Zaměstnanci Facebooku si sami navrhli ulítlé kanceláře. Podívejte se, kde pracují

  1:00aktualizováno  1:00
Pracoviště Facebooku je designově vybavené, atmosféra uvolněná a čmárat na stěny je přikázáno. Kanceláře v kalifornském městě Palo Alto slouží zaměstnancům už více než rok. Vznikly v budově bývalého výzkumného centra Agilent Technologies. Na ploše 14 tisíc metrů čtverečních zde pracuje 700 zaměstnanců.

Současné kanceláře Facebooku vznikly přestavbou bývalé továrny Agilent Technologies v kalifornském Palo Altu. | foto: César Rubio

Celá realizace se řídila dvěma hlavními hesly: interakce a propojování. Tedy přesně tím, co nabízí i sociální sítě. Původně byla oddělení Facebooku rozeseta v deseti budovách po centru města Palo Alto. Neefektivnost a roztříštěnost podniku bylo třeba řešit. Nový objekt navrhlo progresivní architektonické studio O+A ze San Francisca.

Dvojice architektů Primo Orpilla a Verda Alexandra již dvacet let pracuje s velkými klienty. Zařizovali kanceláře významných amerických korporací jako jsou eBay, Levi Strauss nebo společnost prodávající luxusní domácí potřeby a zařízení, Williams-Sonoma.

Žlutá, modrá, červená, zelená. Barvy dohromady nepůsobí chaoticky, ale  ležérním a kompaktním dojmem

Žlutá, modrá, červená, zelená. Barvy dohromady nepůsobí chaoticky, ale ležérním a kompaktním dojmem

Hned na začátku provedli designéři rozsáhlou anketu, ve které se snažili zjistit, co si zaměstnanci od spojení všech divizí slibují a očekávají. I další část prací vznikala pod taktovkou zaměstnanců. Designéři své kroky konzultovali se speciální tvůrčí skupinou a díky jejich radám vznikl unikátní a fungující prostor.

Kanceláře byly ve finále navrženy tak, aby vyhovovaly individuálně každému zvlášť, nabízely množství koutků a zákoutí pro nerušenou tvůrčí práci a přemýšlení, ale zároveň bylo možné bez větších obtíží komunikovat s ostatními a necítit se izolovaně.

Východ z budovy na terasu. Po basketu si mohou zaměstnanci zahrát na dýdžeje a v soukromí relaxovat na sedačkách Alcove

Východ z budovy na terasu. Po basketu si mohou zaměstnanci zahrát na dýdžeje a v soukromí relaxovat na sedačkách Alcove

Uprostřed budovy byly umístěny kanceláře vedení společnosti. Žádný nábytek není připevněn na stálo, lze s ním volně manipulovat a přesouvat dle potřeby. Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, musí být z převedení této geniální koncepce sociálních sítí do architektonického prostředí nadšen.

Jedním z hlavních zaměstnaneckých požadavků byla ekologičnost zařízení. Zůstaly zachovány původní stropy, trámy, dveře a zárubně, podlahy pokrývají koberce z recyklovaných materiálů a osvětlení je energeticky úsporné.

Hala nad schodištěm do druhého patra. Mobilní nábytek je možno přeskupovat dle aktuální potřeby

Hala nad schodištěm do druhého patra. Mobilní nábytek je možno přeskupovat dle aktuální potřeby

Kanceláře v prvním patře. Industriální duch z místa nemizí díky nezakrytým stropům

Kanceláře v prvním patře. Industriální duch z místa nemizí díky nezakrytým stropům

Díky citlivosti investora tak zůstal uchován industriální punc objektu bývalé továrny. Syrová estetika průmyslového prostředí je umocněná zdánlivou nedokončeností. Některé stěny zůstaly nezrekonstruované a zaměstnanci se na nich mohou vyřádit. To vše zintenzivňuje pracovní nasazení a všechny neustále obohacuje.

Čtete rádi idnes.cz?

Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa. Hlasujte ZDE

Zařízení bylo vybíráno se zvláštní péčí tak, aby nepůsobilo chladně a odtažitě, ale aby si zde lidé připadali jako doma v obývacím pokoji.

Najdete zde jen samé krásné nábytkářské kousky, které jsou dnes již považovány za klasické ikony: kancelářská křesla Charlese Eamese pro Vitru z roku 1958 nebo houpací křesílka od stejného autora s probarvenou skořepinou sedadla z polypropylenu a nohami z pochromovaného kovu z roku 1950. Spolehlivě zaujme i pohovka s vysokými opěrkami Alcove od bratří Ronana a Erwana Bouroullecových, kteří ji navrhli v roce 2006.

Konferenční místnost. Tabulový pruh podél celé místnosti je z praktického hlediska neocenitelný. Šedé tóny a kov doplňuje červeň židlí Eames od Vitry

Konferenční místnost. Tabulový pruh podél celé místnosti je z praktického hlediska neocenitelný. Šedé tóny a kov doplňuje červeň židlí Eames od Vitry

Výrazné pruhy na zdech nepůsobí ve velké ploše nepatřičně. Skleněné dveře oddělují otevřený prostor od soukromé zasedačky, aniž by prostor tříštily a uzavíraly

Výrazné pruhy na zdech nepůsobí ve velké ploše nepatřičně. Skleněné dveře oddělují otevřený prostor od soukromé zasedačky, aniž by prostor tříštily a uzavíraly

Interiéry mají základ v přírodních hnědých a šedých tónech podlah a kamenných obkladů zdí. Doplněny jsou o výrazné barevné akcenty. Návrháři se barev rozhodně nebáli, což bylo ku prospěchu věci.

Červená, modrá, zelená i žlutá se díky velkému prostoru překvapivě navzájem neruší a naopak celek zútulňují a zabydlují. Hravosti a ležérnosti nahrává i přísun dostatku denního světla, ať už velkými okny nebo prosklenými částmi střechy.

Jedna z kuchyněk, které jsou neustále zásobovány čerstvým občerstvením. Můžete si zde zahrát i šachy

Jedna z kuchyněk, které jsou neustále zásobovány čerstvým občerstvením. Můžete si zde zahrát i šachy. Za linkou je jeřáb, který v kanceláři zůstal z původního vybavení továrny

Nezapomnělo se ani na užité umění. Ostře oranžový jeřáb, který v kanceláři zůstal jako vzpomínka na původní funkci budovy (výzkumné centrum a továrna) , byl americkým sochařem Oliverem Diciccem upraven na umělecký objekt, který slouží zároveň jako maximálně pohyblivý pracovní stůl.

Jídlo zdarma, basketbalové hřiště a stůl na ping pong

Pro zaměstnance je otevřená velká restaurace a kavárna, která nabízí gurmánská menu po celý den zdarma. V budově najdete i několik menších kuchyněk, které jsou pravidelně zásobovány občerstvením, čerstvým ovocem a nápoji.

Na dvoře jsou basketbalová hřiště a když venku prší, lze relaxovat u ping pongu. Nudné pochůzky z jedné kanceláře do druhé na opačný konec budovy jsou zábavou, pracovníci obyčejně jezdí na skateboardech. Zaměstnanci vlastně ani nemusejí vycházet ven. Jejich budova jim nabízí téměř vše.

KANCELÁŘE TWITTERU NEPOSTRÁDAJÍ VTIP

Designéři zde umně nakombinovali levný nábytek z IKEA s luxusním

Designéři zde umně nakombinovali levný nábytek z IKEA s luxusním

Twitter nezůstává pozadu za Facebookem ani co se týče kanceláří. Díky rapidnímu vzestupu oblíbenosti tohoto tweetovacího webu, o který se postaraly světové celebrity, zařídil v Palo Altu šéf společnosti Evan Williams nové kanceláře.

Na zdech nad komfortními sedačkami v zasedačkách, které vypadají spíše jako obývací pokoj, září neony se vzkazem "Tell your stories here" (volně přeloženo Tady si vyprávějte) a zdá se, že zaměstnanci jsou stejně spokojení jako u sousedů ve Facebooku.

V interiéru dominuje především dřevo a moderní kombinace zelené a fialové barvy

V interiéru dominuje především dřevo a moderní kombinace zelené a fialové barvy

V interiéru dominuje především dřevo a moderní kombinace zelené a fialové barvy. Designéři zde umně nakombinovali levný nábytek z IKEA s luxusním, jako je například křeslo Barcelona od architekta Ludwiga Mies van der Rohe, aniž by celek působil násilně. Malbičky a vtípky na zdech jsou spontánní tvorbou zaměstnanců.

Autoři:
  • Nejčtenější
Premium

Soused si postavil u plotu boudu. Strhnout ji nehodlá a jen se směje

Petr má problém se sousedem. Ten si bez oznámení a svolení postavil u společného plotu dřevěnou boudu. „Nedodržel...

Fascinující bydlení pro důchodkyni, která se rozhodla žít v přírodě

V současnosti bývají úspěšné stavby, které chrání soukromí majitelů různými způsoby. Některé využívají půdorys ve tvaru...

Byt v krkonošském paneláku se proměnil v luxusní horskou chatu

Paneláky do Krkonoš nepatří. Jenže už tam stojí. Tak co teď? Architekt Milan Jirouš se rozhodl pro hodně radikální...

Spala na podlaze, neměla skříň. Konečně se dočkala krásného bydlení

Anna žije již několik let po různých podnájmech a nedávno se rozhodla, že skoncuje se spaním na matraci i s provizorním...

Odešli do Krušných hor. Manželka navrhla celý dům sama a dobře udělala

Krušné hory již dávno nejsou krušné. Zdecimované porosty osmdesátých let vystřídala bujná zeleň zdravých lesů, které...

Premium

Pokrok po švédsku: mizející pisoáry a genderově neutrální sport

Severská země přichází s revolučními nápady, kterým aplaudují pokrokoví liberálové z celého světa. Mizí pánské pisoáry,...

Premium

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson přijede s nehudební show. Získejte vstupenky zdarma

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson se předvede v poněkud netradiční roli. V rámci večera mluveného slova představí svou...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Manželé Bieberovi se pochlubili hnízdečkem lásky v Beverly Hills

Zpěvák Justin Bieber a modelka Hailey Baldwinová nafotili vnitřek svého domu v Beverly Hills, který pořídili za 8,5...

Premium

Soused si postavil u plotu boudu. Strhnout ji nehodlá a jen se směje

Petr má problém se sousedem. Ten si bez oznámení a svolení postavil u společného plotu dřevěnou boudu. „Nedodržel...

Slavná horolezkyně Klára Kolouchová má domov a rodinu v pražském Podolí

Klára Kolouchová v létě zdolala K2 a jako první Češka vylezla na druhou nejvyšší horu světa. Při třetím pokusu to...

Dům na nožkách a pozemek snů. Rodina víc nechce, o zahradu se nestará

Dům ze dřeva, ocele a kamenů sestavil pro tříčlennou rodinu architekt John Curran společně se svým bratrem. Pod jejich...

Najdete na iDNES.cz