprav neudržitelného technického stavu především dispoziční změnu. Obytné místnosti byly původně v prvním a druhém patře, v přízemí se nacházela vstupní hala a hospodářské zázemí.

Podlahu v přízemí pokrývá velkoformátová dlažba

Podlahu v přízemí pokrývá velkoformátová dlažba

Majitelé si přáli co největší propojení domu se zahradou, proto se společná obytná část přesunula do přízemí. Na místě bývalých sklepů s původními, ale staticky poškozenými klenbami je dnes nový vchod, zázemí a kuchyň s jídelnou.

Vybouráním části středové nosné stěny se tento prostor propojil s původní rohovou vstupní halou. Na jejím místě vytvořil architekt nový obývací pokoj.

Není veliký, rozhodující jsou ale velká francouzská okna, která vpouštějí slunce z jižní i západní strany a umožňují za hezkého počasí rozšířit obytnou plochu na terasu.

Kuchyňská linka byla navržena na míru - třešňovou dýhu doplnily pracovní desky z kompozitního materiálu

Kuchyňská linka byla navržena na míru - třešňovou dýhu doplnily pracovní desky z kompozitního materiálu

Po původním jednoramenném schodišti vede přístup do prvního patra k dětským pokojům a do druhého k ložnici rodičů, která zaujala místo původní zimní zahrady.

Jak si zachovat tvář

Podíváme-li se na fotografie domu po rekonstrukci v černobílém provedení, vypadají, až na několik drobností, téměř jako dokonalá retuš těch původních.

Právě to byl záměr architekta. Fasády mají stejné proporce, rozvrh, dělení i barevnost oken.

Z ložnice (původně zimní zahrady) je přímý výstup na terasu

Z ložnice (původně zimní zahrady) je přímý výstup na terasu

"Vnější zateplení by opticky zmenšilo okna o deset centimetrů ze všech stran, proto jsme po vybourání původních oken zvětšili patřičně stavební otvory ve všech směrech," vysvětluje Tomáš Klanc.

Nová okna se o deset centimetrů vysunula do exteriéru. Tím se podařilo po zateplení domu zachovat původní proporce fasád, které jsou pro funkcionalistickou architekturu určující.

Na zahradě bylo nutné vykácet několik přestárlých stromů a vysadit nové podle původní koncepce, skleník i rybníček zůstaly. Před obývacím pokojem přibyla nová terasa navazující na zpevněnou vstupní plochu.

V bývalé zimní zahradě dnes mají ložnici rodiče

V bývalé zimní zahradě dnes mají ložnici rodiče


Technické údaje:

Zastavěná plocha: 130 m²

Užitná plocha: 200 m²

Plocha pozemku: 2 662 m²

Konstrukce: původní konstrukce zděná, v přízemí klenuté cihelné stropy, v horních podlažích stropy dřevěné, spodní stavba včetně podlah v přízemí byla kompletně zaizolována proti vodě, v přízemí proveden nový železobetonový strop, vnější zateplení fasád kontaktním zateplovacím systémem, nové vyzdívky z cihel Porotherm

Výplně otvorů: nová okna dřevěná euro, nové vnitřní dveře dřevěné do obložkových zárubní, nové vchodové dveře

Vytápění: ústřední plynové, kombinace podlahových konvektorů a radiátorů



Autor:

Ing. arch. Tomáš Klanc

*1975 

Autorizovaný architekt a vedoucí ateliéru KLANC, který poskytuje pro klienty ve stavebnictví kompletní služby od architektonických návrhů přes organizaci výstavby až po zařízení domů interiérem.

Je absolventem FA ČVUT Praha (diplomová práce u prof. Jana Bočana), v průběhu studia byl dlouholetým náčelníkem Spolku posluchačů architektury, členem Senátu ČVUT a Senátu FA ČVUT.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 2/2009.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Splňte si sen o krásném bytě s terasou. Jaké jsou v Praze na prodej?

Truhlářská, Praha 1 - Nové Město. Mezonetový byt s dispozicí 7+kk/T má celkovou...

V hlavním městě se prodávají luxusní byty s velkou terasou za miliony i desítky milionů korun. Všechny mají stovky...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Kateřina Winterová žije na Vinohradech. Je to perfektní místo, tvrdí

Bistro Javánka. „Z ulice působí jako malé sympatické bistro, ale zadní velkou...

Než zakotvila na Vinohradech, stěhovala se herečka Kateřina Winterová šestnáctkrát. Na čtvrti ji zaujala blízkost...

Najdete na iDNES.cz